1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İstanbul Gümrükleri İddianamesi-2
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İstanbul Gümrükleri İddianamesi-2

A+A-

İDDİANAMEDEKİ ‘TOSUN’CUKLAR

İSTANBUL GÜMRÜKLERİ İDDİANAMESİ – 2

Önce isterseniz ‘Tosun’un kelime anlamına bir bakalım sevgili okurlarım. Tosun kelimesi güzel Türkçemizde iki ayrı anlam ifade etmektedir. Birincisi; ‘danalıktan yeni çıkmış genç boğa’, ikincisi ise; sağlıklı biraz da kilolu olan kişi’Değerli Okurlar; İstanbul Gümrükleri İddianamesi’nin ikinci bölümüyle bir kez daha merhaba demek istiyorum sizlere.. İddianamenin bu bölümünde size, yukarıda kelime anlamını belirttiğim ‘tosun’cukları yazmak istiyorum. Yani, Gümrük Müsteşarlığı’nın En Alt Kadrolarında Olmalarına Karşın Ceplerinin Dolgunluğu, Standartlarının Üzerinde Bir Yaşamları Olan Ve Çıkar Uğruna Adeta Genç Bir Boğanın Gücüne Bürünen Gümrük Teşkilatının Tosun’cuklarını..

Onları bu iddialar hiç mi hiç etkilemiyor!!

Gerçektende onları hiçbir iddia etkilemiyor. Onlar haklarındaki tüm iddialara karşın, gümrüğün en etkin ve en aktif yerlerinde çalışmaya devam ediyor.. İşte size bir örnek; bay M.A.K.

Başta polis fezlekesinde olmak üzere İstanbul Gümrükleri’ndeki yolsuzluk ve rüşvet olaylarıyla ilgili olarak hazırlanan iddianamenin birçok bölümünde bu isme rastlarsınız, bay M.A.K. O dönemde, Halkalı Gümrüğü’nde gümrük gözetim memuru olan M.A.K. ile ilgili çarpıcı iddialar hem üzücü, hem de oldukça düşündürücü. Bakın size, halen soruşturma evraklarında yerini koruyan o bölümleri bir bir anlatayım. Anlatayım ki, görün rezaleti.

Yolsuzluk ve Rüşvet iddialarının perdesini aralamaya çalışan polis bay M.A.K.’ya soruyor; 12.12.2010 tarih ve saat 17.34’te M.A.Y. adlı kişiyle yapmış olduğunuz görüşmede 5-6 tane müdürün kendinizin ayarladığını söylüyorsunuz. Başmüdür Lütfi E. müdür tayinlerinde size sorarak mı karar veriyor? Yoksa siz müdür tayinlerinden belli miktarda menfaat sağlayarak mı tayinlerde etkili oluyorsunuz? Yine aynı görüşmede M.A.Y. adlı kişiye Ambarlıya giderseniz Halkalıda mutlu olduğunuzdan 10 kat, 100 kat daha mutlu olacağınızı taahhüt ediyorsunuz; 10-100 kat mutluluk alınan rüşvet miktarından dolayı olunan mutluluk mudur?

İşte bay M.A.K.’ın cevabı:

Ve bay M.A.K. cevaplıyor; M.A.Y benim hemşerim olan Ambarlı Gümrük Müdürlüğü’nde bir arkadaşımdır. Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde yaklaşık bir yıl önce hayali ihracat konusuyla ilgili bazı sıkıntılar oldu. M.A.Y. bana “Ambarlı Gümrüğü’ne gel daha mutlu olursun”dedi. ‘Mutlu olursun’demekle kastetmekte olduğu şey hiç stresi olmadığı ve Halkalı Gümrüğü’nden daha rahat olduğu anlamındadır. 5–6 müdürün tayini konusuyla alakalı olarak ta, ben müdürlerin yerleriyle alakalı bir şey söylemedim. Ancak bu konuyla ilgili tahminlerimi söyledim.

Bay M.A.K.’ı görüyorsunuz değil mi? Memur ama müdür tayinleri hakkında rahatlıkla konuşabiliyor. Hem söylesene bay M.A.K. hangi gümrük diğerinden daha rahat hepsi aynı orantıda olmasa bile yoğun değil mi? Neyse devam edelim sevgili okurlarım..

Yine M.A.K’ın 30.11.2010 tarih ve saat 17.03’te M.A.Y adlı kişiyle yapmış olduğu görüşmede,“Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürü Hayrettin E.’nin patladığını ve yerinin değişeceğini söylüyorsunuz. Patlamakla neyi kastediyorsunuz; patladığını nereden öğrendiniz? M.A.Y. ve S.E.S isimli şahıslarla neden birlikte çalışmak istiyorsunuz? Neden Ambarlı?” gibi sorulara ise bay M.A.K şöyle cevap veriyor.

Bay M.A.K. diyor ki; “M.A.Y. benim gümrük memuru arkadaşım.S.E.S ise muayene memuru arkadaşımdır. Havaalanında iki ay önce sarı hattan cep telefonu çekildiğini duyduk. Bizde bu olaya istinaden Hayrettin E.’nin böyle bir iş yaptığı söylentisi çıktığından dolayı böyle konuştuk. Görevden alınabileceğini sohbet ettik. M.A.Y. ile yaptığım görüşme de mesleki görüşmedir”

Sevgili okurlar, çok değerli yol arkadaşlarım, lütfen artık bütün bunlara siz karar verin. Bir gümrük memurunun bakın üzerine basa basa söylüyorum MEMUR’un böyle konuşması doğal bir şey midir? Bir memur bu konuşmaları niye yapar?

