1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Meclis’in gündemi dokunulmazlık
Meclis’in gündemi dokunulmazlık

Meclis’in gündemi dokunulmazlık

AK Parti’nin dokunulmazlıklarla ilgili verdiği anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerine bu hafta başlanacak. Teklife HDP’nin yanı sıra CHP’den de birçok vekilin ‘hayır’ oyu vermesi bekleniyor..

A+A-

AK Parti'nin dokunulmazlıklar ile ilgili verdiği Anayasa değişiklik teklifinin Meclis Anayasa komisyonunda Çarşamba veya Perşembe günü görüşülmesi bekleniyor. Teklif, daha sonra Genel Kurul'a gelecek. Anayasa değişiklikleri görüşmeleri Genel Kurul'da açık olarak gerçekleştiriliyor ancak oylamalar gizli yapılıyor. Partiler grup kararı alamıyor. Bu nedenle vekiller istedikleri şekilde oy kullanabiliyor. Teklifin kabul edilebilmesi için en az 330 vekilin 'evet' demesi gerek. Bu aynı zamanda teklifi referanduma götüren sayısal çoğunluk. Teklifin referanduma götürülmeden kabul edilebilmesi 367 vekilin 'evet' demesine bağlı.

CHP'DE ÇATLAK
En çok merak edilen ise gizli oylamanın yapılacağı Genel Kurul görüşmelerinde muhalefetin ne kadar fire vereceği. AK Parti yöneticileri daha önce yapılan kritik anayasa oylamalarında dikkat çekerek AK Parti'nin "duvar gibi sağlam" duracağını söylüyor. Kulislerde teklife HDP'nin dışında CHP'den de birçok milletvekilinin 'hayır' oyu vereceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu'nun anayasa teklifine 'evet' oyu vereceklerini açıklamasına rağmen parti içinde farklı sesler çıkmaya devam etmesi dikkat çekiyor. Eren Erdem, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, İlhan Cihaner gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler 'hayır' oyu vereceklerini açıklamıştı. Kulislerde, CHP'deki 'fire' sayısının 100'ü bulacağı belirtiliyor. Teklife 'evet' diyecek olan MHP'den ise firenin az olması bekleniyor.

LİDERLERİN FEZLEKE KARNESİ
Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nda 129 milletvekili hakkında 567 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bunlardan 333'ü HDP'ye, 170'i CHP'ye, 44'ü AK Parti'ye 16'si MHP'ye, 4'ü ise geçtiğimiz aylarda CHP'den ihraç edilen Aylin Nazlıaka'ya ait. Liderler arasından en çok fezlekesi olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş. 71 fezlekesi olan Demirtaş'ı 39 fezlekeyle CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu takip ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 8 fezlekesi var. Davutoğlu'nun hiç fezlekesi bulunmuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.