1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kabine üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı
Kabine üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı

Kabine üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı

Cumhurbaşkanlığı Kabine üyesi bakanlar sosyal medya hesaplarından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

A+A-
Ankara

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerjimize enerji, gücümüze güç, hayatımıza anlam katan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun." ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Her zaman özverileri, fedakarlıkları ve başarıları ile ülkemizi, milletimizi ve bizleri yücelten, baş tacımız annelerimiz, bacılarımız, kızlarımızın, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum. Kadına yönelik her türlü şiddeti kınıyor, kadına el kaldıranları lanetliyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise yaptığı paylaşımda, "İnsanlığın hamurunu şefkat, merhamet ve adaletle yoğuran, insana, insan olmayı, insan kalmayı öğreten kadınlardır. Başta kahraman şehitlerimizin anneleri olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Twitter hesabından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etiketiyle yaptığı paylaşımda, "Çevremiz size emanet" vurgusuna yer verdi.

"Emeği, bilgisi, merhameti ve sevgisiyle hayatın her anında çevresini güzelleştirmeyi amaçlayan tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun" ifadesini kullanan Kurum, farklı meslek gruplarından kadınların çevreyi koruyan görüntülerinin yer aldığı bir video da paylaştı.

Videoda, şu ifadelere yer verildi:

"İşine gönlünü katarak çalışan, çabalayan, çevremizi planlayan, işte olduğu gibi evinde yuvasında da çevrenin düzeniyle mutlu olan... Doğanın güzelliklerini hissederken bu güzelliğin bozulmaması için yaşayan, çevre temizliği için örnek olan, merhameti ile koruyan, hem sevdikleri hem dünya için çevre güvenliğini düşünerek yaşayan, tüm detayları düşünerek çevrenin kontrolünü sağlayan, her yeni güne aynı heyecan, saygı, duygu ile başlayan hayatın her anında çevresini iyileştirmeyi, güzelleştirmeyi amaçlayan kadınlar iyi ki varsınız. Bilginizle sevginizle, emeğinizle çevremiz size emanet. Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun."

 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,  Twitter hesabından mesaj yayımladı.

8 Mart'ın hemen öncesinde gelen haberlerin herkesi derinden üzdüğüne işaret eden Pakdemirli, "Aydın'da öldürülen merhumeye Mevla'mdan rahmet, Samsun'da vahşi saldırıya uğrayan annemize en derin geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

Sevginin ve saygının en yücesini hak eden kadınlara yapılan bu saldırıları kınadığını vurgulayan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Kadınlarımıza yapılan bu saldırıların son bulması için mücadeleye hep birlikte devam edeceğiz. Bakanlık olarak kadınlarımızın her zaman yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Mesajında yer verdiği video ile Türkiye'nin ilk kadın mühendisi Sabiha Rıfat Gürayman'ı anan Karaismailoğlu, "Memleketimizin ilk kadın mühendisi Sabiha Hanım, kadınların her koşulda mücadeleci, azimli ve başarılı olabileceğinin sembolü. Kadın ve erkek bireylerin hayatın her alanında eşit olma hakkını savunuyor, tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu'nun paylaştığı videoda Gürayman'ın hayatına ilişkin şu detaylar paylaşıldı:

