1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Karlov cinayetindeki FETÖ şeması'
'Karlov cinayetindeki FETÖ şeması'

'Karlov cinayetindeki FETÖ şeması'

Katil Altıntaş’a suikasttan birgün önce gelen e-posta mesajındaki Kur’an ayetini, faili meçhul bir cinayete kurban giden akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun Gülen cemaatinin yapılanmasını anlattığı ‘Köstebek’ adlı kitapta dipnot olarak kullandığı görüldü.

A+A-

MİLLİYET'TEN TOLGA ŞARDAN ÖZEL HABERİDİR!

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Andrey G. Karlov’un, polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmesiyle ilgili soruşturmada sona yaklaşıldı.

Suikastın ardından soruşturmaya başlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1.5 yıla yakın süredir cinayetle ilgili delil topluyor. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Adem Akıncı, olayın başından itibaren bugüne kadar 100 klasöre yakın delil elde etti.

Emniyet içindeki Fetullah Gülen yapılanmasının en aktif ve güçlü olduğu 2012’de İzmir’deki Rüştü Ünsal Polis Okulu’nda eğitime başlayan Altıntaş, 17-25 Aralık sonrasında Gülen cemaatinin terör örgütü olarak tanımlanmaya başlanmasıyla birlikte 2014’de mezun olup emniyette göreve başladı.

Eleman şüphesi

Polis Okulu’nda FETÖ ile tanıştığı değerlendirilen Altıntaş’ın, polislik eğitimi boyunca örgüt abilerince maneviyatının kuvvetlendirildiği, böylelikle FETÖ’nün sonraki dönemlerde kullanacağı bir eleman olarak yetiştirildiği değerlendiriliyor.

Savcılık, soruşturma kapsamında el konulan dijital delillerdeki teknik incelemeler sırasında ilginç bulgulara ulaştı. Katil Altıntaş’a suikasttan bir gün önce gelen bir e-posta mesajındaki Kur’an ayetini, faili meçhul bir cinayete kurban giden akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun Gülen cemaatinin yapılanmasını anlattığı ‘Köstebek’ adlı kitapta dip not olarak kullandığı görüldü.

Bu mesajın çözülebilmesi için savcılık, bir müftüden bilirkişi desteği aldı. Müftü, söz konusu ayetin Ali İmran suresinin
103. ayeti olduğunu ortaya koydu. Ayetin, “takva” ayeti olduğu anlaşıldı. Altıntaş’ın, FETÖ lideri Gülen’in cemaate yönelik kullandığı bu ayetin kendisine ulaşmasıyla birlikte maneviyatını güçlendirmeye çalıştığı belirtiliyor.

Zümre başkanı

Elde edilen yeni bilgilerle, savcılık, suikastla ilgili farklı yapılanmalar olduğunu belirledi. İlk organizasyon, katil Altıntaş’ın bağlantıları.

Altıntaş’ın, FETÖ içindeki yapılanmada, “öğrenci” olarak yer aldığı saptanırken, Altıntaş’tan sorumlu “zümre başkanı” konumundaki FETÖ abisi Salih Yılmaz, Altıntaş’ı tanıdığını itiraf etti. Yılmaz’ın, “Altıntaş’ın ismi bana yabancı gelmiyor. Tanıdık geliyor. Benim zümremde olduğunu kabul ediyorum, ancak cinayetle ilgim yok” şeklinde ifade vermesi, Altıntaş’ın FETÖ yapısı içinde olduğunu gösteren başka bir ipucu oldu.

Altıntaş’ın zümre başkanı Yılmaz’ın aynı zamanda, tutuklu şüpheli ve eski BTK çalışanı Şahin Söğüt’le bağlantısı tespit edildi. Yılmaz, Söğüt’ün, kendi altında görevli olduğunu kabul etti. Dijital verilerde yapılan incelemelerde, Altıntaş’ın e-posta kutusuna VPN üzerinden erişim yapılarak suikasttan sonra yarım saat içinde e-postaların silindiği anlaşıldı.

Telefonda Falcon

Altıntaş’la bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklanan Şahin Söğüt’ün kullandığı cep telefonunda hem açılışa hem de bilgilere ulaşımı engellemek amacıyla iki ayrı şifre bulunduğu, siber uzmanlarınca yapılan incelemelerde, FETÖ’nün kullandığı ortaya çıkarılan Falcon programı bulundu. Özellikle Falcon programının yurt dışı numara olarak göründüğü tespit edildi.

Araştırmalarla birlikte savcılık, katil Altıntaş ile FETÖ lideri Gülen arasındaki 8 kişiden oluşan “talimat zinciri”nin varlığını ortaya koydu. Buna göre, Altıntaş’ın bağlı olduğu anlaşılan hiyerarşik zincirde öğrenci, öğrenci vekili, öğretmeni, zümre başkanı, müdür yardımcısı, müdürü, emniyet imamının kimlikleri tespit edildi. Bu hiyerarşik sıranın en tepesinde FETÖ lideri Gülen, en altında ise Altıntaş bulunuyor.

Para hareketleri

Ayrıca, Karlov’un katıldığı serginin organizatörü olan ve tutuklu şüpheli Timur Özkan’ın Altıntaş’la bağının bulunduğunu değerlendiren savcılık, suikasttaki kilit isimlerin Şahin Söğüt ve Timur Özkan olduğu görüşünde. Özkan’ın, FETÖ’nün önemli isimlerinden Şerif Ali Tekalan’la da bağlantısına ulaşan savcılık ikili arasındaki şüpheli para transferlerini tespit etti.

Savcılık kaynakları, bugün gelinen noktada; katil Altıntaş’ın 2016 Ekim’den itibaren bir eylem yapıp öleceğini bildiği ancak kime yönelik eylem yapacağını bilmediğini, olaydan en fazla 3 hafta önce eylem yapılacak kişinin kimliğinin Altıntaş’a ulaştırıldığını değerlendiriyor. Suikast talimatının ise Şahin Söğüt tarafından Altıntaş’a iletildiği öne sürülüyor.

Yönlendirici izler

Soruşturmada, Altıntaş’ın 15 Aralık 2016 günü olay yerine taksi ile gidip ilk keşfi yaptığı, ertesi gün yine olay yerindeki caz konserine giderek ikinci keşfi yaptığı anlaşıldı. Geride bıraktığı izlerle kendisini El Nusra’cı olarak göstermek isteyen Altıntaş’ın, caz konserine girmesi, Rus uyruklu bir hayat kadınıyla birlikte olması, Arapça dersi aldığı belirtilmesine karşın eylem sırasında Arapça sloganı yanlış söylemesi, bilgisayardan 10 kadar El Kaide’ciyi birer dakikayla aratıp geride “yönlendirici iz bırakmaya” çalışması, eylemin sıradan bir eylem olmayıp planlı ve organize eylem olduğunun ipuçları.

Türkiye ile Rusya arasındaki gergin seyreden diplomatik ilişkilerin yumuşatılması için Büyükelçi Karlov bizzat çaba gösteriyordu. Ankara’nın saygın diplomatlarından Büyükelçi Karlov’un öldürülmesiyle ilgili cinayet soruşturması, Türkiye açısından çok önemli. Zira, yıllar sonra bile konuşulabilecek olayın soruşturması hakkında hiçbir soru işaretinin kalmaması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.