1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Madenden Çıkan Yaşam Öyküleri'
Madenden Çıkan Yaşam Öyküleri

'Madenden Çıkan Yaşam Öyküleri'

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin her birinin yaşam öyküsü, amaç ve beklentileri, yürekleri burkuyor.

A+A-

Alınan bilgiye göre, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 67'sinin cenazeleri, Balıkesir merkez ile Savaştepe, İvrindi, Kepsut, Bigadiç ve Dursunbey ilçelerinde toprağa verildi.

Yoğun katılım görülen cenaze törenlerinde ölen işçilerin yakınları gözyaşlarına hakim olamazken bazıları fenalık geçirdi.

Hayatını kaybeden bu işçilerin her birinin yaşam öyküleri, amaçları, beklentileri, yürekleri dağlıyor. Olayda 48 yaşında ölen ve cenazesi Savaştepe'de defnedilen Ahmet Avcu, yıllarca yurt dışında çalıştıktan sonra memleketine döndü. Burada prim gününü doldurmak için geçen yıl söz konusu madende işe giren Avcu, emekliliğine bir yıl kala hayatını kaybetti. Büyük üzüntü duyan ve ayakta durmakta zorlanan eşi Nurcan Avcu, yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı.

1400241909_somacenaze.jpg

Ne olduğunu, neler yaşandığını bilmeden babasını son yolculuğuna uğurladı


Faciada 28 yaşında can veren Sedat Toprak da birkaç yıl önce ailesinin geçimini sağlamak amacıyla maden ocağında işe başladı. Kızı Hira Nur'a (2) iyi bir gelecek hazırlamak isteyen Toprak, hedef ve hayallerini gerçekleştiremeden yaşama veda etti. Mezarlığa getirilen Hira Nur Toprak, ne olduğunu, neler yaşandığını bilmeden babasını son yolculuğuna uğurladı. Çocuğun, babasının fotoğrafını elinde tutması görenlerin yüreklerini burktu.

Ailenin tek çocuğu olan, üzerine titrenen Ali Gezer, 3 yıl önce askerden geldikten sonra maden ocağında işe girdi. Annesi ve babasının uyarılarına rağmen evlenmesi için gerekli olan parayı biriktirmek için ocakta çalışan Gezer, faciada öldü. Çocuklarını gözlerinden sakınan Ali ve Sema Gezer'in, olaydan sonra psikolojileri bozuldu. Ruhsal bunalıma giren anne ve baba, cenaze törenine gelemedi.

1400241715_hira-nur-toprak.jpg

Korktuğu başına geldi

Emin Mazı, 6 yıl Soma'daki bir maden ocağında çalıştı. Bu ocakta yaşanan göçüğün ardından işten ayrılan ve yaşadığı korku nedeniyle 1,5 yıl işsiz kalan Mazı, bu süre içinde inşaatlarda günlük yevmiyeyle çalıştı. Olaydan 4 gün önce söz konusu kömür ocağında işe giren Mazı, bu kez işini değil yaşamını yitirdi.

Baba Mehmet Mazı, bu maden ocağının, oğluna mezar olduğunu belirterek, "2,5 aylık ve 4,5 yaşında çocukları vardı. Yetim kaldılar. Sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz. Niye bunlar sadece bizim ülkemizde oluyor? Torunlarıma, büyüdüklerinde ne anlatayım?" diye konuştu.

Yaklaşık 8 yıldır madende görev yapan, 4 çocuğunun rızkını yüzlerce metre yerin altından çıkarmaya çalışan Mustafa Çalı da faciada hayatını kaybetti.

İsmail Şengül, ömrünün önemli bölümünü geçirdiği maden ocağından emekli olmasına bir yıl kala öldü. Her gün evinden dualarla çıkan Şengül'ün, 13 Mayıs'ta ayrıldığı evine, cenazesi getirildi.

1400241833_emin-mazi.jpg

 
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.