1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. KİMİN BU ANTREPOLAR?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

KİMİN BU ANTREPOLAR?

A+A-

KİMİN BU ANTREPOLAR?

SORUŞTURMAYA BAK HİZAYA GEL!!

‘EN KIYAK ANTREPOLAR’

ANTREPOLARA ÇİFTE STARDART

MİLYONLARCA TL'LİK ÇAY VURGUNU’NDA ANTREPOLARIN DA KAÇAKÇILIĞIN BİR PARÇASI OLDUĞUNU RAPORUNDA BELİRTEN GÜMRÜK KONTROLÖRÜ MEHMET KIYAK, İŞ BU ANTREPOLARLA İLGİLİ YASAL İŞLEM YAPMAYA GELİNCE TOPU SAVCILIĞA ATTI!..

Sevgili www.etkihaber.com  okuyucuları; sizlere bir süredir devletin kasasına sülük gibi yapışmış çay vurguncularının bazı gümrük görevlileri ve antrepo sahipleriyle nasıl devleti soyduklarını birer birer yazdım. Bu yazımda ise, ithali halinde devlete yüzde 145 gibi bir vergi ödenmesi gereken çay vurgununda antrepoların rolünü yazacağım. Merak etmeyin yine belgelerden, yine müfettiş soruşturmalarından..

Okurum Gönderdi

Bu sefer belge okurumdan geliyor. Belge çok ama çok ilginç. Belgenin altındaki imza, milyonlarca TL'lik çay kaçakçılığı soruşturmasını yapan Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü Baş kontrolörü Mehmet Kıyak'a ait. Milyonlarca TL'lik çay kaçakçılığı vurgununda, 54 tır gümrük kapılarından düğün konvoyu gibi geçerken olayda adı geçen gümrükçülerle ilgili yargı kararını savcıya bırakan Kıyak, antrepoları da aynı şekilde "Ben bilmem savcı bilir" mantığıyla yargıya havale etmiş.

Etmiş ama niye etmiş anlayan varsa beri gelsin. Şimdi, sevgili Kıyak'ın yaptığı çay soruşturmasında konuyla ilgili hazırladığı 10.11. 2008 tarihli bir yazıyı masaya yatıralım. Yazının konusu "Antrepolara alınan eşyalar hakkında bilgi ve belge temini".. Romanya'dan gelen çayların sözde konulduğu antrepolara yazılmış. Soruşturma kapsamında incelenen antrepolarla ilgili yazılan yazı aynen şöyle;

Hem kaçakçılık var diyor

"Baş kontrolörlüğümüzce kaçakçılıkla mücadele kanunu uyarınca yapılmakta olan bir inceleme ve soruşturma sebebiyle bilinmesine ve teminine ihtiyaç duyulduğundan kaçakçılıkla mücadele kanunu ve gümrük mevzuatı ile diğer yasal mevzuat hükümlerine göre yapılmakta olan bir inceleme ve soruşturma sırasında tespit edilen Romanya"dan FALCONETTİ İNTERTRADE S.L.R firması tarafından tanzim edilen faturalarda büyük C.N olarak beyan edilen malzemelerin çay olduğu, olayla ilgili alıcı firmaların A. Gıda San. Dış. Tic.Ltd. , G. Dış Ticaret Şirketi olduğu gözlenmiştir"

Yazı bitmiyor diyor ki Mehmet Kıyak "Aynı firmanın veya yakın tarihte aynı eşya için iki ayrı fiyat içeren faturasının bulunması gibi somut yasal kanıt ve gerekçeler mevcuttur" Yani sevgili okuyucularım diyor ki Kıyak "Romanya'dan gelen bu mal çaydır. Eşya için iki tane fiyat içeren yazı düzenlenmiştir" Biri alüminyum sülfat diğeri de çay.

Hem antrepolara gitmiyor

Şimdi ben sormak istiyorum müsaadenizle. Sevgili Kıyak, bu kıyak kime? Sen yazında hem malın çay olduğunu, hem de iki tane ayrı eşya olduğunu ve bu eşyaların iki fiyat farkı olduğunu yazacaksın; hem de zahmet edip bu antrepolara gitmeyeceksin. Anlayan varsa beri gelsin. Sen demiyor musun yazında "bunlar alüminyum sülfat değil çay" diye. Diyorsun peki niye gitmiyorsun bu antrepolara, niye bakmıyorsun antrepolara konulduğu iddia edilen malın çay mı alüminyum sülfat mı olduğuna. Yoksa gidemiyor musun?

Bu antrepolara zamanında gidilseydi devlet için iyi olmaz mıydı orada nasıl bir manzarayla karşılaşacaktınız hiç mi merak etmediniz bunu..

Peki, gümrük görevlilerinin hiç mi suçu yok?

Kıyak'ın milyonlarca TL'lik kaçak çay raporunda sanki mallar Taksim Meydanı'na gelmiş gibi bir izlenim var. 54 tır sünnet konvoyu gibi davulla zurnayla içlerinde kaçak çay, iki fiyat tarifeleriyle geliyor ama ne bu tırların "malı boşalttık" dediği antrepoların bağlı olduğu Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün bir personeli suçlanmış nede başka gümrükçü.

Sayın Başkan Size De Sözüm Var!!

Çay vurgununun her şeyiyle ortaya çıkarılması yönünde Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanımız Hayati Yazıcı'nın talimatları olduğunu biliyorum. Bu kapsamda, Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın çay kaçakçılığıyla ilgili bütün soruşturma evraklarını topladığını biliyorum. Hatta bu dosyaların Teftiş Kurulu Başkanlığı’na 6 ay önce kadar teslim edildiği gelen bilgiler arasında. Teftiş Kurulu'nun Müsteşarlıktan aldığı onayla konuyu araştırmak üzere bir müfettiş görevlendirdiğini duydum.

Sayın müsteşarım vurgun büyük

Sayın müsteşarım size de bir sözüm var. Şüphesiz bilginiz vardır bu çay kaçakçılığı olaylarından. Kulağıma gelen özellikle ilgilendiğiniz yönünde. Bu olayda çok büyük haksız kazanç var. Düşünün bir kontrolör bu üç antrepoya yazı yazıp hem diyor ki kaçakçılık var hem de antrepolara gitmiyor. Kimindir bu antrepolar? Sahiplerinin ne gibi özellikleri vardır ki yanlarına bile yaklaşılmaz? Devletten de mi büyüktür bunlar? Yoksa gidip ben mi denetleyeyim?!

Okurumun Tüyosu

Okuyucumun gönderdiği bir belgeyi yazdım sizlere. Okudukça üzülüyor insan. Birileri birilerinin sırtından tüyü bitmemiş yetimin kursağından çalıyor da çalıyor. Okuyucumun belgesini anladım da son notu hayli ilginç adeta antrepoların gizemini anlatmaya çalışıyor bana. Aynen şöyle diyor okuyucum "54 tır bu bir anda buharlaşacak değil ya, Karadenizliler bilir.." İyi haftalar..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum