1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Mardin E Tipi Cezaevi'nde Doluluk Oranı Yüzde 300
Mardin E Tipi Cezaevinde Doluluk Oranı Yüzde 300

Mardin E Tipi Cezaevi'nde Doluluk Oranı Yüzde 300

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu, hak ihlalleri ile gündeme gelen Mardin ve Kızıltepe Cezaevi'nde inceleme yaptı.

A+A-

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu, hak ihlalleri ile gündeme gelen Mardin ve Kızıltepe Cezaevi'nde inceleme yaptı.

Aralarında AK Parti'li Murat Yıldırım, Abdurrahim Akdağ, Mehmet Kerim Yıldız, MHP Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, BDP’li Ertuğrul Kürkçü ile beraber cezaevlerinde incelemelerde bulunan, CHP’li üye Malik Ejder Özdemir, Mardin E Tipi Cezaevi'nin kapasitesinin çok üzerinde olduğunu belirterek tutuklu ve hükümlülerin çok kötü koşullarda kaldığını söyledi.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, cezaevlerindeki uygulamalar ve koşullara ilişkin eleştirilerde bulunarak nerede ve kimden gelirse gelsin insan hakları ihlallerine karşı kayıtsız kalmayacaklarını ifade etti. Özdemir, özellikle Mardin E Tipi Cezaevi'ndeki mahkûmlara insanlık dışı muamele yapıldığını ileri sürerek, 400 kişi kapasiteli cezaevinde bin 200 kişinin kaldığını ifade etti.

Bugüne kadar 30 cezaevine gittiğini ve her birinden sonra 3-4 gün kendine gelemediğini kaydeden Özdemir, “Cezaevlerinde 2002'de 70 bin mahkûm varken, bugün ise bu sayı 125 bine çıkmış. Cezaevlerinde halen 2 bin 500’e yakın çocuk hükümlü ve tutuklu bulunuyor. Mardin Cezaevi’nin kapasitesi 400 kişi ama orada 1200 kişi kalıyor. Bu oran da yüzde 300 doluluk oranı anlamına geliyor. 20 kişilik kadın koğuşunda 86 kadın kalıyor. İktidar kapasite problemini önümüzdeki yıllarda yeni cezaevleriyle çözeceğine açık cezaevine çevrilen ülkedeki demokratikleşmeyi sağlasın. Mardin E tipi ve Kızıltepe cezaevlerini ziyaret ettiğimizde hükümlü ve tutukluların çok kötü ve zor şartlar altında kaldıklarına şahit olduk. Yer sıkıntısından dolayı cezaevindekiler üç günde beri ancak sıcak su bulabiliyor. Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin de insanca yaşama hakkına sahip olduğunu ve bu hakkın korunması ve uygulanması konusunda devletin önemli bir görev ve sorumluluğu bulunuyor. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacak ve inceleme sonucunda hazırlanacak raporu da kamuoyu ile paylaşacağız.” dedi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.