1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Kayserililer, Türkçe Konuşan Dünya Çocuklarıyla Büyük Heyecan Yaşadı
Kayserililer, Türkçe Konuşan Dünya Çocuklarıyla Büyük Heyecan Yaşadı

Kayserililer, Türkçe Konuşan Dünya Çocuklarıyla Büyük Heyecan Yaşadı

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 10.su yapılan Türkçe Olimpiyatları Kayseri etkinliği Kadir Has Kongre Merkezi’nde gerçekleşt...

A+A-

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 10.su yapılan Türkçe Olimpiyatları Kayseri etkinliği Kadir Has Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Salonu dolduran yaklaşık 20 kişi farklı ülkelerden gelen gençlerin Türkçe seslendirdiği şarkılarla kimi zaman duygulandı kimi zamanda alkışla tempo tutarak büyük heyecan yaşadılar. Salonda yer kalmayınca yaklaşık 10 bin kişi programı salon dışında izlemek zorunda kaldı. Programa AK Parti Kayseri Milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya, İsmail Taner, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, İşadamı Hacı Boydak ve çok sayıda davetli katıldı. Ayna programının sunucusu Sami Orhan, Mozambikli Shakira Issofo ile birlikte programın sunuculuğunu yaptı.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Türkiye’ye gelen 135 ülkeden 1500 çocuktan sadece 70’i Kayseri programına katıldı. 26 ülkeden gelen çocuklar Anadolu’ya özgü şarkılar seslendirerek programa başladı. Daha sonra Etiyopyalı gençlerin oluşturduğu folklor ekibi Anadolu’ya özgü halk oyunlarını sergiledi. Programın yardımcı sunucusu Mozambikli Shakira Issofo’da şarkı söyledi. Bosnalı ve Slovenyalı öğrenciler Göçmen Kızı’nın birlikte seslendirdi. Kazakistan ile Endonezyalı öğrenciler sahne alarak şarkı söylediler. Kardeş ülke Azerbaycan’dan gelen kız öğrencilerin Anadolu’nun değişik yörelerine özgü halk oyunları sergilediler. Büyük bir titizlikle sergilenen halk oyunları izleyiciler tarafından büyük alkış aldı. Endonezyalı gençler kendi ülkelerine özgü oyunlar sergiledi. Daha sonra Tanzanya Cumhurbaşkanı’nın oğlu Abdulkadir kendi yorumu ile sahne aldı. Türk okullarında eğitim gören Abdulkadir seslendirdiği Türkçe şarkı ile büyük beğeni topladı. Gece protokolünde sahneye çıkarak gençlerle birlikte yeni dünya şarkısını hep birlikte söylemesiyle son buldu.

“ÖZVERİYLE YILLAR ÖNCE ATILAN TOHUMLAR FİDAN OLDU”

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, programda yaptığı konuşmada, 10 yıl önce başlayan ve bugünü hayal edemediğimiz bir noktaya gelen Türkçe Olimpiyatları’nın 135 ülkeye ulaşmasının sevincini yaşadıklarını belirtti. Türkçe Olimpiyatlarının uluslararası dev bir organizasyon haline geldiğini aktaran Boydak, “Azimle, fedakarlıkla, özveriyle yıllar önce atılan tohumlar bugün yeşerdi. Dünyanın dört bir yanında fidan oldu. Renkleri farklı, dilleri farklı, alışkanlıkları farklı, ama yürekleri bir, coşkuları bir bu güzel gençleri, bu nadide fidanları görünce heyecanımız, gururumuz en üst noktaya çıkıyor. Ve hep birlikte ümit ediyoruz ki, yakın gelecekte bu fidanlar, dünyanın dört bir yanında sevginin, barışın kardeşliğin barış elçileri olacaktır. Güzel Türkçemizi dünyanın her coğrafyasında, tanınan konuşulan bir dil haline gelmesine kat sağlayacaklardır” dedi. Hacı Boydak, haritada yerlerini bile bilmedikleri coğrafyaya giden öğretmenlerin, belki açlık çektiklerini, belki kalacak yer bulamadıklarını hatırlatarak, “Her şeye rağmen kendilerine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirdiler. Bugün bütün kıtalarda Türkçe konuşulur, barış ve sevgi şarkıları söylenir oldu. Buraya dünyanın dört bir yanından gelen farklı ülke çocukları bizim şarkılarımızı türkülerimizi bizden daha iyi söylüyorlar. Bunu başaran öğretmenlerimizin önünde saygı ile eğiliyorum.” diye konuştu.

“RENKLERİ, DİLLERİ FARKLI AMA BİZDEN BİRİ OLAN, BİZİM GİBİ ÜZÜLEN VE SEVİNEN ÇOCUKLAR”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, siyahı ile beyazı ile farklı kültürlere sahip farklı diller konuşan ama bizden birileri olan, bizim gibi üzülen ve sevinen dünyanın en güzel çocuklarına yavrucaklarını Kayseri’de görmekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti. “Yıllardır geliyorlar. Bizlere huzur ve gönül süruru getiriyorlar. Hele ki geliyorlar” diyen Özhaseki, konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Küçük yaşta gönül köprüleri kuruyorlar. Sonları hayırlı olsun. Güzel öğretmenlerimiz, her yurt dışına gittiğimizde her zaman saygıyla andığım öğretmenlerimiz. Onlar yıllar önce vatandan ayrıldılar. Harita üzerinde bile yerini bulamayacağımız ülkelere gittiler. Yokluklar sıkıntılar yaşadılar. Gittikleri ülkelerde iç savaş vardı. Kıtlık vardı. Bu çalışmanın azmi sonunda köprüleri kurdu ve okullarda eğitim verdiler. Anadolu insanı da kurbanlarını keserken o ülkelerde kesiyorlar ki hiç olmazsa kursaklarında bir lokma et gitsin diye. En azından dualarla destekliyoruz. Öğretmenlerimiz kalpleri kazandı. Bunu Türkçe ile yaptılar. Türkçe ile kazandılar. Ben öğretmen arkadaşlarımıza hayranım. Allah işlerini rast getirsin. Tuttukları altın olsun.”

“BARIŞCIL GENÇLER YETİŞTİREN ÖĞRETMENLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, programda yaptığı konuşmada geceyi yaşatan herkesi teşekkür etti. Bilici, “Bu salona gelip güzel insanları yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Bu güzel akşamı bize yaşatan, gurbetteki öğretmen kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Pırlanta güzel çocuklarımıza teşekkür ediyorum. Anadolu insanımıza teşekkür ediyorum. Her şeyden önce daha barışçıl ve daha mutlu dünya oluşturma adına çalışan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.