1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kktc'de Böbrek Yetmezliği Oranı Yüksek
Kktcde Böbrek Yetmezliği Oranı Yüksek

Kktc'de Böbrek Yetmezliği Oranı Yüksek

KKTC Sağlık Bakanlığı, University College London (UCL) ile işbirliği içinde KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türklerdeki ‘Son Dönem Böbrek Yetmezliği’ sıklığını araştırdı.

A+A-

KKTC Sağlık Bakanlığı, University College London (UCL) ile işbirliği içinde KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türklerdeki ‘Son Dönem Böbrek Yetmezliği’ sıklığını araştırdı.

Avrupa’da her 1 milyon nüfusta 100-300 kişide gelişen “Son Dönem Böbrek Yetmezliği”nin KKTC’deki oranının 327 kişi olduğu belirlendi. Ülkede özellikle diyabet ve genetik nedenlere bağlı böbrek hastalıklarının sık görüldüğü tespit edildi.

“Son dönem böbrek yetmezliğiyle”, böbrek yetmezliğinin son aşaması olarak da kabul edilen, “hastanın yaşamına devam edebilmesi için diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinden birine tabi tutulması” kastediliyor.

UCL İLE BİRLİKTE ARAŞTIRILDI

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türklerdeki “Son Dönem Böbrek Yetmezliği” sıklığının araştırılması çalışmasını, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji Servisi’nden Dr. Düriye Deren Oygar, UCL Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Guy Neild, Prof Dr. Patrick Maxwell, Dr. Dr. Thomas Connor ve Dr. Daniel Gale gerçekleştirdi.

2004-2011 yılları arasında yürütülen söz konusu çalışma, “Plos One” dergisinde bilimsel makale olarak yayımlanmaya da hak kazandı.

Avrupa’da her bir milyon nüfusta 100 ile 300 kişide “Son Dönem Böbrek Yetmezliği” geliştiğine vurgu yapılırken, çalışmadan çıkan sonuçlara göre bu oranın KKTC’de 327 olarak tespit edildiği kaydedildi.

KKTC’deki böbrek yetmezliği oranının oldukça yüksek olduğunun vurgulandığı açıklamada, bu oranının İngiltere’de 101, Türkiye’de 349, Tunus’ta 239 ve Yunanistan’da 164 olduğu ifade edildi.

GENETİK BÖBREK HASTALIĞININ SIKLIĞI YÜKSEK…

Kıbrıslı Türklerde genetik böbrek hastalığı sıklığının yüksek olduğunun ortaya çıktığı çalışmada ayrıca, KKTC’deki son dönem böbrek yetmezliği hastalarının yüzde 37’sinin, diyabetik olduğunun ortaya çıktığı görüldü.

Araştırmaya göre, hastaların yüzde 30’unda altta yatan neden bilinmiyor, yüzde 27’sinde ise ‘aile hikâyesi’ bulunuyor.

KKTC’de, özellikle diyabet ve genetik nedenlere bağlı böbrek hastalıklarının sık görüldüğüne işaret edilerek, sağlık politikaları planlanırken, bu bulguların göz önünde bulundurulması gerektiği kaydedildi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.