1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kazakistan-türkiye Arasındaki Ticaret Hacmi Gerçek Potansiyeli Yansıtmıyor
Kazakistan-türkiye Arasındaki Ticaret Hacmi Gerçek Potansiyeli Yansıtmıyor

Kazakistan-türkiye Arasındaki Ticaret Hacmi Gerçek Potansiyeli Yansıtmıyor

Yazıcı: Kazakistan - Türkiye arasındaki ticaret hacmi, gerçek potansiyeli yansıtmıyorKazakistan’ın başkenti Astana’da resmi temaslarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kazakistan - Türkiye arasındaki hali hazırda 3 milyar dolar olan ticare.

A+A-

Yazıcı: Kazakistan - Türkiye arasındaki ticaret hacmi, gerçek potansiyeli yansıtmıyor
Kazakistan’ın başkenti Astana’da resmi temaslarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kazakistan - Türkiye arasındaki hali hazırda 3 milyar dolar olan ticaret hacminin, iki ülkenin gerçek potansiyelini yansıtmadığını söyledi.

Kazakistan Maliye Bakanı Bolat Jamişev’in davetlisi olarak Astana’da bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Kazak mevkidaşı ile bakanlıkta biraraya geldi. Kazak Bakan Jamişev, Türkiye’nin son yıllarda ekonomik alanda gösterdiği kalkınma ve istikrarın bölge ülkeleri tarafından yakından izlendiğini söyledi. Türkiye’nin bu başarısının diğer ülkelere örnek teşkil etmesi gerektiğini kaydeden Jamişev, Kazakistan olarak Türkiye’nin elde ettiği bu başarıları kendi ülkesinde uygulamaya koymak istediklerini vurguladı. İki ülke arasında hedeflenen ticari rakamların gerçekleşmesinde gümrük kapılarındaki işleyişle alakalı acil önlemler alınması gerektiğini hatırlatan Jamişev, Kazakistan’ın ve özellikle de Astana’nın yapılanmasında Türk şirketlerinin önemine vurguda bulundu.

Kazakistan’ın bölgedeki en önemli siyasi ve ekonomik ortaklardan biri olarak gördüklerini söyleyen Hayati Yazıcı ise Stratejik Ortaklık vizyonuyla şekillenen ilişkilerin mükemmel seviyede olduğunu ve bölge ülkeleriyle işbirliği ve dayanışmanın kendileri için öncelikli bir konu olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in liderliğinde kapsamlı bir kalkınma hamlesi ortaya koyan Kazakistan’ı en iyi anlamanın yolunun başkent Astana’da bulunmak, ülkenin ve Avrasya’nın kalp atışlarını yerinde hissetmek olduğunu belirten Yazıcı, bu ziyaretinin mükemmel seviyede olan işbirliğine yeni boyutlar kazandırması temennisinde bulundu.
KAZAKİSTAN VE TÜRKİYE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ GERÇEK POTANSİYELİ YANSITMIYOR

Halihazırda iki ülke arasındaki 3 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacminin gerçek potansiyeli yansıtmadığını ifade eden Yazıcı, “İkili ticaret hacmimizin hedeflediğimiz üzere 2015 yılına kadar 10 milyar dolar seviyesine çıkarılması amacıyla çalışmalarımıza kararlılık ve hızla devam etmeliyiz” dedi.
Gümrük idarelerinin de katkılarıyla dış ticaret hacminin iki ülkeyi de tatmin edecek bir seviyeye getirme hedeflerinin olduğunu vurgulayan Bakan, bu maksatla yeni iş bağlantılarının kurulması, amacıyla iş forumları, fuarlar ve ticaret günlerinin daha yaygın hale getirilmesini önerdi.

Türkiye’nin Orta Asya’da en fazla yatırımı Kazakistan’a yaptığını belirten Yazıcı, 1993’ten buyana geçen zaman zarfında gıda, petrol, ilaç-kimya sanayii, inşaat, otelcilik, sağlık, savunma sanayii ve tekstil alanlarında yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımın yapıldığını dile getirdi.
Toplantı sonrasında Bakan Yazıcı ve beraberindeki heyet, Kazakistan Maliye Bakanı Bolat Jamişev’in heyet onuruna verdiği öğlen yemeğine katıldı. Yemek sonrası bakanlar birbirlerine hediye vererek hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bakan Yazıcı temasları çerçevesinde Kazakistan Gümrük Kontrol Komitesi Başkanı Majit Yesenbayev ile görüşecek. Kazakistan Maliye Bakanı Jamişev’in onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak olan Bakan Yazıcı, yarınki temasları çerçevesinde Astana’da bulunan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Nurorda Kazak-Türk Lisesi’ni ziyaret edecek.
Astana’daki temaslarının ardından Cuma akşamı Almatı’ya geçecek olan Yazıcı, Cumartesi günü Almatı’dan yurda hareket edecek.

CİHAN

Kazakistan-Türkiye arasındaki ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmıyor

Kazakistan-Türkiye arasındaki ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmıyor

Kazakistan-Türkiye arasındaki ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmıyor

Kazakistan-Türkiye arasındaki ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmıyor

Kazakistan-Türkiye arasındaki ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmıyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.