1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Koltuğunda Kalanlar ve Kaybedenler
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Koltuğunda Kalanlar ve Kaybedenler

A+A-

ATATÜRK HAVALİMANI KARGO'DA SULAR BİR TÜRLÜ DURULMUYOR!!

 “İŞTE KOLTUĞUNDA KALANLAR; İŞTE KAYBEDENLER”

SARISU’DAN CEVAP VAR!..

Ne yazacağım, okurlarımın karşısına hangi yazı ile çıkacağım diye düşünürken hızır gibi imdada yetişti bizim minik kuş. Etki Haber’in doğduğu Simer Gazetecilik Yayıncılık ve Yapımcılık Sanayi Ticaret Ltd. Şti.ndeki odamın penceresine vurdukça vuruyor gagasını.. Belli ki anlatacakları var! Pencereyi açar açmaz o meşhur süzülmesiyle giriveriyor içeriye.. Bir kanat hareketiyle de masamın karşısındaki koltuğa güzelce yerleşiyor.  ‘Hayırdır ne bu halin?’ demeye kalmadan‘Ne zaman bitecek bu işler, ne zaman yetim hakkı yiyenlere dur denilecek?’ diye başlıyor içindekileri dökmeye..

Yuh Dedirten Kaçakçılık

‘Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü’nde sular bir türlü durulmuyor. Sanki orada daha geçtiğimiz aylarda operasyon yapılmamış; sanki yolsuzluk iddiaları ortaya çıkarılmamış gibi soygun devam ediyor’diyor. Ve düşündüren, ‘yuh’ dedirten büyük kaçıkçılık olayının bütün detaylarını anlatıveriyor minik kuş.

“İstanbul Gümrükleri Kargo Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı büyük bir antreposunda geniş çaplı bir kaçakçılık olayı var. Hem de ne kaçakçılık! YÜZYILIN KAÇAKÇILIĞI. İki gün önce ilgili antreponun yetkilileri, olayı ortaya çıkarmış. Binlerce cep telefonu sahte gümrük beyannameleri düzenlenerek, sahte kapı çıkış fişleriyle yurda sokulmuş. Bu işi kılıfına uyduranlar, beyannamelerde cep telefonlarını makine aksamı olarak göstermiş. Savcılık da olaya el koymuş. Yüzlerce beyanname bu şekilde düzenlenmiş. Antrepo da savcı bey tarafından mühürlenmiş. Ne zaman bu soygunlara dur denilecek Aykut Bey”

Minik kuşu sakinleştirmek zor oldu. Acı Türk kahvesini içirdikten sonra, biraz da teskin edip odama girdiği pencereden uğurladım kendisini.. Son kez arkasından bağırdım; ‘Şimdi nereye gidiyorsun?’ diye.. Bir an dönüp“Nereye olacak yine İstanbul’a?” diyerek gözden kayboldu minik kuş. Yolun açık olsun benim sevgili kuşum.

Minik kuşun söylediklerini hem İstanbul, hem de Ankara’daki dostlarım aracılığıyla iyice araştırdım. İki yerden de teyidini aldım. Daha sonra etkihaber.com merkezine iletip, haberi flaş olarak verdirttim. Bu önemli kaçakçılık olayını, elime bir belge geçer geçmez size tüm detaylarıyla yazacağım. Bilginize sevgili okurlarım..

Bölge Müdürlüklerinin kurulması imzaya açıldı!!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni yapılanmasında, 16 gümrük bölge müdürlüğü kurulması ve bazı eski gümrük ve muhafaza başmüdürlüklerini kapatılması taslağı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Yazımı yazdığım saatlerde ise, dosyanın Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e sevk edildiği bilgisine ulaştım.

Peki! Sayın Gül’e giden o dosyada, nerelerdeki başmüdürlükler kapatılıyor sırasıyla onlara bir göz atalım tabii yine Aykut Onur Kalaycı farkıyla..  Kapatılacak başmüdürlükler, Hakkâri, Sinop, Hopa ve Gürbulak.

