1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İŞTE ÇAĞDAŞ GÜMRÜK MODELİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İŞTE ÇAĞDAŞ GÜMRÜK MODELİ

A+A-

-İŞTE ÇAĞDAŞ GÜMRÜK MODELİ-

İŞTE YENİ GÜMRÜK MODELİ

 BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN ÇAĞDAŞ GÜMRÜK YAPILANMASI

  GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ GELİYOR!..

Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan ve çalışma arkadaşlarının çağdaş gümrük yapısını anlatmadan önce sağduyulu vatandaşların ortak söylemini dile getirmek istiyorum bütün yüreğimle.. Bugün yapılacak olan seçimlerin, ülkemiz ve vatandaşlarımız açısından hayırlara vesile olmasını diliyor; çağdaş, laik, demokratik Türkiye’mizi daha da ileriye götürmesini temenni ediyorum.

Evet! Yazımın başında da dediğim gibi, bugün sizlere Başbakan Erdoğan’ın atıl, birbirleriyle devamlı çekişme halinde olan, kimin elinin kimin cebinde olduğunun belli olmadığı, soruşturma üzerine soruşturma geçiren bir gümrük teşkilatından çağdaş bir gümrük yapılanmasına geçiş için atılan adımları anlatmak istiyorum. Biliyorum şimdi diyeceksiniz ki; ‘Aykut Bey bu yeni yapılanma ile gümrüklerde keneler, kan emici asalaklar, yetim hakkı yiyenler olmayacak mı?’ diye.. Olacaklar elbet olmazlar mı! Ama bu yeni yapılanma ile sayılarının bir elin beş parmağını geçmeyeceğine de eminim. Geçerse de siz hiç merak etmeyin onları da ben söker atarım devletin ensesinden Evvel Allah!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı oluyor!..

Sevgili okurlarım, yıllarca Gümrük ve Tekel Bakanlığı olarak kabinede yer alan bakanlık rahmetli Turgut Özal döneminde Maliye ve Gümrük Bakanlığı olarak yer almış; daha sonraki iktidarlar döneminde ise maliyeden ve bakanlık statüsünden çıkıp Gümrük Müsteşarlığı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ancak Başbakan Erdoğan’ın 8 Haziran 2011 günü yaptığı açıklamayla, müsteşarlık artık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak tarihinde yeni bir sayfa açmaya hazırlanmaktadır. Teşkilatın tüm hizmet birimleri yeni bakanlığın bünyesine katılmış, ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın İç Ticaret Genel Müdürlüğü de bünyenin içerisine dâhil edilmiştir.

İşleyiş nasıl olacak?

Bismillah demeye hazırlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yapısını gümrükler olarak incelediğimizde ise, yapılanmanın şekli şöyle karşımıza çıkmaktadır. Türkiye genelinde Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü olarak 18 ilde kurulu başmüdürlükler bölge müdürlüğü haline dönüştürülmüş ve bununla ilgili olarak ta 20 kadro tahsis edilmiş. Yine bölge müdür yardımcılığı kadrosu içinde 60 kişilik kadro açılmış. Bunların dışında Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Müdürlükleri de 18 bölge müdürlüğü bünyesine dâhil edilmiş. Gümrüklerde iki müdürlük sisteminden vazgeçilerek, örneğin Ambarlı Gümrüğü’nde bir gümrük bir de gümrük muhafaza müdürlüğü varken artık bu sayı bire çekilmiş!...

Yani anlayacağınız sevgili okurlar, artık gümrük muhafaza müdürlükleri kaldırılıp; yerine her iki görevi de yapacak olan gümrük müdürlüğü adı altında bir oluşum yapılandırılmış! Böylelikle muhafaza müdürlükleri teşkilatın tarih kitabına nakledilmiş işlevi sona ermiş. Ancak yeni yapılanma çerçevesinde bölge amirliği ve kısım amirliği görevleri devam ediyor..

