1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kim yine dünyanın dikkatini çekti
Kim yine dünyanın dikkatini çekti

Kim yine dünyanın dikkatini çekti

Güney Kore'deki Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Rusya'yı ziyaret edeceğini bildirdi.

A+A-

Yonhap, bilgi talep ettiği Kremlin'in ajansa gönderdiği yanıtta bu bilgiyi teyit ettiğini belirtse de yanıtta Kim'in adının belirtilmediği aktarıldı.

Kim Jong-un 2011'de iktidara gelmesinden bu yana hiç yurtdışı ziyareti yapmamıştı.

Bu ayın başında Kim'in ilk resmi yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapabileceği yönünde haberler çıkmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov 21 Ocak'ta gazetecilere, Rusya'nın Kim'i, 2. Dünya Savaşı'nın sona erişinin 70. Yıldönümü için 9 Mayıs'ta düzenlenecek kutlamalara davet ettiğini söylemişti.

Lavrov, Kuzey Kore hükümetinden gelen ilk sinyalin olumlu olduğunu belirtmişti.

Yonhap haber ajansı Rusya Başkanlık ofisinin Kuzey Kore liderinin kutlamalara katılacak 20 ülke liderinden biri olduğunu teyit ettiğini bildirdi.

Kim Jong-un'un babası ve ülkenin bir önceki lideri olan Kim Jong-il'in ziyaretleriyle ilgili önceden bilgi verilmiyordu.

Kim Jong-il ölümünden kısa süre önce Rusya'yı ziyaret etmiş olsa da, en fazla ziyareti o dönem ülkenin en yakın müttefiki olan Çin'e gerçekleştiriyordu.

Kim Jong-un'un olası ilk ziyaretini Çin'e değil Rusya'ya yapmasının, Kuzey Kore'nin Çin'e bir tepkisi olarak algılanabileceği bildiriliyor.

Son yıllarda Japonya, Güney Kore ve ABD, Çin'e Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili daha fazla baskı yapması yönündeki taleplerini artırmıştı.

Pekin, medya aracılığıyla Kuzey Kore'yi dönem dönem eleştirmişti. Çin yönetimi ayrıca Birleşmiş Milletler'in 2013'te Pyongyang'a yönelik yaptırımların sıkılaştırılması yönündeki kararını da desteklemişti.

(BBC Türkçe)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.