1. YAZARLAR

  2. Gülen AYDIN

  3. KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!
Gülen AYDIN

Gülen AYDIN

Yazarın Tüm Yazıları >

KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

A+A-

“8 MART Kadınlarımızın Günü Kutlu Olsun”

Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Bu gün aslında her zamankinden başka bir gün, çünkü bu anlamlı gün tüm dünya kadınlarının kutladığı uluslar arası özel bir gün. Aslında Kadınlar Günü, 19. yüzyılın ağır çalışma koşullarına isyan eden kadınların hatırasını yaşatmak ve özellikle kadın sorunlarına dikkat çekmek üzere her yıl kutlanan bir gündür.

Belki de bu günle her birimiz kadının bir ana, bir bacı, bir doktor, bir öğretmen yani kısacası kadının bir insan olduğunu hatırlıyoruz!! Günlük yaşamın koşuşturmacasında, kadınlarımızın toplumda belli bir yeri olan ve insanca yaşamayı hak eden bir varlık olduğunu unutuyoruz. Onları görmüyor ve duymuyoruz. Ve işte belki de bu günle onlar bir kez daha nefes alıyor ve bu dünyada “biz de varız” diyorlar. Türkiye’de kadın olmak ise, zaten başlı başına bir mücadele..başlı başına bir savaş.. Dolayısıyla, dünyaya bakmadan ülkemizdeki manzaralara bakarsak; Türkiye’de kadın olmak aslında her alanda oldukça zor ve güç ve de çok daha başka bir boyuttan ele alınması gereken bir konu..

Ulu Önderimiz Atatürk’ün kadın hakları üzerindeki düşünceleri ise, dünyada birçok bilim adamına tez olmuş; kadın hakları ve özgürlükleri birçok platformda gündeme taşınmıştır. Özellikle de, İstiklal Şavaşı’mızda kadınlarımızın sırtlarında taşıdığı kilolarca mermiler, cephanelikler, yiyecek ve giyecekler bir gerçektir tarihimizde.. Akıllara kazınması ve hiç çıkmaması gereken bir tablodur!

Kadınlar Gününün tarihçesi ise, kaynaklarda şu şekilde geçmektedir;

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin NewYork kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ise, ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya başlandı.

Kısacası;

 “Aslında KADIN Olmak; Değeri Bilinmeyen Bir Elmas Parçası Olmaktır Çoğu Zaman da..”

TÜM KADINLARIMIZIN '8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ' KUTLU OLSUN!

imagesxmh3jqch.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.