1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İstanbul'da Olayların Faturası İett'ye Çıkıyor
İstanbulda Olayların Faturası İettye Çıkıyor

İstanbul'da Olayların Faturası İett'ye Çıkıyor

İETT otobüsleri İstanbul’da meydana gelen terör saldırıları, maç sonrası yaşanan olaylar, çeşitli gösteriler ya da kimliği belirsiz kişiler tarafından yapılan saldırılar sonucunda büyük zarar görüyor..

A+A-

İETT otobüsleri İstanbul’da meydana gelen terör saldırıları, maç sonrası yaşanan olaylar, çeşitli gösteriler ya da kimliği belirsiz kişiler tarafından yapılan saldırılar sonucunda büyük zarar görüyor. 2004 yılından bugüne kadar çeşitli sebeplerle İETT’nin hasara uğrayan otobüs sayısı bin 717’yi buldu. Sadece otobüslerde oluşan hasarın İETT'ye maliyeti ise 1 milyon 115 bin 613 lira oldu.

İETT'den yapılan açıklamaya göre; otobüslere verilen zarar nedeniyle 42 dava açıldı. İETT, bu tür saldırılar sonrası kamu malına zarar verenler hakkında suç duyurusunda bulunarak kamu davası açılmasını sağlıyor. Cumhuriyet Savcılıklarınca özel ve genel yetkili ceza mahkemelerinde açılan ceza davaları müdahil sıfatıyla takip ediliyor. Sonuçlanan ceza davalarına dayalı olarak kamu zararının hükmen tahsili için gerekli yasal yollara başvuruluyor. Açılan kamu davalarında faillerin belli olmasından sonra meydana gelen kamu zararlarının tahsili için icra takipleri yapılırken, ödeme yapılmaması halinde kamu alacağı haciz yoluyla tahsil ediliyor.

Yasa dışı eylemler sonucu İETT otobüslerine zarar verenler hakkında (molotof kokteyli atmak gibi) açılan ceza davalarından faili belirlenen 15 dosya ile ilgili kamu zararının tahsili için icra takibi yapılıyor. Bu olaylara karışan yaşı küçük faillerle ilgili olarak çocuk mahkemesine intikal eden ceza davalarında kamu zararı, suça sevk edilen çocuğun anne ve babasından icra yoluyla alınıyor. Bu davalardan sadece bir tanesinde yaşı küçük olan çocuğun velisinden bin 340 lira alındı.

FANATİKLERİN İETT'YE VERDİĞİ ZARAR YARGIYA TAŞINDI

İstanbul’da terör saldırıları dışında futbol maçlarından sonra meydana gelen olaylarda da İETT otobüsleri ve metrobüs araçları büyük zarar görüyor. Fanatik taraftarların çıkardığı olayların İETT’ye verdiği zarar 610 bin 590 lirayı bulurken şu ana kadar takibi yapılan davalar sonucunda spor kulüplerinden 186 bin TL tahsil edildi. 2011 yılında Galatasaray Spor Kulübü’nden 8 bin 510 lira alınırken, Beşiktaş Kulübü hakkında 485 bin liralık kamu zararının tahsili için açılan dava hala devam ediyor. Aynı dava Fenerbahçe için de geçerli. 12 Mayıs 2012’de yapılan Fenerbahçe-Galatasaray derbi maçı sonrası çıkan olaylarda İETT bir milyon 366 bin TL zarara uğradı. İETT bu zararı tahsil etmek için Fenerbahçe Spor Kulübüne ve zarara neden olan faili meçhul kişilere, kamu zararının tahsili için dava açmaya hazırlanıyor.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.