1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Kozan’da Kurtuluş Coşkusu
Kozan’da Kurtuluş Coşkusu

Kozan’da Kurtuluş Coşkusu

Adana'nın Kozan ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kozan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl...

A+A-

Adana'nın Kozan ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kozan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü Kaymakamlık ve Kozan Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinliklerle kutlandı. Törenler, sabah saat 06.45’te misafirlere Sebil Çeşmesi’nden çorba ikramı ve 07:00’da 7 pare top atışı ile başladı. Isparta Erenler Mehteran Takımı konserine müteakip, Tarihçi Abdurrahman Kütük’ün sunuculuğunda, Temsili Milis Kuvvetleri Camii Kebir Caddesi’nden şehre giriş yaparak Hoşkadem Camii önüne geldi. İşgalin kara günlerini temsil eden siyah örtülere sarılmış, eli zincirle bağlı, gelin kıyafeti içindeki temsili Hürriyet Kızı esir olduğu camiden milis kuvvetleri tarafından kurtarıldı. İşgalin kara günlerini simgeleyen siyah bayrak ile cami kapısındaki düşman bayrağı kaldırılarak, İstiklal Marşı eşliğinde minareye Türk Bayrağı çekildi.

YILMAZ: ŞEHİTLERİMİZ TARİHİMİZİN KALBİDİR

Belediye Başkanı Kazım Özgan ve Milis Kuvvetleri tarafından camii önündeki Kurtuluş Anıtına çelenk konulması ile devam eden programda Hoşkadem Camii İmam Hatibi Abdurrahman Yılmaz milli birlik ve beraberliğin önemine değinerek: "Bu topraklar uğruna canlarını ve kanlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimize ve annelerine selam olsun. Tarihlerinde zaferleri olmayan milletler yenilmeye mahkumdurlar. Evlerinde, okullarında ve kışlasında şehitlik ruhu anlatılan milletin asaletinde paslı zincirlere yer yoktur. Bugün Anadolu’nun her karışı dile gelse anlatılacak çok şey var. Şehitlerimiz tarihimizin kalbidir. Onlar olmasaydı bu topraklar ölü topraklar olacaktı. Bizde iki husus önemlidir birincisi ezan sesi diğeri de seferberlik ilanıdır. Bizlerde birlik ve beraberliğimizden ödün vermeyerek bu kardeşliği ilelebet sürdürelim. Bu topraklardaki en büyük düşmanlık öz benliğimizi kaybetmemizdir." dedi.

'EZİLENİN YANINDA, ZULMEDENİN KARŞISINDA DURDUK'

2 Haziran 1920’de asil Kozanlıların işgale, esarete, başka bir bayrak altında yaşamaya karşı destan yazdığını ve temiz Kozan topraklarının düşman çizmelerinden kurtulduğu ve bugünün kahraman Kozanlıların gelecek nesillerine bahşettiği özgürlük günü olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Kazım Özgan, "Türk Milleti’nin şerefli tarihinde çok önemli bir yer tutan yiğit Kozanlının yazdığı tarihi destanı anmak üzere bir aradayız. Bugün; bizi esaretten hürriyete, ölümden hayata kavuşturan, kan ve can vererek kazandığımız 2 Haziran destanının büyüklüğünü ve ehemmiyetini iyi bilelim. Yüz binlerce şehit, bir o kadar da gazi ile kazanılan kurtuluş mücadelesi, o günden sonra Türk milletinin direnci ve inancı ile hangi koşullarda neleri yapabileceğinin kanıtı olarak tarihe geçmiştir." dedi.

Turnuvalarda dereceye girenlerin ödül töreninin ardından, Adana Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı eşliğinde Kozan Şehitliğine Kurtuluş Yürüyüşü yapıldı ve Kurtuluş Komutanlarından Saim Bey’in de mezarı ziyaret edildi. Burada Türk Silahlı Kuvvetlerine sevgi, saygı ve şükran duygularının ifadesinde bulunuldu. Kurtuluş törenlerine AK Parti Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Mehmet Şükrü Erdinç, MHP Adana Milletvekili Ali Halaman, AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaeddin Yağcı, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Adem Ersoy, Kozan Kaymakamı İzzetin Sevgili, Garnizon Komutan Vekili Kubilay Ünal, Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun, Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu, Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen, Siyasi Parti İlçe Başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, STK’lar, Daire Amirleri ve vatandaşlar katıldı.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.