1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. "Merkez Bankası baskı altına alınıyor"
Merkez Bankası baskı altına alınıyor

"Merkez Bankası baskı altına alınıyor"

Numan Kurtulmuş TRT Haber'in Gündem programına konuk oldu!

A+A-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş TRT Haber'in Gündem programına katılarak, TRT Haber Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör'ün sorularını cevapladı..

Numan Kurtulmuş son günlerin tartışma konusu olan Merkez Bankası'nın faiz politikası hakkında şunları söyledi.

"Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başka bir devletin merkez bankası ya da Başka bir hükümetin yönettiği ülkenin merkez bankası değildir. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ile alakalı en ufak birşey söylemiyoruz ama kusura bakmayın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bağımsızlığı ondan çok daha önemlidir"

"ABD'de aynı sıkıntıyla karşılaştı ve Obama dedki, Merkez Bankası'nın politikalarına müdahele ediyorum. Benim istediğim bundan sonraki Merkez Bankası Başkanı kalkınmacı olacak orta sınıfları göztecek ve gelir dağılımı adaleti üzerinde çalılşacak olan birisi olacak. Şimdi sayın Obama'nın geçmiş dönemde söylemiş olduğu bu mesele MB'na bir müdahele değilmidir. O zamana kadar bambaşka bir yolda yürüyen FED Obama hükümetinin kararından sonra adımlarını değiştirmiştir"

"MB'NİN BAĞIMSIZLIĞI ARAÇ BAĞIMSIZLIĞIDIR"

"Merkez Bankası bağımsız ama merkez bankalarının bağımsızlığı araç bağımsızlığıdır. Merkez Bankası hükümetten uzakta siyasi iradeye karşı hiçbir sorumluluğu olmayan, millete karşı hiçbir sorumluluğu olmayan bir yapıdır dersek bu hakikatten millete haksızlık olur"

MB KÜRESEL FİNANSAL AKTÖRLECE BASKI ALTINA ALINIYOR

"Sayın Durmuş Yılmaz 2013 yılında bir röportaj verdi. O röportajında dediki 'IMF üzerinden faizleri arttırın diye çok baskı yapıldı. Bizde 4 puan faizlerimizi artırdık. Bunun Türkiye ekonomisine maliyeti 10 milyar dolar civarında oldu.' Şimdi kimin böyle birşey yapmaya hakkı var. Şimdi aynı şekilde o dramatik faiz indiriminden önceki onbeş güne bakın dünya piyaslarındaki küresel finans kapitalizminin bütün büyük kuruluşlarından ve onların temsilcilerinden 'faiz artırılmaldır, faiz artırılmaldır, faiz artırılmalıdır...' diye ödev verilir edyala söylenen birtakım şeyler var. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nı baskı altına alıyor ve arkasından tehdit ediyor. Diyor ki eğer faizi yükseltmezsen biz de buraya gelen yabancı sermaye de geri gider. Meselenin bam teli burasıdır."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.