"İlk kez bir kadın mühendis adayı, 1927 yılında Mühendis Mektebi'ne (İTÜ) girdi. 1933 yılında mezuniyetiyle Cumhuriyet döneminin ilk Türk kadın mühendisi olan Sabiha Rıfat Gürayman, 'Boşuna yorulma' diyenlere aldırmadan, inşaat mühendisi olarak hayata katıldı. Karşı çıkanlar olsa da Ankara-Beypazarı yolunda bulunan, bugün 'Karaboğaz' olarak bilinen köprü inşaatında yer almak için diretti. Beypazarı halkı, 'yeni' mühendise zamanla alıştı ve Gürayman'ı sevdi. Öyle ki onu anmak için köprüye 'Kız Köprüsü' ismini verdi. İmar İşleri Reisliği emrine atandıktan sonra birçok okul, hastane, köprü, bina, halkevi ve hükümet konağı projelerinde görev aldı. Kadınların mühendis olmasının önünü açan Mustafa Kemal Atatürk'e teşekkür vazifesini yerine getirerek, 35 yaşında Anıtkabir'in başmühendisi oldu. Gürayman, gurur duyduğu mesleğinden kazandığı tüm gelirini İTÜ Vakfına ve Fevzi Akkaya Temel Eğitim Vakfına bağışladı."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yayımladığı yazılı kutlama mesajını Twitter'dan, "Sevginin ve fedakarlığın simgesi tüm kadınlarımızın gününü canı gönülden kutluyorum. Bir gün değil her gün Dünya Kadınlar Günü! Kadına karşı şiddet insanlık suçudur. Bu şiddeti hep birlikte bitireceğiz." notuyla paylaştı.

Kutlama mesajında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) küresel salgınının etkisinde geçen son bir yılın, kadınların toplumlara yönelik tehditlerle mücadeledeki öncü rolünü ve bu mücadelede üstlendiği ağır yükü bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Çavuşoğlu, dünyanın dört bir yanında ve Türkiye'de kadınların, başta sağlık sektöründe olmak üzere özverili çabalarıyla salgına ve salgının olumsuz etkilerine karşı mücadelede ön safta yer aldığını vurguladı.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin (UN Women) tam da bu nedenle 2021 Dünya Kadınlar Günü'nün temasını "Lider kadınlar: Kovid-19 dünyasında eşit bir geleceğe ulaşmak" olarak belirlediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu anlayışla salgın sürecinde olduğu gibi sonrasında da hayatın her alanında kadınların güçlü bir konuma ulaşması ve en büyük insan hakkı ihlallerinden biri olan kadına karşı şiddetin sona erdirilmesi için güçlü politikalar izlemeyi sürdüreceğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığının, uluslararası örgütlerin çatısı altında yürütülen ve salgının kadınlar üzerindeki etkilerine dikkati çeken girişimlerle kadının güçlendirilmesi ve eşit hakların sağlanmasına yönelik çalışmalara etkin şekilde katılmaya ve yön vermeye devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı sırasında Women 20 (Kadınlar 20) girişiminin hayata geçirilmesini sağladığını ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kadın Danışma Konseyi'nin kurulmasına öncülük ettiğini bildiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler'de (BM) oluşturulan "Kadın ve Kızlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Dostlar Grubu"nun kurucu üyesi ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in çağrısıyla BM'de kabul edilen "Kovid-19 Salgınının Kadınlar Üzerindeki Etkileri"ne ilişkin kararların ilk destekleyicileri arasında da yer aldığını vurguladı.

Çavuşoğlu, bu girişim ve kararların, Türkiye'nin bu alanda attığı çok sayıda adımın sadece birkaç örneği olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Toplumumuzda ve kültürümüzde kadının sahip olduğu güçlü rol iş hayatına da yansımakta ve kadınlar her sektörde lider pozisyonlarda giderek daha fazla yer almaktadır. 66 kadın büyükelçimiz ve 12 kadın başkonsolosumuzun devletimizi dünyanın dört bir yanında temsil ediyor olması örnek teşkil eden bir tablodur.

Kadınların hayatın her alanında hak ettikleri konuma ulaşmasına vesile olması temennisiyle, bu anlamlı günde Nene Hatun'dan öğretmen Aybüke Yalçın'a, kadın kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, başta kadın sağlık çalışanlarımız olmak üzere salgınla mücadelede en ön saflarda yer alan tüm kadınlara ve dünyanın dört bir köşesinde salgın koşullarında dahi görevlerini özveriyle yürüten kadın Bakanlık mensuplarımıza şükranlarımı sunuyor ve tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü en içten dileklerimle kutluyorum."

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.