1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kudüs’ün tapusu Türkiye’nin elinde
Kudüs’ün tapusu Türkiye’nin elinde

Kudüs’ün tapusu Türkiye’nin elinde

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararı sonrası, öteden beri Kudüs üzerinde hak iddia eden İsrail artık başkentini de oraya taşımaya hazırlanıyor. Kudüs kimin sorusunun yanıtı ise Türkiye'nin arşivlerinden çıktı!

A+A-

400 yıl boyunca Kudüs'ü koruyan Osmanlı Devleti buradaki tüm mülklerini tek tek kayda aldı. O tapu kayıtları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Arşivler Dairesi'nde saklanıyor.

400 YILLIK KAYITLAR

Osmanlı için devlet arşivleri oldukça önemliydi. Bu nedenle de devlet hazinesi olarak kabul ediyordu. Yavuz Sultan Selim'in fethetmesinden 1917 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu Kudüs'le ilgili tüm tapu kayıtlarını, her bir mülkü tek tek zabıt defterlerine işledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Arşiv Daire Başkanlığı da bu hazinenin sergilendiği yer. Buradaki tapu defterleri Kudüs'e ait tapu kayıtlarını içeriyor. Uluslararası geçerliliği de halen devam ediyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Araştırma Daire Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu, arşivde saklanan 47 adet zabıt kayıt defterinde 171'in üzerinde mülkün kaydının bulunduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Bunlar arasında 2'nci Abdülhamit Han'ın mülkleri de yer alıyor. Osmanlı 4 asır boyunca kayıt tuttu. Bunlara ne İsrail itiraz edebilir ne de başka bir ülke. Şu anda İsrail devleti mülkiyetleri bulunamasın diye arazi üzerinde bir takım oynamalar yapıyorlar. Oyunlar oynuyorlar, hukuk ihlali yaparak arazilere el koyuyorlar. Ama bir şeyi unutuyorlar. İslam aleminin gözbebeği Kudüs'ün tabusu Türkiye'nin elinde."

SABAH

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.