1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İstanbul Gümrükleri Soruşturması
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İstanbul Gümrükleri Soruşturması

A+A-

İşte ‘İstanbul Gümrükleri’ Soruşturması

Bu dosya daha çok can yakar!!

Değerli okuyucularım; sizlere bu yazımda bir süredir haber portalımızda tanıtımını yaptığımız İstanbul Gümrükleri’ndeki rüşvet ve kaçakçılık soruşturmasının bazı detaylarını aktaracağım. Elde ettiğim belgeler, gerçekten İstanbul Polisi’nin konuya ne kadar dikkatli yaklaştığını ve bu konuda ne kadar titiz çalıştığını gösteriyor. Soruşturma dosyasını okuduğunuzda ise, polisin sadece şüphelilerin 3 ay boyunca telefonlarını dinlemekle kalmayıp, zanlıları fiziki takibe de aldıkları anlaşılıyor. Yine bu fiziki takipte, polisin özellikle zarfların havada uçuştuğu anları görüntüye de kaydettiği; kaydedilen görüntülerin soruşturma evraklarına satır satır yazıldığı ortaya çıkıyor. Soruşturma dosyalarını okudukça, İstanbul Gümrükleri’nde halen yürütülen operasyonda yeni ve sıcak gelişmelerin olacağı anlaşılıyor.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından sürdürülen soruşturma evraklarında özellikle bazı gümrük memurlarının yakalandıkları anda üzerlerinden ve evlerinden çıkan paralar dikkat çekiyor. Efendim! Şimdi sizleri benim birçok kez dillendirdiğim, yazılarıma konu ettiğim yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları dosyasıyla baş başa bırakıyorum. Soruşturma bölümlerini aynen devletin evraklarından noktasına virgülüne dokunmadan sizlere ve işim gereği kamuoyuna aktarıyorum.

Bir Sağ Cebe Bir Sol Cebe Giren Zarflar

Soruşturma dosyalarında polisin özel araçlarla takip tarassutta bulunup, gümrük görevlilerini kamera kaydına aldıkları görülüyor. Telefon dinlemeleri ile takip sırasında çekilen görüntülerden elde edilen deliller de soruşturma evraklarına yansıtılmış. Bu görüntü ve dinlemeler arasında soruşturmanın tutuklu zanlılarından Atatürk Havalimanı Kargo Müdürü H.E.’nin başta kendi memurları olmak üzere birçok kişiden içinde para olduğu iddia edilen zarflar aldığı ve para sayarken görüntülendiği belirtilmiş!!

Soruşturma raporlarına o an şöyle yazılmış:

“22.10.2010 günü saat 11.50 sıralarında N.T. (AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü MNG Antrepo Muayene Memuru) isimli kişinin H.E.’nin (AHL Gümrük Müdürü) odasına geldiği, bir müddet sohbet ettikten sonra N.T.’nin sol cebinden çıkarttığı zarfı H.E.’nin eline doğru uzattığı, H.E.’nin zarfı alarak ceketinin sol yan dış cebine koyduğu, daha sonra H.E.’nin ‘İnce işlerin nasıl gidiyor’ dediği, N.T.’nin ‘Müdürüm iyi hafta içi hatunlarla bir gün oturalım’ dediği, H.E.’nin ‘ev var mı’ dediği tarafımızdan tespit edilmiştir!!”

“12.11.2010 günü saat 14.00 sıralarında H.E.’nin odasında sekreteri S.Ö. ile birlikte masasının üzerinde bulunan dosya içerisindeki evraklar hakkında konuştuğu esnada, Z… isimli kişinin beraberinde bulunan bir kişi ile birlikte odaya girdikleri;  Z… isimli kişinin H.E.’nin oturduğu masaya yaklaşarak H.E. ile uzun süre tokalaşarak sarıldığı; sarılırken ve tokalaşma öncesinde ellerinin boş olduğu görülen H.E.’nin bu tokalaşma ve sarılma sonrasında sol elinde bir miktar banknot para olduğu; sol elindeki bu banknot paraları iki eliyle saymaya başladığı ve daha sonra sekreteri S.Ö.’ye verdiği tespit edilmiştir!!”

