1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Malili İş Adamları, Yatırım İçin Vanlı İş Adamlarıyla Masaya Oturdu
Malili İş Adamları, Yatırım İçin Vanlı İş Adamlarıyla Masaya Oturdu

Malili İş Adamları, Yatırım İçin Vanlı İş Adamlarıyla Masaya Oturdu

Mali Cumhuriyeti’nden özellikle inşaat ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarından oluşan 30 kişilik heyet Van’a çıkarma yaptı.

A+A-

Mali Cumhuriyeti’nden özellikle inşaat ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarından oluşan 30 kişilik heyet Van’a çıkarma yaptı. Van Aktif ve Sanayici İş Adamları Derneği'nin (VASİAD) davetlisi olarak şehre gelen ve yatırım imkânlarını yerinde gören heyet daha sonra işadamlarıyla bir araya geldi. VASİAD'ın üyesi bir grup iş adamı da Mali'deki Cumhurbaşkanı seçiminden sonra oraya bir iş gezisi düzenleyecek.

    Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) bu yıl 18’incisini düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'ne katılmak için Mali Cumhuriyeti’nden gelen 70 iş adamı heyetinden 30’u, Vanlı iş adamlarıyla görüşmek için Van’a geldi. VASİAD’ın daveti üzerine gelen heyet 2 gündür ilde yatırım alanlarını yerinde görme fırsatı buldu. Malili iş adamları, dün akşam beş yıldızlı bir otelde Vanlı iş adamlarıyla 2 ülkede yapılabilecek yatırımlar hakkında fikir alışverişinde bulundu. Programın açılış konuşmasını yapan Mali-Türk İş Adamları Derneği Başkanı İbrahim Halil Al, Vanlı iş adamlarına Mali’de yapılabilinecek yatırım sektörleri hakkında bilgi verdi.

    Mali’den gelen iş adamlarının genelde inşaat ve mobilya alanında yatırımlar yaptığını dile getiren Al, bazı iş adamlarının ise her alanda yatırımları olduğunu ifade etti. Mali’nin Batı Afrika’nın genel merkezi konumunda olduğunu aktaran Al, “Mali bir santral merkezi gibidir. Komşuları Senagal, Cezayir, Gine gibi ülkelerin merkezinde yer alıyor. Mali’ye gelen herhangi ihraç edilebilecek bir ürün aynı zamanda 7-8 ülkeye ihraç edilebilecek.” dedi.

    Ülkede yapılabilecek yatırım sektörleri hakkında bilgi veren Al, ülkede öncelikli olarak enerji, tarım ve gıda sektörlerinde büyük yatırımlara ihtiyaç olduğunu aktardı. 14 milyon nüfusluk ülkede sadece 3 tane hidroelektrik santralinin olduğunu dile getiren Al, “Ülkede 2 büyük nehir mevcut. Nijer ve Senegal nehirleri ülkenin bir çok şehirden geçiyor ve enerji potansiyelleri çok yüksek. Üzerlerinde çok sayıda hidroelektrik santrali kurulabilir. Şuan 3 baraj mevcut, 14 milyon kişinin 3 barajla aydınlatmasının imkanı yok. Merkez şehirlerde elektrik var ama köylerde henüz yok. Bu konuda yatırım yapmak isteyen işadamlarımıza her türlü desteğimiz orada mevcuttur. Her konuda onlara destek çıkmaya hazırız." diye konuştu.

    Mali'de sadece 3 un fabrikasının bulunduğunu dile getiren Al, konuşmasına şöyle devam etti: “Sadece Van’da 8 tane var. Orada değil 8, 8 artı 8 tane daha kursanız yine ihtiyaç var. Dolayısıyla unun çoğu ithal ediliyor. Mali yüz ölçümü olarak Türkiye’nin bir buçuk katı. Ekilebilir alanı ise 1 milyon hektar şu anda kullanılan miktar sadece 300 bin hektar. Diğeri bakir alan olarak duruyor. Bu konu yine ziraatla, tarımla uğraşan iş adamlarımızı da haseten davet ediyoruz. İnşaat alanı malum Türkiye inşaat alanında dünya ikincisi gerçekten inşaatın her alanında ticaret yapılabilir. Bu alanda da yatırım yapmak isteyenleri bekliyoruz. Aramızda gerçekten milyon dolar projelerle gelen ve işleten iş adamları var. Bunlarla oturup güzel bir şekilde anlaşma yapabilirsiniz. Mali’de 28 Temmuz da Cumhurbaşkanı seçimi olacak. İnşallah seçimden sonra Afrika kıtasının en huzurlu ülkesi olacak.”

    VASİAD Genel Sekreteri İskender Sezek de yurt dışına yatırım yapmak isteyen üyelerinin Mali gibi gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmalarını istediklerini söyledi. TUSKON’un 140 ülkede temsilcilğinin bulunduğunu hatırlatan Sezek, oralarda yatırım yapmak isteyen iş adamlarımızla hem burada hem orada o ülkenin iş adamlarıyla görüştürerek yatırım yapmalarını sağlayabiliriz.” diye konuştu.

    Sezek, üyelerinden bir grupla Mali’deki cumhurbaşkanı seçiminden sonra oradaki yatırım pazarını araştırmak için bir iş gezisi düzenleyeceklerini söyledi.

    Konuşmaların ardından Malili iş adamları ve Vanlı iş adamları sektör sektör ayrılan masalara oturarak yapılabilecek yatırımlar hakkında konuştu. İş görüşmeleri yenilen yemeğin ardından sona erdi. CİHAN

Malili iş adamları, yatırım için Vanlı iş adamlarıyla masaya oturdu

Malili iş adamları, yatırım için Vanlı iş adamlarıyla masaya oturdu

Malili iş adamları, yatırım için Vanlı iş adamlarıyla masaya oturdu

Malili iş adamları, yatırım için Vanlı iş adamlarıyla masaya oturdu

Malili iş adamları, yatırım için Vanlı iş adamlarıyla masaya oturdu

Malili iş adamları, yatırım için Vanlı iş adamlarıyla masaya oturdu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.