1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kayseri, Tramvay Hattıyla 15 Futbol Sahasına Denk Yeşil Alan Kazandı
Kayseri, Tramvay Hattıyla 15 Futbol Sahasına Denk Yeşil Alan Kazandı

Kayseri, Tramvay Hattıyla 15 Futbol Sahasına Denk Yeşil Alan Kazandı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de bulunmayan, dünyada eşine ender rastlanır bir uygulama ile raylı sistem hattını çimlendirip çiçeklendirerek bu uygulamasıyla şehre 15 futbol sahası büyüklüğünde yeşil alan kattı.

A+A-

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de bulunmayan, dünyada eşine ender rastlanır bir uygulama ile raylı sistem hattını çimlendirip çiçeklendirerek bu uygulamasıyla şehre 15 futbol sahası büyüklüğünde yeşil alan kattı. Yıl sonunda bu miktar 26 futbol sahası büyüklüğüne ulaşacak.

'Yeşil Hat' denince; Kıbrıs'ta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni ayıran hat akla gelir. 'Yeşil Yol' ise orijinal ismi The Green Mile olan 1999 yapımı muhteşem filmi anımsatır. Ancak 'Yeşil Hat' veya 'Yeşil Yol' isimleri artık Kayseri'deki Raylı Sistem Hattı'nı da hatırlatacak. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı raylı sistem şimdiden 'YEŞİLRAY' adı ile anılmaya başlandı bile. Çünkü Kayseri Büyükşehir Belediyesi sadece Türkiye'de değil, dünyada eşine ender rastlanır bir raylı sistemi hayata geçirdi. Şu an 17,5 kilometreye uzanan; ancak yıl sonunda 35 kilometreye çıkacak olan raylı sistem hattı boyunca yeşil alan oluşturuldu.

YEŞİL TUTKUSU TÜM ZORLUKLARI AŞTI

Yemyeşil bir yol üzerinde ulaşım keyifli olsa da bunu hayata geçirmek o kadar da kolay değil. Raylı sistem hattında çimlendirme yapılabilmesi, temel atma aşamasından itibaren bir dizi işlem gerektiriyor. Öncelikle çimlerin yetişmesi için gerekli olan sulama, kanal ve drenaj altyapısı hazırlanıyor. Sulamanın, sisteme zarar vermemesi amacıyla da taşıyıcı betonarme plak üzerine sürme su yalıtımı yapılıyor. Ayrıca perfore drenaj boruları döşenerek drenaj menhollerine bağlantılar gerçekleştiriliyor ve perlit/bims dolgu yapıldıktan sonra toprak serilerek çimlendirme işlemi tamamlanıyor. Kullanılan metal malzemelerin korozyona uğramaması için her türlü önlem en başından düşünülüyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yeşile olan tutkusu böylece ulaşım için ayrılan on binlerce metrekarelik alanın yemyeşil çimlerle kaplanmasına imkân sunuyor.

ÖDÜL GETİRDİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Arif Emecen, mevcut 17,5 kilometrelik raylı sistem hattı boyunca 107 bin 600 metrekarelik yeşil alan oluşturduklarını söyledi. Proje safhasında yeşil alanı dikkate aldıklarını ve raylı sistem altyapısını buna uygun yaptıklarını vurgulayan Arif Emecen, bu yılın sonuna kadar mevcut hatta ilave edilecek İldem ve üniversite hatlarıyla birlikte hat uzunluğunun 35 kilometreye, yeşil alan miktarının da 184 bin metrekareye çıkacağını kaydetti. Ulaşım Daire Başkanı Emecen, Kayseray'ın çevreye duyarlı olan bu özelliği nedeniyle Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği'nden, 'Çevreye En Uygun Raylı Sistem' ödülünü aldıklarını hatırlattı.

26 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin raylı sistem hattında uyguladığı proje ile Kayseri, 107 bin 600 metrekarelik ilave yeşil alana kavuştu. Ortalama bir futbol sahasının 7 bin metrekare olduğu düşünüldüğünde, raylı sistem hattındaki yeşil alan 15 futbol sahasına karşılık geliyor. Yıl sonuna kadar İldem-Beyazşehir ve Üniversite-Talas güzergâhındaki 16 kilometrelik yeni hattın yapılmasıyla 78 bin metrekarelik bir yeşil alan daha ortaya çıkacak. Böylece 184 bin metrekareye ulaşacak olan yeşil alan 26 futbol sahasına eşdeğer hale gelecek. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.