“12.11.2010 cuma günü saat 17.12 sıralarında B.A. ve N.T. isimli şahısların H.E.’nin odasına geldikleri; B.A. ceketinin sol iç cebinden içi dolu beyaz bir zarf çıkarıp H.E.’ye uzattığı; H.E.’nin N.T.’ye bakarak (O ne lan seninki nerede çıkart) dediği; N.T.’nin  (beraber müdürüm) dediği; H.E.’nin (A….beraber olur mu lan) dediği; daha sonra zarfı açarak içerisindeki banknot paraları saymadan ikiye katlayarak pantolonunun sol cebine koyduğu tespit edilmiştir!!”

Banka Kasası gibiler..

Soruşturma dosyalarına gümrük memurlarının evlerinden ve üzerlerinden çıkan paralar da girmiş!.. Evraklardaki bilgilere göre; gözaltına alınan gümrük görevlilerinin üzerinde ve evlerinde milyonlarca TL ve döviz ele geçirildiği belirtilerek şöyle kayıt yapılmış.

Tutuklu zanlı L.E.’nin gözaltına alındığı 07.01.2011 tarihinde İstanbul Bakırköy’deki evinde yapılan aramada, 9 adet kol saati, 1 adet büyük altın, toplam 7 bin 290 TL para, Mersin’deki evinde yapılan aramada ise 5 bin USD, bin EURO, 11.100 TL para;

Havalimanı Kargo Müdürü H.E.’nin üzerinde yapılan aramada, 700 ABD doları, 6 bin 345 TL, ev adresinde yapılan aramada ise 11.810 TL;

E. A. adlı AHL gümrük memurunun üzerinde ve cüzdanında yapılan aramada,5 bin 200 TL, ev adresi olan İstanbul’daki iki katlı villada yapılan aramada sinyal bozucu alet;

İ.D. adlı AHL’de gümrük memuru olan kişinin üst aramasında,300 USD, bin 1600 TL, Black Beri 9700 cep telefonu;

H.D. adlı gümrük memurunun ev aramasında, 69 bin 900 TL, 20 bin USD para;

İstanbul Oto İhtisas Gümrüğü’nde görevli gümrük memuru İ.Y.’nin evinde yapılan aramada, 3 adet I phone 4, 34 bin 300 TL para, kalem kameralar;

AHL Kargo Müdürlüğü’nde görevli gümrük memuru B.A.’nın evinde yapılan aramada,23 adet değişik markalarda kol saati;

AHL’de gümrük memuru olan M.Ö.’nün üst ve evinde yapılan aramada,bin 395 TL para, 450 USD;

AHL Kargo Müdürü H.E.’in sekreteri S.Ö.’nün çanta, cüzdan ve oturduğu masanın çekmecelerinde yapılan aramada,8 bin 120 TL para;

AHL’de gümrük memuru H.D.’nin ev ve işyerinde yapılan aramada, toplam 55 bin TL;

M.H. adlı gümrük memurunun üzerinde11 bin 600 TL ve AHL’de gümrük memuru olan Ö.Y. adlı kişinin evindeise6 bin 510 TL, 2 bin 500 USD, 100 EURO bulundu!

Soruşturma kapsamındaki kişilerin polisin kendilerini teknik takibe aldıklarını öğrendikleri de, yapılan telefon ve ortam dinlemelerinden anlaşılmış. Dinlemelerde tutuklu İstanbul Gümrük Başmüdürü L.E.’nin alt kadrolarını uyaran sözleri dikkat çekiyor. Aynı dinlemelerde, Havaalanı Kargo Müdürü H.E.’nin ve bir bayan gümrük şefinin polis tarafından izlendiklerini çevrelerine söylemeleri tapelere geçirilmiş. Kayıtlar ise belgelere şöyle aksedilmiş:

“22.12.2010 günü H.E.’nin odasında bulunan şahıslarla sohbet ettiği esnada, Başmüdür L.E.’nin odaya girdiği; odada bulunan şahıslar ayrıldıktan sonra Başmüdür L.E. ve H.E. arasında geçen konuşmada H.E.’in “Şuanda bir sorun yok gibi görünüyor. Sorun çıkmayacak orada 3 bin 500 tane beyanname var. Sorun çıkmadı da onun mu çıkacak” dediği; L.E.’nin “Şimdi sen arkadaşları bir topla herkes kendine çeki düzen versin ciddi anlamda.. O teknik takip konusuna iyice başladılar. Özellikle antrepolardakilere dikkat et müşavirlerin içine, yeni gelenlerin, iş takipçilerinin arasına ajan majan koyabilirler. Yani şimdi arkadaşların haberi olsun. İşyeri güvenlikçisiyle muhatap olurken de çok dikkat etsinler.” dediği tarafımızdan tespit edilmiştir.”

