1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Lastik seçimi öldürüyor!..
Lastik seçimi öldürüyor!..

Lastik seçimi öldürüyor!..

Araç kaynaklı kazaların yüzde 59’u yanlış lastikte!..

A+A-

Geçen yıl, 1 milyon 296 bin kaza yaşandı. Bu kazalardan araç kaynaklı olanların yüzde 59'u yanlış lastik seçimi nedeniyle meydana geldi..

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, dünyada ölüm nedenleri arasında trafik kazaları ilk 10’da yer alıyor. Türkiye’de de trafik kazaları büyük can kayıplarına neden oluyor. Kazaların büyük bir yüzdesi sürücü hatalarından dolayı yaşanıyor.

Araç kaynaklı kazalarda ise en büyük neden lastikler. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa İlhan, “Türkiye’de ise araç kaynaklı kazaların başında yüzde 59 ile lastik kaynaklı kazalar geliyor. Yani doğru lastik seçimi aslında büyük önem taşıyor” dedi.
 
Türkiye’de mevsime uygun lastik kullanımının çok düşük seviyelerde kaldığını ifade eden İlhan, ömrünü doldurmuş lastiklerle de yola çıkmanın kazalara davetiye çıkardığını söyledi. İlhan, “Emniyet verilerine göre geçen yıl 1milyon 296 binin üzerinde kaza yaşandı.

Trafik kazalarında araçtan kaynaklı nedenlerin başında yüzde 59 ile lastikten kaynaklanan sorunlar gelirken, frenden kaynaklanan sorunlar ise yüzde 10 oranında ikinci sırada bulunuyor.

Sıcaklarının arttığı günlerde kış lastiklerinin kullanılması hem fren mesafesini, hem de yakıt tüketimini artırıyor. Ancak raf süresi 10 yıldan eski olan ve diş derinliği 1.6mm’den az olan yaz lastikleri de yeterli tutunmayı sağlayamadığından trafik kazaları için risk faktörüdür” diye konuştu.

Trafik kazalarında 5 ayda 835 kişi öldü, 71 bin sürücü ehliyetini kaybetti. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu dönemde 677’si ölümlü olmak üzere, toplam129 bin 634 trafik kazası yaşandı. 835 kişinin hayatını kaybettiği kazalarda 79 bin 946 kişi de yaralandı veya sakat kaldı.

Maddi hasarlı kaza sayısı ise 79 bin 779 olarak belirlendi. 60 bin 680’i alkollü araç kullandığı gerekçesiyle olmak üzere, toplamda 71 bin 592 sürücünün ehliyetine el konuldu. Trafikten men edilen araç sayısı ise 311 bin 560 oldu. Yayalara ve yolculara toplam 5 milyon 621 bin 959 trafik cezası kesildi. Ceza miktarı ise 781 milyon 693 bin 201 lira.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.