1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kasım vizyonu: Yeni anayasa ve başkanlık
Kasım vizyonu: Yeni anayasa ve başkanlık

Kasım vizyonu: Yeni anayasa ve başkanlık

Başbakan Davutoğlu, AK Parti'nin 1 Kasım seçim beyannamesini görkemli bir törenle açıkladı.

A+A-

AK Parti'nin 1 Kasım seçim beyannamesi "büyük, yeni ve demokratik Türkiye'nin" yol haritasını ortaya koydu. Buna göre cem evlerine hukuki statü verilecek, gençler yılda 3 kez üniversite sınavına girebilecek. Yargıya neşter vurulacak, HSKY ikiye bölünürken, askeri yargı kaldırılacak. Seçim sonrası ilk adım yeni anayasa olurken, başkanlık sistemi de beyannamede yer aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin 1 Kasım seçim beyannamesini ATO Congresium'da düzenlenen görkemli bir törenle açıkladı. "Huzur ve istikrarla Türkiye'nin yol haritası" başlığını taşıyan beyanname Reformlar, Vaatler ve 100 Önemli Proje başlıklarından oluştu. İşte beyannamede öne çıkan başlıklar:

MASA BAŞINDA HAZIRLANMADI:
Seçim beyannamesi, masa başında değil; milletin katılımıyla, geniş bir konsensüs ve mutabakatla hazırlanmış bir beyannamedir. AK Parti, bütün unsurları, bütün birikim ve kararlılığıyla 1 Kasım'a hazırdır.

KAZANIMLAR KORUNACAK:
Milletimizle el ele, gönül gönüle 13 yılın atılımlarını daha ileri seviyelere taşıyacağız. 13 yılın kazanımlarının heba olup gitmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Biz, hayal tacirliği yapmıyoruz, afaki hedefler koymuyoruz. Başardıklarımızın daha fazlasını başarmanın sözünü veriyoruz. Gelecekteki vaatlerimizin gerçekleşmesinin en büyük teminatı, geçmişte başardıklarımızdır.

BİRLİK VE KARDEŞLİK PROJESİ:
Terörün arkasındaki hain odaklar, çözümden rahatsız olan odaklardır. Bu engeli ortadan kaldıracak ve kardeşliğimize halel getirmeyecek şekilde bütün ülkeyi bütünleştirecek toplumsal uzlaşı çalışmalarına devam edeceğiz. Ne teröre geçit vereceğiz ne de bu ülkenin istikrarından, büyüme ve özgürleşme iradesinden en ufak bir taviz vereceğiz.

İLK HEDEF YENİ ANAYASA:

13 yılda demokrasiye kazandırdığımız mesafeyi daha ileriye taşıyacağız. İnsan onuruyla taçlandırılan, Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan hiç kimse, hiçbir güç tarafından tahkim edilemez. Ayrımcılığa maruz bırakılamaz. 13 yılda gerçekleştirdiğimiz sessiz devrimlerin kalıcı bir niteliğe kavuşması için, AK Parti olarak yeni bir anayasa vaat ediyoruz. Katılımcı, özgürlükçü ve kurumsallaşmış yeni bir anayasa yapacağız. Uluslararası sözleşmelere tam uyum sağlayacağız. Reform ayağının ilki anayasadır. Eşit vatandaşlık ilkesini egemen kılacağız.

BAŞKANLIK SİSTEMİ:
Parlamenter sistemin yol açtığı siyasi istikrarsızlıklar karşısında Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim anlayışına dayalı, özgürlükçü başkanlık sisteminin daha uygun bir model olduğunu düşünüyoruz.

YILDA 3 KEZ ÜNİVERSİTE SINAVI HAKKI

PARALEL YAPI İLE MÜCADELE:
Bundan sonra hiçbir vesayete izin vermeyeceğiz. Milletin iradesine, demokrasiye, hukuka tasallut eden, millet iradesine ipotek koyan anlayışı tümüyle ortadan kaldırdık, tekrar ortaya çıkmasına da izin vermeyeceğiz.

