1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kültür Şöleni'nde Yunanistan Standı, Ziyaretçi Akınına Uğradı
Kültür Şöleninde Yunanistan Standı, Ziyaretçi Akınına Uğradı

Kültür Şöleni'nde Yunanistan Standı, Ziyaretçi Akınına Uğradı

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları başlarken, İstanbul Fuar Merkezi’nde üç gün sürecek 135 ülkenin iştirak ettiği Kültür Şöleni’ne, 5 kıtanın göz kamaş...

A+A-

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları başlarken, İstanbul Fuar Merkezi’nde üç gün sürecek 135 ülkenin iştirak ettiği Kültür Şöleni’ne, 5 kıtanın göz kamaştırıcı renklerini bir arada görmek isteyen yüz binlerce ziyaretçi akın ediyor. Ekonomik ve siyasi krizle dünyanın gündemine oturan Yunanistan standı, komşu ülkeyi yakından tanımak isteyen ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından organize edilen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları çerçevesinde düzenlenen Kültür Şöleni, ilk defa dün İstanbul’da start aldı. Çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, Kültür Şöleni ile dünya renklerini diyalog ve hoşgörü atmosferi altında buluşturdu.

"KRİZE RAĞMEN ZEYTİN İKRAM EDİYORSUNUZ!" ESPRİSİ

Ekonomik kriz ve art arda yapılan seçimler sebebiyle zor günler geçiren komşu Yunanistan’ı önceki yıllarda olduğu gibi, Gümülcine ve İskeçe illerinde 3 şubesi ile faaliyet gösteren Elit Dil Eğitim Merkezi’nin öğrencileri temsil ediyor. Cuma günü başlayan Kültür Şöleni’nde Yunanistan tanıtım standı, zengin içeriği ile dikkat çekiyor.

Yunanistan standında ziyaretçiler hem ülkenin kültürünü tanıma, hem de yemek ve içeceklerini tatma imkanı buluyor. Yunanistan'ın geleneksel soğuk kahvesi "frappe"nin tanıtıldığı stantlarda turistlerin “Greek Salad” diye bildikleri Yunan usulü mevsim salatanın tarifi de veriliyor. Ziyaretçiler, dünyanın dört bir tarafına ithal edilen ve adeta Yunanistan ile özdeşleşen zeytin ve zeytin yağından tatma imkanı da bulabiliyor. Stant yetkilileri, yaklaşık 15 bin kişiye zeytin ikram edecek şekilde hazırlık yaptıklarını belirtiyor. Ekonomik krize ilişkin bir ziyaretçinin “Kriz var ama siz ikramda bulunuyorsunuz. Bu etkileyici!” esprisi ise gülüşmelere sebep oldu. “Yunanistan ve Türkiye arasındaki diyalog, barış ve dostluğun sembolü ‘zeytin ağacı’ da stant da unutulmayanlar arasında yer alıyor.

KOMŞUNUN STANDI ATM NOT ALDI

Yunanistan’ın kültürel zenginlikleri öğrenciler tarafından hem sözlü hem de görsel unsurlar ve maketler yardımıyla ilgililere anlatılıyor. Yunanistan’ın doğal, turistik, tarihi, mimari güzellikleri, video, afiş, fotoğraf ve haritalar eşliğinde tanıtılıyor. Ülkenin sembolü Akropolis’in yanı sıra antik tiyatro gibi antik Yunan medeniyetinin mimari ve tarihi eserleri, maketler eşliğinde sergileniyor. Ancak Yunanistan’da görülebilecek geleneksel kıyafetler, antik sandaletler, el işi seramik ve porselenler, antik dönem figürleri ile süslenmiş Amfora’lar, yerel elbiseler giyen kuklalar, antik çağın ünlü filozofları Sokrat, Eflatun, Aristo ile ‘sayıların babası’ Pisagor’un heykelleri, Nike heykeli, olimpiyatlara ilişkin birbirinden önemli obje, heykel ve eşyalar ilgi çeken bölümler arasında yer alıyor. Stant da rağbet gören çağdaş Yunan müziğinin ve Rebetika müzik kültürünün sembol çalgılarından Buzuki de meraklılarına tanıtılıyor.

YUNANİSTAN'DAN OTOBÜSLERLE KÜLTÜR ŞÖLENİNE GELDİLER

Yunanistan’ın geleneksel ada kıyafetlerinden oluşturulmuş hatıra fotoğrafı stantları ile ziyaretçiler, komşu ülkeye dair hatıra fotoğrafı çektirme fırsatı da buluyor. Yunanistan standını, binlerce İstanbullunun yanı sıra Batı Trakya’nın Gümülcine ve İskeçe illerinden otobüslerle gelen 50’den fazla kişinin ziyaret ettiği öğrenildi.

İstanbul’da okuyan öğrenciler ile Yunan vatandaşlarının da Kültür Şöleni’ne yoğun ilgi gösterdikleri bildirildi.

İstanbul’da 135 ülkenin tanıtım stantlarının yer aldığı İstanbul Fuar Merkezi'ndeki 9-10 ve 11. Hall'lerde devam eden Kültür Şöleni, Pazar günü saat 21:00'da sona erecek. Kültür Şöleni’ni bir milyona yakın ziyaretçinin gezmesi bekleniyor. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.