Gelelim İkinci Tosuna..

Cihan B. adlı gümrük muayene memurundan size daha önce söz etmiştim. Hatta bu memurla ilgili olarak, polis fezlekesinden bölümleri de yazımın içine koymuştum. Bu memur şimdilerde olaya bakan savcının hazırladığı bahse konu iddianamede de yer alıyor! Bu memurla ilgili birçok kişinin kayıtları iddianamenin içerisinde bulunuyor. Bakın bu iddialar da neler; şöyle bir sıralayalım.

Gümrük memuru İ.D.’nin AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü’nde görevli birçok memurdan topladığı iddia edilen haftalık rüşvet olayında, C.B. adlı gümrük muayene memurunun da adı geçmektedir. Rüşvetin alınıp teslim edildiği, bu olayın kayıt altına alındığı ve müdür H.E’ ye verdiği..

Yine iddianamenin bir bölümünde muayene memurları E.U. ve C.B.’nin kaçakçılarla işbirliği yaptıkları; 10.10.2010 ve 25.10.2010 tarihlerinde bir depoya 3 parti halinde gelen yüksek değerdeki cep telefonlarından telefon başına 10 dolar rüşvet aldığı; bu işlemlerden H.E.’nin haberi olduğu ve C.B ile E.U adlı muayene memurları tarafından toplandığı iddia edilen rüşvet paralarının Cuma ve Pazartesi günleri H.E adlı müdüre teslim edildiği; muayene memuru E.U. tarafından başmüdür L.E.’ye Çarşamba günleri Bakırköy ve Zeytinburnu’ndaki bir lokantada rüşvet payını verdiği; lokantanın güvenlik kamerasının incelenmesi sonucunda bu görüntülerin tespit edilebileceği yönünde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro’nun yazıları ve eklerinde mevcut olduğu iddianamenin içeriğinden anlaşılmaktadır.

Sevgili okurlar, kimse suçludur veya suçsuzdur demiyorum. Ancak hal böyleyken, İstanbul Gümrükleri Başmüdürü Tevfik Usta’nın imzasını taşıyan 17.03.2011 tarihli iç değişikliklerle ilgili kararda, C.B. adlı bu memur AHL Kargo Müdürlüğü’nden sanki bu iddialara hiç muhatap değilmiş gibi Ambarlı Gümrüğü’ne atanıyor. C.B.’nin İstanbul Gümrükleri ile ilgili hazırlanan iddianamede TCK’nın 37 maddesi delaletiyle 3/2.4/1.4.7, TCK 43.53, TCK 204/1, 43.53–252/1, 43–53-TCK 220/2.53 maddeleriyle yargılanacağı belirtilmektedir. Allah aşkına bu yer değişikliği akla mantığa uygun mudur? Nasıl anlatırsınız bunu dürüst ve  namuslu gümrük çalışanlarına..

“ALLAH YARDIMCIN OLSUN SAYIN USTA”

Bu memurla ilgili bana da gelen bazı iddialar var. İddiaya göre, bu memurun posta gümrüğüne tayini çıkmış ancak bu kişi orada hiç çalışmadan kargo gümrüğüne tayinini yaptırmış!! Yeni yönetimin bundan haberi var mıdır? Varsa bu duruma nasıl müdahale edeceklerdir merak konusu.. Şunu açıkça yazmak istiyorum. Bakın beyler, sizin giden yönetimden bir farkınız olmalı! Haksız mıyım Allah aşkına. Sayın Usta, bu konuları bir yardımcınızın koordine ettiği iddia ediliyor. Bu iddia doğruysa, size güvenip İstanbul gibi dünya kenti olan bir şehrin gümrüklerine başmüdür yapan devlet büyüklerini güç durumda bırakmayacak mısınız? Lütfen alın kalemi elinize, bir de bembeyaz bir kâğıt, üzerine aynı o kâğıdın renginde olan memurları, amirleri ve müdürleri yazıp görevlendirin. Size akıl vermek haddime değil; ancak ben sadece işimi yapıyorum. Ne diyeyim benden söylemesi.. Allah yardımcınız olsun!!

YAZARIN NOTU

  • 1- İddianamede birde C.C. var. İddianamede bu kişiyle ilgili de, ‘kaçakçılarla işbirliği yaptı’ deniliyor; yapmış mıdır? Yapmamış mıdır? Bilemem ancak hakkında iddialar olan bu kişi, şimdi nerede biliyor musunuz; İstanbul’un en önemli gümrüklerinden Ambarlı Gümrüğü’nde. Ambarlı Gümrüğü ona emanet yani! Ne diyeyim bilemiyorum. Bu kişiyle ilgili iddianamede geçen bölümleri bir sonraki yazımda sizlere aktaracağım. Duyurulur!

 

  • 2- Sitemize ve bana yazılarımla ilgili olarak, birçok okuyucu maili gelmekte.. Maillerin içeriğinde yine gümrüklerle ilgili bir takım yeni iddialar yer almakta.. Önümüzdeki günlerde bu maillerle ilgili çok önemli bir yazım olacak. Şimdilik sağlıcakla kalın değerli okurlarım.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum