1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kanal İstanbul arsa fiyatlarını uçurdu
Kanal İstanbul arsa fiyatlarını uçurdu

Kanal İstanbul arsa fiyatlarını uçurdu

Kanal İstanbul güzergahındaki arsa fiyatları 2 ila 4 kat arttı.

A+A-

Türkiye'nin mega projesi Kanal İstanbul'u, Yeni Havalimanı Projesi ve 3. Boğaz Köprüsü'nün bağlantı yolu ile inşaatı sürmekte olan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin sağladığı entegre ulaşım ağıyla değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme, Kanal İstanbul güzergahında arsa fiyatlarının son bir yılda geometrik artış kaydettiğini belirliyor.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, İstanbul Avrupa yakasında hayata geçirilmesi planlanan Kanal İstanbul projesinin, Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yaklaşık 43 kilometre uzunluğunda bir yapay su kanalı projesi olduğunu, büyük gemilerin de geçebileceği şekilde tasarlanan, 400 metre genişliğe ve 25 metre derinliğe sahip olan Kanal İstanbul'un yıl sonuna kadar ihale edilmesinin planlandığını belirtiyor. Mega bir proje olan Kanal İstanbul'un Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına kadar iki yeni kentten birinin kurulmasının planlandığını ifade eden Balsarı, kanalla birlikte İstanbul Boğazı'nın tanker trafiğine tümüyle kapanacağını ve İstanbul'da iki yeni yarımada ile yeni bir adanın oluşturulacağını kaydediyor.

500 BİN NÜFUSLU İKİ ŞEHİR KURULACAK!

Kanal İstanbul için yasal düzenleme yapılırken çevreye hassasiyetin üst düzeyde tutulduğunu ifade eden Balsarı, proje kapsamında 500 bin nüfuslu iki şehrin yapılmasının planlandığını söylüyor. İki bölümde ele alınan projede kanal ve etrafında oluşturulacak şehrin ayrı ayrı konumlandırılmasının, kongre, festival, fuar, otel, spor tesislerinin de Kanal İstanbul ile birlikte faaliyete geçirilmesinin düşünüldüğünü belirten Balsarı, kanal üstünde altı köprünün inşa edilmesi, kanal çevresine projelendirilecek binaların ise en fazla altı kat olarak inşa edilmesinin öngörüldüğünü ifade ediyor.

GEÇİŞ GÜZERGAHINDAKİ ARSA FİYATLARI KATLANDI

Balsarı, Kanal İstanbul projesinin yapılmasına ilişkin proje süreci netleştikçe geçiş güzergahı olarak belirtilen Küçükçekmece - Başakşehir - Arnavutköy hattında arsa fiyatlarının son bir yılda iki ila dört kat oranında artış gösterdiğini belirtiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Küçükçekmece Gölü ile Sazlıdere Barajı arasında kalan Küçükçekmece'ye bağlı Altıntepe ile Başakşehir'e bağlı Güvercintepe ve Şahintepe mahallelerini rezerv alanı ilan ettiğini söyleyen Balsarı, bu mahallelerdeki bazı bölgelerde istimlak ve kamulaştırma çalışmalarının gündemde olduğunu ifade ediyor.

Değerleme sektörü açısından bölgenin yakın gelecekte nasıl bir gelişim göstereceği konusunda Balsarı şunları söylüyor: "Ulaşım alanındaki yeni yatırımlar bölgeyi daha cazip hale getirecek. İnşaatı devam eden Yeni Havalimanı Projesi ve 3. Boğaz Köprüsü'nün bağlantı yolu ile inşaatı sürmekte olan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi bu bölgenin önemli projeleri. Bahçeşehir, Esenyurt, Başakşehir, Küçükçekmece ve Arnavutköy'de yeni projeler ve alınan ev sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Özellikle Arnavutköy ilçesinin Bolluca, Haraççı, Boğazköy, Boyalık, Yeniköy ve Taşoluk mahalleleriyle Başakşehir ilçesinin Kayabaşı, Bahçeşehir ve Ziya Gökalp mahallelerine yatırımcı taleplerinin oldukça arttığı gözleniyor. Özellikle Kayabaşı'nın Kanal İstanbul Projesi ile birlikte İstanbul'un yeni yerleşim merkezi olması bekleniyor. 3. Havaalanı'nın tamamlamasıyla birlikte İstanbul'un her yerine ulaşacak bir metro ağı da bu bölgede ciddi bir potansiyel oluşturacak. Bununla birlikte, Kuzey Marmara Otoyolu, köprü bağlantıları hariç tamamlanmış durumda. Tayakadın ve Bolluca'dan Kuzey Marmara Otoyolu'na çıkışlar verildi."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.