1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. İzmir'de Sokakta Yaşayanlar Kışın Unutulmadı
İzmirde Sokakta Yaşayanlar Kışın Unutulmadı

İzmir'de Sokakta Yaşayanlar Kışın Unutulmadı

Havaların yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde soğuması, gözleri sokakta yaşayanlara çevirdi.

A+A-

Havaların yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde soğuması, gözleri sokakta yaşayanlara çevirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri, kış gecelerinde sokakta barınanları tek tek bularak, Müyesser Turfan Güçsüzler Evi’ne getirmeye başladı. 18-60 yaş arası evsiz erkeğe kucak açan Güçsüzler Evi, kopuk ailelerin birbirini bulmasına da imkan sağlıyor. Zabıta ekipleri, devriye gezen emniyet güçleri ya da ihbar üzerine harekete geçen yetkililer, bulundukları yerden alınan evsizlere sıcak bir yuva imkanı sağlıyor.

Önce sıcak bir banyoya, sonra da temiz giysilere kavuşan kimsesizler, yemek ve yatak gibi temel ihtiyaçlarının dışında sağlık hizmeti de alabiliyor. Eşrefpaşa Hastanesi’nde sağlık kontrolleri yapılan evsizler, üç ay süreyle misafir ediliyor. Yaşı uygun olanlar, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile yapılan koordineli çalışmayla huzurevi veya bakım merkezlerine yerleştiriliyor. Çalışmaya müsait olanlar, İş-Kur'a iş yönlendiriliyor. Müyesser Turfan Güçsüzler Evi’nden, kendi işini yapabilir derecede sağlıklı, akli dengesi yerinde, devamlı tedavi gerektiren hastalığı bulunmayan kimsesiz erkekler faydalanabiliyor. Sokakta yaşayan kimsesizleri bildirmek isteyenler, 361 00 82 numaralı telefondan Müyesser Turfan Güçsüzler Evi’ne ulaşabiliyor.
Geçen yıl burada misafir edilen evsizlerden 20’si, daha sonra huzurevi veya bakımevine yerleştirildi, 70 kişi ise iş bularak çalışmaya başladı. 20 kişi kendi isteği üzerine memleketine gönderilirken bir kısım vatandaşın da aileleriyle görüştürülerek evine dönmesi sağlandı.

Aralarında tabela ressamı da bulunan evsizlerin çoğunun hayat hikayesi de oldukça hüzünlü. İşte onlardan bazıları:

Mustafa Ümit Kırcılar: “Kalp ameliyatı oldum, sonra çalışamaz hale düştüm. Buraya 15 gün önce geldim. Buradaki arkadaşlar bize çok yakınlık gösteriyor. Güler yüzlüler, her istediğimizi yerine getiriyorlar. Her türlü hizmeti alıyoruz. Banyo yapıyoruz, her an sıcak suyumuz var. Çarşaflarımız tertemiz. Çayımız var. Bize çok yardımcı oluyorlar. Allah hepsinden razı olsun.”

Tibet Emek: “Manisa Salihli’den iki ay önce geldim. Evsiz kaldım. Orada kirayı ödeyemediğim için ev sahibi beni çıkardı. Eşyalarım öylece kaldı. Ekmek parası için çöplerden hurda topluyorum. 400 milyon lira borcum olduğu için ödeyemedim ve çaresiz kaldım. Burada bizi yedirip içiyorlar, tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. Belediyeden Allah razı olsun. Dün bizden sekiz on kişi hastaneye götürüp muayene ettirdiler. Onlar olmasaydı, başımızı sokacak bir yer bulamazdık.”

Muhittin Yamak: “Buraya geleli iki ay oldu. Böyle hizmet veren kuruluşların fazlalaşmasını istiyorum. Sokakta kalan insanlarımız, mağdur insanlarımız burada sıcak yemek yiyor, şefkat görüyor, düzenli bir şekilde yatıp kalkıyor. Belediyeye çok teşekkür ediyoruz. İnsanlarımızın çoğu dışarıda ve böyle yerlere çeşitli nedenlerle geliyor. Ben böyle kurumları, sokaktan kurtarma kuruluşu olarak görüyorum. Ressam ve tabelacıydım ben. Eski sistem klasik olarak fırçayla çalışıyorduk. Fırça kalktıktan sonra teknolojiye yenik düştü bu el sanatı. Herhangi bir sosyal güvencemiz yok, huzurevini bekliyorum.” CİHAN

İzmir'de sokakta yaşayanlar kışın unutulmadı

İzmir'de sokakta yaşayanlar kışın unutulmadı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.