1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. "Konya, yerli otomobil üretiminde en güçlü aday"
Konya, yerli otomobil üretiminde en güçlü aday

"Konya, yerli otomobil üretiminde en güçlü aday"

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, yerli otomobil fabrikasının Konya’da kurulması gerektiğini belirtti.

A+A-

Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi'nde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2023 yılında ilk arabanın çıkması planlanan yerli otomobil projesinde, fabrikanın kurulması gereken en uygun şehrin Konya olduğunu söyledi.

Otomobilin Konya'da üretilmesinin avantajlarından bahseden Öztürk, "Konya, yerli otomobil üretiminde en güçlü aday demek lazım. Biz Türkiye olarak gerçekten dönem dönem çok önemli teknolojik gelişmeleri ıskaladık. Hepimiz biliyoruz bir Devrim Otomobili macerası var. Ne yazık ki biz o dönemde çok basit sebeplerle bu süreci kaçırdık. Fakat Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemlerdeki ısrarıyla bu dönemi yakalamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Öztürk bu dönemde benzinli veya dizel araçtan ziyade elektrikli araçların üretilmeye başlanacağı bir dönem olduğunu anlattı. 

Bu iddialarını doğrulayan gerçekçi bir fizibilite raporu hazırladıklarını aktaran Öztürk, şunları kaydetti:

"Avantajlarından bir tanesi otomotiv yedek parça sektörü. Üniversitelerimizde mühendislik fakülteleri var, bu da beşeri sermayemizi güçlendiren bir unsur. Kuru bir iklime sahibiz bu da metal işlemede önemli bir avantaj. Fazla tarıma elverişli olmayan tarım dışı arazilerimiz var. Fabrikanın kurulabilmesi için istediğimiz kadar verebileceğimiz arazi var."

Öztürk, Türkiye'de yatırımlar anlamında özellikle Marmara Bölgesi'nde çok büyük bir sıkışma olduğunu, tarım dışı elverişli arazilerin azlığından dolayı yatırımın Anadolu'ya kaydırılmasının en rasyonel seçenek olduğunu aktardı.

Anadolu'nun ekonomik anlamda güçlendirilmesi isteniyorsa öncelik olarak Orta Anadolu'nun güçlenmesi gerektiğine işaret eden Öztürk, şöyle devam etti:

"Ekonomik refahı teknolojik gelişmeyi bir coğrafyadan diğer coğrafyaya atlayarak götüremezsiniz. Yani batı ilerimizde oluşan refahı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne götürmek için önce Orta Anadolu'yu kalkındırmak lazım. Ulaşım anlamında Mersin Limanı'na ulaşımımızın hızlandırılmış tren hattıyla da çözüleceğini düşünürsek ben Konya'nın Türkiye'deki en güçlü aday olduğuna inanıyorum."

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.