1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Kadınların Kürtaj Protestosunda Gerginlik
Kadınların Kürtaj Protestosunda Gerginlik

Kadınların Kürtaj Protestosunda Gerginlik

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyesi bir grup kadının AK Parti İstanbul İl binası önünde düzenledikleri kürtaj protestosunda gerginlik yaşandı. Bin...

A+A-

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyesi bir grup kadının AK Parti İstanbul İl binası önünde düzenledikleri kürtaj protestosunda gerginlik yaşandı. Bina önüne gitmek isteyen kadınlar polis engeline takılınca kısa süreli arbede yaşandı. Polisin duyarlı davranışı sonrasında bariyerler geri çekilerek basın açıklamasına izin verildi.

SDP’li bir grup kadın, Başbakan’ın kürtaj ve sezaryen ile ilgili açıklamalarını protesto etmek için Sütlüce’de bulunan AK Parti İstanbul İl Başkanlığı yakınlarında toplandı. Kadınlar, ‘‘Başbakan değil cins Başbakan elini kadın bedeninden çek’ yazılı pankart ile Başbakan, Sağlık Bakanı ve hükümeti protesto yazılar içeren dövizlerle yürüyüşe geçti. Kadınların önü il binasına 50 metre mesafede çevik kuvvet ekiplerince kesildi.

Polis müdürleri kadınları uyararak buradan öteye geçmelerine izin vermeyeceklerini söyledi. Bu sırada kadınlar ile polis arasında itişmeler yaşandı. Polisin üzerine yürüyen kadınlar bazı bariyerleri kaldırarak yere attı. Kısa süreli gerginlik polis müdürlerinin duyarlı tutumu sayesinde büyümeden engellendi. Polis bariyerlerinin biraz daha geri çekmesiyle kadınlar il binasına yakın bir mesafede basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Eylem Karaca, kürtaj süresini 4 haftaya indirecek yasal bir düzenleme üzerinde çalışmaların başladığını belirterek, “Kürtaj süresini 4 haftaya indirmek ise fiilen yasaklamak anlamına geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde her yıl 68 bin kadın sağlıksız kürtaj nedeniyle ölüyor. Kürtajı yasaklamak demek kadın ölümlerini arttırmak anlamına geliyor. “ dedi.

Başbakan’ın kürtaj ve sezaryenle ilgili konuşmalarını hatırlatan Karaca şöyle konuştu: “Bir erkeğin Başbakanlık yetkisini de kullanarak kadın üzerine bu kadar laf etmesine tam da lafı güzaf yanı boş laf denir. Ne zaman istersek o zaman doğuracağız. İstemezsek doğurmayacağız. Sezaryen bir doğum yöntemidir. Hükümetin görevi sezaryeni yasaklamak değil kendi özelleştirdiği sağlık hizmetlerinde gerekli denetimi yapmaktır. Sağlıklı ve nitelikli koşullarda kürtaj hakkı güvence altına alınmalıdır. Başbakan kaç çocuk doğuracağımıza doğurma yöntemimize karıştığı, doğurmak istemediğimizde zorla doğurtmaya kalktığı için tüm dünya kadınlarına şiddet uygulamaktadır. Buradan savcılara duyurulur. 3 çocuk değil ücretsiz kreş istiyoruz. 4 haftalık kürtaj sınırlaması fiili yasaktır.”

‘AKP elini bedenimden çek’ , ‘Kürtaj haktır Uludere katliam’ , ‘Kadın düşmanı Recep Tayyip Erdoğan’ şeklinde sloganlar atan kadınlar basın açıklamasının ardından ellerindeki pankart ve dövizleri polisin önüne bırakarak olaysız dağıldı.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.