Resmi Gazete’de de yayınlanan oluşuma göre 18 başmüdür müşavir kadrosuna atandı. Diğer görevli personelin çoğu ise araştırma görevlere nakledildi. Kısacası yeni yapılanma gümrük teşkilatı içerisinde sıcak saatlerin yaşanmasına da neden oldu. Peki! Gümrük camiasında yeni yapılanma ile ilgili neler konuşuluyor. İşte kulağıma gelen bazı söylentiler.

İşte O Söylentiler:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na AK Parti’nin Muğla 1.sıra adayı eski Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa’nın getirileceği, Boğa’nın Muğla’daki başarısından dolayı tercih nedeni olduğu, Ali Boğa ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda beraber çalışan şuan da ise Gümrük Müsteşarlığı görevini yürüten Ziya Altunyaldız’ın yeni oluşturulan bakanlıkta da müsteşarlık görevini yürüteceği, müsteşar yardımcılıklarından birine de şuanda müsteşar yardımcılığı görevini yürüten Ali Nural’ın kesin atanacağı dillendiriliyor.

Diğer müsteşar yardımcılığına ise, Ticaret Bakanlığı’ndan bir bürokratın atanacağı şuan da Gümrük Müsteşarlığı müsteşar yardımcılığını yürüten Neşet Akkoç’un ise şartların uygun olması halinde yurt dışında görevlendirileceği belirtiliyor. Öte yandan Teftiş Kurulu Başkanı Sezai Uçarmak, Gümrükler Genel Müdürü Remzi Akçin, Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Yusuf Güney, Personel Daire Başkanı ve Gümrük Muhafaza Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Soylu’nun,Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürü Arslan Güner’in yerlerini koruyacakları ancak diğer genel müdürlükler ve başkanlıklar için durumun biraz farklı olduğu da sesli olarak dillendirilmekte..

Peki, Ya Taşra Teşkilatı..

Merkezde söylenilen iddialar böyleyken kulağıma gelen bir başka yapılanmanın da taşra teşkilatlarında yaşanacağı yönünde.. Örneğin; İstanbul Bölge Müdürlüğü için en kuvvetli adayın halen görevde bulunan Tevfik Usta’nın olacağı, Ankara eski başmüdürü Mustafa Işık’ın büyük şehirlerden birine bölge müdürü olarak atanacağı, daha önceki dönemde makamlarını koruyan İzmir, Edirne, Bursa ve İzmir başmüdürlerinin yeni dönemde aktif kadrolarda yer almayacağı, Edirne eski başmüdürü Kaptan Kılıç’ın ise müsteşar yardımcısı olarak alınan üçüncü kadronun kullanılması durumunda bu göreve atanacağı belirtiliyor.

-Pırıl Pırıl Kadrolar-

Yapılanma ile ilgili güzel bir haberde bölge müdürlüklerinde istihdam edilecek personelin nitelikleri.. Bana ulaşan bilgilere göre; oluşturulacak kadrolara gümrük mevzuatını tam anlamıyla bilen, adları çeşitli iddialarla anılmamış isimler yerleştirilecek. Bu personel gümrük müdürlüklerinden, kontrolörlerden, müfettişlerden seçilecek. Evet! Sevgili okurlar yeni yapılanma ile ilgili anlatacaklarım şimdilik bunlar. Elime taze bilgiler geçtikçe her zaman olduğu gibi ilk sizinle paylaşmaktan büyük mutluluk duyacağım.

Tabiî ki tüm bu yeniliklerin gerçekleşmesi için de 13 Haziran sabahını görmek gerekir diye düşünüyorum. Türkiye o sabaha üçüncü kez gelmiş bir iktidarla mı uyanacak; yoksa iktidar el mi değiştirecek? Bana soracak olursanız görüşüm net!! Ben sandıkta sürpriz olacağını hiç zannetmiyorum. Ne diyelim yazımızın başında da dediğimiz gibi, 12 Haziran seçimleri ülkemiz ve vatandaşlarımız için hayırlara vesile olsun. Esen kalın sevgili okurlarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum