1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Merkel'den dinleme açıklaması
Merkelden dinleme açıklaması

Merkel'den dinleme açıklaması

Alman Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND), Başbakan Merkel hükümetinin emriyle 2009'dan bu yana Türkiye'yi dinlediğinin ortaya çıkması üzerine Angele Merkel flaş bir açıklama yaptı.

A+A-

Merkel, "Alman istihbaratı hakkında bilgi vermem söz konusu değil" dedi.

2009'DAN BERİ DİNLİYORLARMIŞ

Almanya'nın saygın haber dergisi Der Spiegel, Alman istihbaratının 2009'dan beri NATO müttefiki Türkiye'yi izlediğini öne sürmüştü.

ABD'nin Almanya'da yürüttüğü dinleme faaliyetleri ile ilgili haberleri ile gündem yaratan Der Spiegel, bu kez Almanya'nın yabancı ülkeler ve liderlere yönelik izleme faaliyetleri ile ilgili tartışma yaratacak haberlere imza attı.

BAKANLAR İSTEDİ

Dergiye göre Alman hükümeti, Almanya Federal İstihbarat Servisi'ne (BND) Türkiye'yi izlemesi için 2009'da talimat ve yetki verdi. Hükümet, Türkiye'yle ilgili "elektronik" ve "alan" istihbaratı dahil her türlü bilgiye ulaşılmasını istedi. BND de çalışma belgesini yenileyerek Türkiye'yi "izlenmesi gereken ülkeler" listesine aldı. Haberde, Alman hükümetinin 2009'da hazırladığı güncel görev profilinde, Türkiye'nin "resmi hedef" olarak yer aldığı belirtildi.

Der Spiegel haberini, çift taraflı çalışan bir Alman ajanın Washington yönetimine ulaştırdığı istihbarat verilerine dayandırdı. Dergiye göre, Türkiye'yi dinleme kararı bazı bakanların isteği doğrultusunda alındığı iddia edildi.

DAVUTOĞLU: İZAHAT BEKLİYORUZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği iddialarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu, konuyla ilgili olarak Almanya Dışişleri Bakanı'yla bu akşam görüşeceğini söyledi. Davutoğlu, "Almanya'nın dinleme yapması mazur görülemez. Alman yetkililerden izahat bekliyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.