Yeni kurulan bölge müdürlükleri ise, Van ve Tekirdağ. Kalan 14 eski başmüdürlük ise, yeni adıyla gümrük bölge müdürlüğü oluyor.

Bundan sonra neler mi olacak onu da sizlere aktarayım. Öncelikle bölge müdürü atamaları, daha sonra sırasıyla bölge müdür yardımcılığı ve teke düşürülen müdürlük için atamalar gerçekleştirilecek!!

Mail Yağmuruna Tutuldum!

Özellikle gümrük muhafaza müdürlüklerinin kaldırılmasıyla araştırmacı kadrolarına atanan kişilerden çok sayıda telefon ve mail geldi. Öncelikle şu durumu anlatmakta yarar var. Gümrük Muhafaza Müdürlüğü aslında kaldırılmıyor. Bence görev alanı daraltılıyor. Çünkü 16 bölge müdürlüğünde görev yapacak kaçakçılık istihbarat ve narkotik gümrük muhafaza müdürlüğü teşkilat şemasında yer aldığına göre muhafaza müdürlüğünün ismi de korunuyor.

Geçmişte başarılı olmuştu..

Gümrükte yıllarca konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen sınır kapılarındaki tüm görevlere, gümrük muhafazanın görevlendirilmesi yeni bakanlıkta uygulamaya konulabilir. Nasıl mı derseniz; 1980’li yıllarda yolcu işlemlerinde gümrük muhafaza muayene uygulaması yapılmış ve başarılı da olmuştu. Gümrük muhafazaya da bir işlev kazandırmıştı. Buna benzer bir uygulama yapılabilir. Sınır kapılarında gümrük müdürlüklerine şu anda araştırmacı kadrosunda yer alan gümrük muhafaza müdürleri atanabilir. Özellikle de sahil kesimindeki gümrüklerde vekâlet dönemi bitirilerek, gümrük kökenli kişiler atanabilir.

‘İŞTE Kalacaklar ve Gidecekler’

Gelelim bölge müdürlüklerine yapılacak atamalara.. Kulis bilgilerime göre; Hakkâri, Sinop, Hopa, Gürbulak Başmüdürleri koltuklarını kaybedecekler. Büyük ölçüde koltuklarını koruyacak eski başmüdürler İstanbul, İzmit, Samsun, Mersin, Ankara, Bursa olacak. Bu başmüdürler gümrük bölge müdürü olacaklar. Muhtemelen Gaziantep, Trabzon, İzmir, İskenderun başmüdürleri ise yeni dönemde olmayacaklar arasında.. Edirne Gümrük Başmüdürü de merkez teşkilatında bir üst düzey görevde veya yukarıda sıraladığım başmüdürlüklerinden birine atamasının yapılacağı Ankara’da sıkça konuşulmakta.. Tabii yeni kurulan Van ve Tekirdağ bölge müdürlüğüne yeni atamalar yapılacak. Bu atamalarla ilgili olarak, başta Bakan Yazıcı ile Müsteşar Altunyaldız’ın titiz bir çalışma içerinde oldukları sesli olarak dillendirilmekte..

Peki! İstanbul firmaları ihracat yapmadı mı?

Bundan önceki yazımda, Gürbulak Sarısu Gümrüğü’yle ilgili bir takım iddiaları gündeme taşımıştım. Bu iddialarla ilgili olarak, bir yetkili cep telefonumdan bizzat beni aradı. İhracatın iddiada geçen rakam olmadığını söyledi. Bu konuyla ilgili olarak geçen Simer Gazeteciliğe bir üst yazının ekinde 4 sayfalık evrak gönderdi. Evrakları teker teker inceledim. Sarısu Gümrüğü’nde ihracat yapan işadamlarının verdiği dilekçeler ve başmüdürün Ankara’ya niçin gittiğini açıklayan bir yazı vardı. Tabii devletin bu yetkilisine güveneceğiz. Ancak yazdığımız iddialarda yer alan İstanbul firmalarının ihracat yapıp yapmadıklarına da dair bilgileri yazısında cevap verseydi daha uygun olmayacak mıydı? Birde cep telefonunda bana ihracatın 10-15 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Ama gönderdiği üst yazıda bundan da hiç bahsetmemiş. O yetkilinin bilgisine sunulur.

