1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Meclis Başkanı belli oluyor
Meclis Başkanı belli oluyor

Meclis Başkanı belli oluyor

Ak Parti'nin adayı İsmet Yılmaz'ın, olağanüstü bir gelişme yaşanmaması durumunda Meclis'teki 4. tur oylamada Meclis Başkanı seçilmesi ihtimali ağırlık kazandı.

A+A-

TBMM Genel Kurulu'nda bugün saat 15.00'te Meclis Başkanı seçiminin 3.turu yapılacak. Üçüncü turda başkanının seçilememesi durumunda, 4. tur için oylamaya geçilecek. Meclis içtizüğünde, Meclis Başkanı seçimi için "İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilmiş olur" hükmü yer alıyor.

Dün yapılan birinci ve ikinci tur oylamada, hiç bir aday 367 oyu alamadı. Üçüncü turda, Meclis Başkanı seçilebilmek için 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Dünkü ikinci tur oylamada Ak Parti'nin adayı İsmet Yılmaz 256, CHP'nin adayı Deniz Baykal 128, MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 80, HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 80 oy almıştı.

Bu tabloya göre, üçüncü turda da bir adayın 276 oyu bulması zor görünüyor. Aynı tabloya göre, 4. tura İsmet Yılmaz ile Deniz Baykal'ın kalma olasılığı yüksek. MHP, 4. tura kalmasa da, yine kendi adayına oy vereceğini yani geçersiz oy kullanılacağını açıkladı. HDP, Baykal'a destek verse de, CHP ile HDP gruplarının oyu, Baykal'ın seçilmesi için yeterli olmuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, diğer adaylara destek olmayacakları açıklaması ile muhtemel bir Ak Parti dışı bloğun önünü kapatmış oldu. Yılmaz ile Baykal'ın 4. turda yarışması durumunda, 258 oyla Ak Parti adayının seçilme şansı çok yüksek.

Aritmetik olarak iki olasılık daha bulunuyor. Ak Parti'nin destek vermesi durumunda, MHP'nin adayı İhsanoğlu üçüncü turda seçilebelir.

Aynı şekilde Ak Parti desteği ile Baykal da üçüncü turda seçilme imkanına sahip. Ama bunun siyasi geçerliliği bulunmuyor. Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sonuna kadar kendi adaylarının arkasında duracaklarını açıklaması, bu aritmetik seçenekleri ortadan kaldırmış durumda.

İsmet Yılmaz'ın seçilmesinin ardından koalisyon müzakereleri için iki ihtimalin ağırlık kazanması bekleniyor. Dün ibre Ak Parti - CHP koalisyonu yönündeydi. Ancak bugün Bahçeli'nin 4. turda kimseyi desteklemeyeceklerini açıklaması ve grup konuşması ile Ak Parti - MHP koalisyonu da yeniden gündemde öne çıkma eğilimi içine girdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.