1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İzmirli İşadamları Kıbrıs’a Çıkarma Yaptı
İzmirli İşadamları Kıbrıs’a Çıkarma Yaptı

İzmirli İşadamları Kıbrıs’a Çıkarma Yaptı

Ege Bölgesi Sanayi Odası üyesi 120 kişilik sanayici heyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ni ziyaret etti. Egeli işadamları, Avrupa Birliği dön...

A+A-

Ege Bölgesi Sanayi Odası üyesi 120 kişilik sanayici heyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ni ziyaret etti.

Egeli işadamları, Avrupa Birliği dönem başkanlığının 1 Temmuz’da Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne geçecek olmasından dolayı KKTC’ye destek verdi. Ziyaret kapsamında İzmirli işadamları ve Kuzey Kıbrıslı işadamları ikili görüşmelerde bulundu. KKTC’de bir süre önce İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın Güney Kıbrıs’a yaptığı ziyaret de eleştirilmişti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımayan Güney Kıbrıs’a İzmir Ticaret Odası’nın son dönemde 2 kez ziyaret etmiş olmasının Kıbrıs halkı tarafından hoş karşılanmadığını ifade eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, “Yakın zamanda gerçekleşen ziyaretin ardından Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak yaptığı temaslarda İzmir iş dünyasının ve Türkiye’nin desteğini göstermek, ticari ilişkileri arttırmak için görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Bu bir misilleme ziyareti değildir.” dedi.

İzmirli sanayiciler, ziyaretlerine KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın mezarını ziyaret ederek başladı. Heyet, daha sonra Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Özgürgün, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Günay Çerkez ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’yı ziyaret etti. Toplantının ikinci gününde ikili ilişkilerin geliştirilmesi için iş adamları heyeti ile ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Türkiye için Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığının önemli olduğunu kaydedenYorgancılar, yavru vatan Kıbrıs’a maddi ve manevi olarak destek vermeye devam edeceklerinin altını çizdi. Ticaretin gelişmesi için direk uçuşların arttırılmasını öneren Yorgancılar, 50 dakikalık uçuşla gelinen Kıbrıs’a daha çok ziyaret gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin sanayi ve ticaret alanındaki tecrübelerinin ülkesindeki sanayicilerle paylaşmasının ülkesi için büyük bir kazanım olduğunu belirterek, ilişkilerin gelişmesinden KKTC’nin yarar sağlayacağını vurguladı. Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta Şubat 2013’te seçim olacağını ve Hiristofyas’ın, Kıbrıs görüşmelerinden sonuç çıkmayacağına inandığı için tekrar aday olmayacağını hatırlatarak, “Biz de şubattan sonra yeni durum değerlendirmesi yapacağız ve ona göre yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 1 Temmuz’dan 2012 şubat ayına kadar AB dönem başkanlığına getirilecek olan Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile müzarekelerin tıkanıklığa uğrayacağını söyleyen KKTC Dış İşleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Özgürgün, “Kuzeyin tanınmaması ve Güney’in de yasal temsilci olarak tanımasından dolayı ambargo uygulanıyor. Güneyle müzakereler tıkanmıştır. Ban Ki Moon bile umutsuz olsa da 2013 ten sonra görüşlerin devam etmesini umuyoruz.” dedi. Güney Kıbrıs’a yapılan ziyareti duyduklarını ve bu durumun KKTC’nin haklılığına gölge düşüreceğini savunan Özgürgün, “Güney’de yasal bir devlet var ama Kuzey’de yasal olmaya çalışan bir devlet varmış gibi bir durum oluşturuluyor. KKTC daha yasaldır. Ekrem Demirtaş’ın bu ziyareti Türk kesiminde duyulduğunda bizde de bir üzüntü oluştu. Ziyaretten rahatsızlık duymuyoruz, Güney’e gitmesine bir şey demiyoruz ama mesajlar uygun verilmelidir. Eğer bu ziyaretlerde doğru mesajlar verilirse bu her iki taraf ya da her iki ülke açısından da daha verimli olur.” diye konuştu.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, ülkelerinde kamuda çalışanların mesai saatlerinin az olduğunu, bunun arttırılması gerektiğini söyledi. Başkan Çerkez, “Ambargolar ve geçmişten gelen alışkanlıklar olan çalışma saatlerinin düşük olması ve kamu ve özel sektörde çalışanların maaşlarının yüksek olması gibi alışkanlıklardan vazgeçilmesi gerekiyor. Bunlar gerçekleştiği takdirde 1980’lerin Türkiye’si görünümündeki ülke büyük atağa geçebilir” dedi. Ekrem Demirtaş’ın Güney Kıbrıs Rum Kesimini ziyaretine yönelik tepkisini “EBSO olarak doğru tarafa geldiniz. Ekrem Bey yanlış tarafa gitti.” sözleriyle ifade etti. Başkan Çerkez’in sözlerine Kıbrıs Türk Ticaret Odası üyeleri de destek verdi. Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da en büyük sorunun izolasyon olduğunu belirterek, “Sanayici üretmek istiyor ancak ürettiği malı satamadıktan sonra üretmenin anlamı yok. Bu nedenle sanayinin ayakta durabilmesi için ihracat konusunda destek verin.” dedi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.