1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Komandolar emir bekliyor!
Komandolar emir bekliyor!

Komandolar emir bekliyor!

Özgür Suriye Ordusu İdlib’e girdi. TSK’ya ait çok sayıda tank ve hava savunma sistemi sınıra konuşlandı. Komando birlikleri de Ankara’dan gelecek emirleri bekliyor.

A+A-

Türkiye'nin, sınır güvenliği için son derece önem taşıyan Suriye'nin İdlib kentine yönelik operasyon için ilk adım atıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) öncülüğündeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) İdlib'e girdi. Hareketli dakikaların yaşandığı Türkiye-Suriye sınırında Cilvegözü ve Atme sınır kapıları arasında bulunan güvenlik duvarının bir kısmı iş makineleri tarafından kaldırıldı.

HAMZA BÖLÜĞÜ SURİYE'DE...
 ÖSO'ya bağlı "Hamza Bölüğü" Suriye tarafına geçti. ÖSO ile İdlib'in kontrolünü elinde tutan El Kaide kökenli teröristlerin çatı örgütü Heyeti Tahrir Şam (HTŞ) arasında sıcak çatışmalar yaşanıyor.
 Türkiye, Rusya ve İran arasındaki anlaşma çerçevesinde TSK unsurlarının İdlib kentine girmek için yaptığı hazırlıklar da tamamlandı. Askeri birlikleri İdlib'e götürecek zırhlı personel taşıyıcılarının Reyhanlı'nın Oğulpınar köyüne getirilmesinin ardından önceki gece de bölgeye çok sayıda tank sevk edildi.
 Sınıra, kaideye monteli Stinger füzeye sahip alçak irtifa hava savunma sistemi 'Atılgan'lar da konuşlandırıldı. İdlib içine girmek için hazır bekleyen Mehmetçik'in gözü de Ankara'dan gelecek emirde...
 Astana'daki zirvede sağlanan mutabakata göre, Türkiye İdlib'de çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde kontrol ve gözlem noktaları oluşturacak. Gözlemci kuvvetin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında olası çatışmaları önleyip ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlanmıştı.

'MUHARİP GÜÇ OLMAYACAĞIZ'
İdlib'deki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, harekatta Türkiye'nin muharip güç olarak yer almayacağını söyledi. Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'la da bir telefon görüşmesi yaptı.

İSTİKLAL MARŞI VE ALKIŞLI KARŞILAMA...
Birliklerin geçişi sırasında Reyhanlı-İdlib arasındaki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki hoparlörlerden İstiklal Marşı, Çanakkale türküleri ve çeşitli kahramanlık şiirleri çalındı. Reyhanlı'ya bağlı Kuşaklı köyünden önceki gece geç saatlerde geçiş yapan tanklar ve askeri araçlar da köylüler tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı.

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?
İdlib'in rejimin kontrolünden çıkmasından ve Rusya'nın Ekim 2015'te iç savaşa dahil olmasından sonra bölgeye şiddetli hava saldırıları gerçekleşti. Halep'teki tahliyelerin ardından Suriye'nin iç bölgelerinden kaçan sivillerin de sığınmasıyla İdlib milyonlarca kişinin sıkıştığı bir alan haline geldi. Ateşkesin bozulması durumunda Suriye rejimi, İran destekli güçler ve Rusya'nın İdlib'e yönelik büyük bir operasyon başlatması bekleniyor. TSK'nın varlığı sivillerin güvenle barınmasını sağlayıp olası göç dalgasının önüne geçmiş olacak. Operasyonun ikinci aşamasında Türkiye'nin Astana anlaşması çerçevesinde İdlib içerisinde oluşturacağı askeri hat, aynı zamanda Afrin'deki terör örgütünün kurmayı planladığı koridoru da engellemiş olacak. Planın ikinci aşamasında batı ve güneyden kuşatılan Afrin'in kontrol altına alınmasıyla terör örgütü YPG'nin Türkiye sınırında oluşturacağı tehdit de bertaraf edilecek.

KOMUTA KADEMESİ SURİYE SINIRINDA..
İdlib'te ÖSO'nun operasyonu sürerken Türkiye'nin Hatay'daki hazırlıkları da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve komuta kademesi tarafından denetlendi. Orgeneral Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile birlikte dün Hatay Reyhanlı'da inceleme ve denetlemelerde bulundu. TSK'dan yapılan açıklamada, "Orgeneral Hulusi Akar tarafından bölgede bulunan birlik komutanlarının da katılımıyla, son gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı yapılmış olup, faaliyetlerin planlandığı şekilde icrasına devam edilmektedir" denildi. Orgeneral Hulusi Akar'a söz konusu ziyaret ve çalışmalarda MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etti./SABAH

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.