1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kestane Şekeri İle Ünlü Bursa’ya 100 Bin Kestane Fidanı Dikilecek
Kestane Şekeri İle Ünlü Bursa’ya 100 Bin Kestane Fidanı Dikilecek

Kestane Şekeri İle Ünlü Bursa’ya 100 Bin Kestane Fidanı Dikilecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2013 yılını, kestane şekeri ile dünyaca tanınan Bursa için kestane yılı ilan etti.

A+A-

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2013 yılını, kestane şekeri ile dünyaca tanınan Bursa için kestane yılı ilan etti. Çalışmalara hemen başlayan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yılsonuna kadar 100 bin kestane fidanını toprakla buluşturmak için seferberlik başlattı.

Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Kestel İlçesi ve Cumalıkızık köyünde kestane çalışması yapılabilecek sahaları gezdi. Yol haritasını belirleyen Coşkun, şube müdürleri ile toplantı yaparak stratejilerini açıkladı. Bursa’nın kestane şekeri ve kestanesi ile tanındığına dikkat çeken Coşkun, bu alanda çalışacaklarını kaydetti. Coşkun, şu bilgileri verdi: "Kestane konusunda 2012 yılında 5 yıllık 2012-2016 yıllarını kapsayan bir eylem planı yayınlamıştık. Orman Genel Müdürümüz beni bizzat arayarak Sayın Bakanımızın 2013 yılını Bursa için Kestane yılı ilan ettiğini, 100 bin fidan dikilmesi talimatı verdiğini ifade etti. Bu konuya çok önem veriyoruz. Sayın Bakanımızın talimatına göre Kestane Eylem Planını revize edecek ve 2013 yılına önem vereceğiz.”
Bursa ve Yalova illerinde 6 bin 509 hektar kestane ormanı bulunduğuna dikkat çeken Coşkun, şöyle devam etti: “13 Şubat 2011 tarihinde kabul edilen 6111 Sayılı Kanununun 183 Maddesi ile 6831 Sayılı Orman Kanununa EK-12 Madde eklendi. Bu kanun maddesine göre bozuk vasıflı ormanlarda aşılama, ekim, dikim yapabileceğimiz 850 hektar bozuk vasıflı kestane ormanımız var. Ayrıca verimli kestane ormanlarında da meyveye yönelik bakım çalışmalarına devam edeceğiz. Bakanımız yalnızca Bursa’yı ifade etmiş ama Yalova’da da kestane ormanlarımız var. Eylem Planımıza uygun Yalova’da çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek."

"45 BİN KESTANE FİDANI HAZIR"

Coşkun, yapacakları çalışma konusunda şunları dile getirdi: "Cumalıkızık köyünde köy tüzel kişiliği ve üniversite ile birlikte ‘Kestane Aşı Kalemi Bahçesi’ kurulacak. Her İşletme Müdürlüğü amenajman haritalarında bozuk kestane ormanı olarak görülen sahaları inceleyecek ve iyileştirme rehabilitasyon çalışmalarına derhal başlayacak. Bozuk kestane ormanlarında aşılama ve dikim yapılacak, verimli ormanlarda fonksiyonel planlama yaparak meyveye yönelik bakım çalışması yapılacak. Bursa Fidanlık Müdürlüğünde dikime hazır 45 bin kestane fidanının mevcut, 35 bin adet fidan üretimi için 2012 yılında tohum ekilmiş, geri kalan kestane fidan ihtiyacı özel sektöre ait fidanlıklardan temin edilecek. Kestane şekeri üreticilerinin istediği türde meyve veren kestaneyi dikmek gerekir, bu konuda fikir alış verişinde bulunulacak. Çalışmalara Kestane şekeri üreticileri ve Üniversite dâhil edilecek. Köylerde olan vatandaşa konu anlatılacak, kestane fidanı istekleri işletme şeflikleri tarafından tespit edilecek. İşletme müdürlükleri tarafından 1 ay içerisinde bildirilecek. Bu kişililere bölge müdürlüğümüzce kestane fidanı dağıtılacak. Fidanlık müdürlüğü ve kestane olan işletme müdürlüklerindeki teknik personele kestane aşısı eğitimi verilecek. Her ayın ilk mesai günü kestane ile ilgili yapılan çalışmalar rapor edilecek."

CİHAN

Kestane şekeri ile ünlü Bursa’ya 100 bin kestane fidanı dikilecek

Kestane şekeri ile ünlü Bursa’ya 100 bin kestane fidanı dikilecek

Kestane şekeri ile ünlü Bursa’ya 100 bin kestane fidanı dikilecek

Kestane şekeri ile ünlü Bursa’ya 100 bin kestane fidanı dikilecek

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.