EĞİTİMDE DÖNÜŞÜM:
Bütçede en fazla payı eğitime ayırmış bir hükümet olarak, eğitimde niteliksel dönüşümün önünü açacağız. Eğitim fakültelerini yeniden yapılandırıp özellikle öğretmenlerimizin en iyi şekilde yetişmesini sağlayacağız. Üniversite özerkliğini esas alan, yeni bir yüksek öğretim yasası hazırlayacağız. Bütün okullarda tam gün eğitime geçilecek. Fatih Projesi kapsamında nitelikli eğitim altyapısı oluşturulacak. Uzaktan eğitim etkin bir yöntem olarak kullanılacak. Ortaokulu bitiren öğrencilerin spor ve enstrüman kullanması sağlanacak. Öğretmen akademisi kurulacak. Üniversiteye geçiş 2, mümkünse 3 sınavla yapılacak. Öğrenciler bir sınava mahkûm kılınmayacak. Ücretsiz müze ve kütüphane kartları verilecek.

CEMEVLERİNE HUKUKİ STATÜ SÖZÜ...

SEÇİM BARAJI VE CEMEVLERİ:
Seçim barajını temsilde adalet, yönetimde istikrar ilkesine göre yeniden düzenleyeceğiz. Cemevlerine hukuki statü tanıyacağız.

ASKERİ YARGIYA SON:
Yargıda etkinlik, hızlılık, hesap verilebilirlik ve şeffaflığı sağlayacağız. Askeri yargı disiplin mahkemeleri çerçevesinde faaliyet gösterecektir. Disiplin mahkemeleri dışında askeri yargıya son vereceğiz. Yüksek mahkeme üyeliklerini ömür boyu kazanılmış hak olmaktan çıkarıp, makul şüphelerle sınırlandıracağız. HSYK'yı yeniden yapılandıracak, ikiye ayıracağız.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İYİLEŞTİRME:
Sağlık çalışanlarının özlük haklarında düzenleme yapacağız. Hastanelerdeki nitelikli yatak oranını yüzde 90'ın üzerine çıkaracağız. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın evinde bakım hizmeti vereceğiz. Yurt genelinde oluşturulacak 29 sağlık bölgesinde 56 bin yatak kapasiteli şehir hastaneleri açılacak.

SÜRECİN MUHATABI MİLLET:
Çözüm Süreci'ni güvence altına almak ve nihayete erdirmek amacıyla çıkardığımız Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine dair kanun ile silahın, şiddetin ve terörün tamamen gündemden çıktığı bir noktaya ulaşmak için gereken her türlü tedbiri alacağız. Biz, iktidardayken bu kanunun gereği yapılacak, Türkiye'de kardeşliği ebedi kılacak demokratikleşme adımlarının önüne de açılacak.

KADİM BİRLİĞİMİZ SÜRECEK:
Çözüm Süreci'nin de birlik ve kardeşliğimizin de mimarı, lokomotifi AK Parti'dir. AK Parti'nin güçlü olması, sürecin neticeye ulaşması, terör örgütünün önce halka ve devlete yönelttiği silahların tümüyle yer altına gömülmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Kadim birliğimizi kıyamete kadar sürdürmeye kararlıyız.

YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLECEK:
Yerel yönetimlerin güçlendirilmesini ve suiistimallerin önüne geçilebilmesi için etkin bir denetimi esas alan yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz.

SAHNEYE KOŞAN GENCE SARILDI
Davutoğlu , beyannameye ilişkin konuşma yaparken, salonda bulunan genç bir partili, kürsüye doğru koşmaya başladı ve "Ne olur bir kere sarılayım" diye bağırdı. Bunun üzerine Davutoğlu, "Bırakın gelsin. Böyle aşkla gelene dur diyebilir miyiz" dedi ve sahneye gelen genci kucakladı. Ardından da "Tabii herkes buraya yürümesin, beyannameyi bitirmem lazım" diyerek espri yaptı. Başbakan'ın konuşması sırasında dikkat çeken bir başka detay da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıklıkla kullandığı prompter'ı kullanması oldu. YSK tarafından yasaklanan "Haydi Bismillah" seçim şarkısıyla kürsüye gelen Davutoğlu, daha önce hazırladığı konuşmasını prompter'dan okuyarak yaptı.

21 GÜNDE 21 İLE GİDECEK
Başbakan Davutoğlu'nun seçim kampanyası programı da netleşti. 21 ile gidecek Davutoğlu, günde bir miting yapacak. Samsun mitingiyle başlayacak, İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Diyarbakır'ı da kapsayacak kampanya, Konya'da tamamlanacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.