Şef de uyarıyor:

“24.12.2010 tarih ve saat 10.29 sıralarında H.E. isimli kişi çalışma ofisinde olduğu esnada, odasına İstanbul Gümrükler Kaçakçılık İstihbarat Müdürü C.C. ve AHL Gümrük Müdürlüğü’nde görevli şef bayan gelerek birlikte oturdukları ve aralarında geçen konuşmada bayan şahsın “bir bilgi var bütün gümrükleri dinlemeye almışlar. Çok ciddi anlamda başmüdüre de bilgi verdim. Haberiniz olsun.” dediği ve yine “Şaka yapmıyorum. Seni şahsi olarak dinlemeyebilirler. Ortam dinlemesi..” dediği ve daha sonra C.C. ile birlikte odadan ayrıldığı tespit edilmiştir.”

Kargo müdürü de..

“11.11.2010 günü saat 11.46 sıralarında Y.Ö. ile AHL Kargo Müdürü H.E. arasında geçen konuşmada, Y.Ö.’nün “Ağabey bu muhterem arkadaşımızla bizim ambardaki arkadaşlarımız geçinemiyor. Sen benim ağabeyimsin. Yıllardan beri beraber çalışıyoruz. Bu geldi sıkıntılarını anlattı bana. Sen benim adamlarımla anlaşamıyorsan alışverişlerde gel direk benden al.  Benim sekreterimden al. Tamam, abi dedi. Nitekim bir iki hafta da verdik. Sana geldiği için, bir şey bildiğim için sesim çıkmıyor. Ağabey haftalık bu adama 3 bin lira veriyoruz. Adama her gün helikopterle getiriyoruz sanki. Ayda kaç para yapıyor biliyor musun? 12 bin lira” dediği; H.E.’nin “Şimdi sana bir şey söyleyeyim bu çocuk emniyetçe takipte.” dediği; Y.Ö.nün “O başka yere mi veriyor ne yapıyor.” dediği de tarafımızdan tespit edilmiştir.”

Kalem de var düğme şekli de..

Soruşturma evraklarında diğer önemli detaylardan biri de, bazı işadamları ve gümrük komisyoncularının çok sayıda priz, kalem, MP3 player, çakmak, kalem, kol ve ceket düğmesi şeklindeki gizli kameraları yurda sokmaları gözüküyor sevgili etkihaber’ciler..

Belgelerde yurt dışından getirilmesi başta güvenlik birimleri ve TSE’nin izne tabi olan gizli kameraların internet ortamında piyasaya sürüldüğü ve bazılarının da direkt olarak bazı işyerlerine gözleniyor. O kameralardan bazıları evraklarda şöyle yazılıyor:

‘99 adet SC markalı kol saati görünümlü kamera, 48 adet çakmak görünümlü kamera, 50 adet mp3 player görünümlü kamera, 100 adet kalem kamera, 100 adet düğme şeklinde kamera, 200 adet masa saati kamera, 50 adet priz görünümlü kamera, 100 adet üzerinde BMW arması bulunan araç anahtarı kamera, 896 adet anahtarlık kamera, 194 adet kaset görünümünde hafıza kart okuyucu, 50 adet ses sinyal kuvvetlendirici’

Yazarın Notu:

Sevgili etkihaber okuyucularım; bundan sonraki yazımda ise bu dosyayla ilgili olarak çok çarpıcı bilgileri ayrıntılarıyla sizlerle paylaşmaya başlayacağım. Ayrıca, [email protected] adresinden bana kolaylıkla ulaşabilir; görüş ve önerilerde bulunabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum