1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ‘KÖLE BİLGİSAYAR’ ŞEBEKESİ ÇÖKERTİLDİ
‘KÖLE BİLGİSAYAR’ ŞEBEKESİ ÇÖKERTİLDİ

‘KÖLE BİLGİSAYAR’ ŞEBEKESİ ÇÖKERTİLDİ

İstanbul polisi gerçekleştirdiği operasyonla, internet üzerinden yerleştirdiği virüslerle ‘köle bilgisayar’ ağları oluşturan şebekeyi çökertti!

A+A-

İstanbul polisi gerçekleştirdiği operasyonla, internet üzerinden yerleştirdiği virüslerle ‘köle bilgisayar’ ağları oluşturan şebekeyi çökertti. Şahısların pazarladıkları bu ağlar üzerinden saldırı yaparak birçok sitenin yayınını durdurdukları, kişisel verileri de kanunsuz ele geçirdikleri tespit edildi. Konuyla ilgili 6 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şahısların bilgisi olmaksızın bilgisayar sistemlerine hukuka aykırı şekilde girerek, yetkisiz erişim sağladıkları ve bilgisayarlara veri yerleştirmek suretiyle Bot-Net ağları oluşturdukları iddia edilen şahıslara yönelik operasyon düzenledi. Polisin 8 aylık teknik ve fiziki takibi sonrası yapılan operasyonda, İstanbul’da 5, Ankara da ise 18 yaşından küçük bir kişi olmak üzere toplam 6 kişi yakalandı. Operasyonda 5 adet laptop, 3 adet harddisk, 4 adet cep telefonu, 6 adet hafıza kartı, 1 adet flash disk, 34 adet CD/DVD ile 3 sayfalık da doküman elde ele geçirildi.

KÖLE BİLGİSAYARLAR OLUŞTURDULAR

Gözaltına alınan şahısların oluşturdukları Bot-Net (Birden fazla bilgisayarın trojan adı verilen virüslerle ele geçirilerek, uzaktan toplu olarak yönetilmesine olanak sağlayan ve genelde internet sitelerine düzenlenmesi amacı ile oluşturulan ağ) ağlarını sayesinde köle bilgisayarlar oluşturdukları ve ağları pazarladıkları ortaya çıktı. Bu ağlar sayesinde saldırı düzenlenen birçok sitesinin yayınının durdurulduğu, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirildiği belirtildi. Şüphelilerin dijital malzemeleri üzerinde yapılan ilk incelemelerde; Bot-Net ağı oluşturmada kullanılan 14 adet trojan-virüs, birçok bilgisayarı uzaktan yönetmek için kullanılan 123 adet Bot-Net kontrol paneli, 128 bin 712 adet Facebook kullanıcı adı ve şifresi ile 5 bin 708 adet de Live Messenger kullanıcı adı ve şifresi tespit edildi.

ŞÜPHELİLER ORTAOKUL MEZUNU

Konuya ilgili gözaltına alınan şahıslardan sadece bir tanesinin lise, diğerlerinin ise ortaokul mezunu olması dikkat çekti. Şüphelilerden Cenk Ö.’nün çocuk, Timuçin D. (28), Özkan G. (28), Levent M. ve Rıdvan K.’nın ortaokul, Abdülhamit A.’nın ise lise mezunu ve bilgisayar teknisyeni olduğu öğrenildi. Ailesinin polise verdiği bilgide Timuçin D.’nin neredeyse hiç uyumadığı ve zamanın büyük bölümünü bilgisayar başında geçirdiği ifade edildi. Polisin de Timuçin D.’yi sabahın ilk saatlerinde yine bilgisayar başındayken yakaladığı bilgisi verildi. Polisin bu sayede Timuçin D.’nin açık olan bilgisayarındaki delil niteliğinde bilgilere kolayca ulaştığı belirtildi. Timuçin D.’nin baskın anıda açık olan bilgisayarının ekranındaki Bot-Net ve alıcı listesi ise polis kamerası tarafından da görüntülendi.

Ankara’da gözaltına alınan yaşı küçük şüpheli adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Diğer 5 şüpheli ise ‘suç işlemek için örgüt kurmak’, ‘bilişim sistemlerine hukuka aykırı girmek’ ve ‘bilişim sisteminin işleyişini engellemek’ suçlamasıyla Çağlayan’daki İstanbul Adliye’sine sevk edildi.

BİLGİSAYARINIZIN KÖLE OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALIN

Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, kullanılan bilgisayarların Bot-Net ağlarına hizmet etmemesi için vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu. Yapılan açıklamada, “Lisanslı yazılım kullanılması ve yazılım güncellemelerinin eksiksiz yapılması, anti-virüs programlarının güncel olması, Bot-Net ağlarında kullanılan birçok virüsün pornografi içerikli web siteleri aracılığı ile bulaştırıldığının bilinmesi, Virüslerin sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan yazılı ve görsel içerikler aracılığı ile bulaştırıldığının bilinmesi, e-posta adreslerine tanınmayan kişilerden gelen e-postaların açılmaması ve e-posta adreslerine reklam amaçlı gönderilen e-postalara dikkat edilmesi gerekmektedir.” denildi.






CİHAN

‘Köle bilgisayar’ şebekesi çökertildi

‘Köle bilgisayar’ şebekesi çökertildi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.