Değerli okurlarım, tam bu yazımı bitirmek üzereydim ki, Gürbulak Gümrüğü’yle ilgili yeni bir iddia mali aldım.  Bunu da yine noktasına virgülüne dokunmadan aşağıda sizlere aktarıyorum.

“Aykut Onur Kalaycı’nın dikkatine..”

“Doğubayazıt Gümrüğü’nün şu an çalıştığı yer Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait. Ancak her ne hikmetse gümrük buradan çıkıp aylık 20 bin TL’ye kiraya geçiyor. Burada Türkiye Şeker Fabrikalarına ödediği rakam 700 TL aylık. Kiraya geçeceği yer ise, burada çalışan ithalat yapan aynı zamanda antrepo sahibi olan bir kişinin mülkü. Doğubayazıt merkezde kalması halinde burada herkes faydalanır ve iş yapar. Ancak söz konusu olan yeni yere geçtiği takdirde belli kişilerin emrine ve mafyanın kontrolüne geçecek. Gümrük müdürlüğü bunları bilmesine rağmen acaba tüm bunlar varken gümrük başmüdürlüğü neden böyle bir şey ister. NEDEN İLLADA BEN BURDAN GÖTÜRCEĞİM GÜMRÜĞÜ DER. NE OLDU DA BU KADAR ISRARLA BURADAN ALIP GÖTÜRÜLÜYOR GÜMRÜK. AYLIK 700 TL KİRA VERECEĞİNE,  20 BİN TL VERİLMEYE ÇALIŞILIYOR. NEDEN?”

“Ve diğer mail”

Sevgili okurlarım, sizden gelen mailleri elimden geldiğince yayınlamaya çalışıyorum. Takdir edersiniz ki, hepsini aynı anda yayınlamak zor. Bu nedenle aralarından seçerek yayınlıyorum. İşte bu yazımda yayınlayacağım bir okur maili.

“Aykut Bey! Haydarpaşa Gümrüğü’nde neler oluyor? Firmalar neden bu kadar sinirli, işler neden yavaş ilerliyor. Erenköy Gümrüğü’nde GDA servisinde devirler özelliklemi bekletiliyor ve ne kadar isteniyor ve alınıyor. Haydarpaşa, Erenköy ve Ambarlı Gümrüğü üçgeninde neler oluyor? Firmaların YGM dosyaları bu gümrüklerde neden hala işlenmiyor? Halkalıda son sürat her şey MAAŞALLAH DEVAM. Bilginize sunulur.”

YAZARIN NOTU

-Gümrük Müsteşarlığı’nda yakın bir tarihte yapılan üst düzey atamalarla ilgili bundan önceki yazımda bir şeyler yazacağımı belirtmiştim. Üst düzey atamalarında yaşanan sıkıntılardan en önemlisi Personel Dairesi Başkanlığı’nda olduğu; müsteşar Ziya Altunyaldız’ın bu göreve eski personel dairesi başkanı Ceyhan Yalçın’ı getirmek istediği; gümrükteki üst düzey bürokratların bazılarının buna karşı çıkarak bu atamayı engelledikleri ve de bu yüzden bu atamanın gerçekleşmediği; sürpriz bir ismin bu göreve getirildiği bilgisine ulaştım. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır umarım.

-Yazımın yayında olduğu saatlerde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın üst düzey bürokratları müsteşar Sayın Ziya Altunyaldız’ın başkanlığında Bolu Abant Zirvesi’nde buluşacaklar. İnşallah, bu buluşma teşkilat ve çalışanlar için hayırlı olur. Çünkü teşkilat çalışanları bu buluşmadan çok şey bekliyor..

"Yazarımız Aykut Onur KALAYCI’ya, 0312-473-66-08 nolu faks numarasından ulaşabilirsiniz!"

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum