1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Metro Geçiş Köprüsü Başka Şekilde Yapılamaz"
Metro Geçiş Köprüsü Başka Şekilde Yapılamaz

"Metro Geçiş Köprüsü Başka Şekilde Yapılamaz"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metro geçişi için Haliç’e yapılacak köprüyü IPAD’inden gösterdiği Paris fotoğrafıyla savundu.

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metro geçişi için Haliç’e yapılacak köprüyü IPAD’inden gösterdiği Paris fotoğrafıyla savundu. Köprü’nün başka bir şekilde yapılamayacağını belirten Topbaş, UNESCO’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kurumla yaptıkları görüşmenin sonunda projeyi hayata geçirdiklerini aktardı.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 2013 yılı Ocak ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve İTO meclis üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2013 yılında İstanbul’a 8 milyar lira yatırım yapacaklarını söyledi. 2013 yılının sonuna vardıklarında İstanbul’a yaptıkları yatırımın 60 milyar liraya ulaşacağını aktaran Topbaş, “Biz yatırımlarımıza devam ediyoruz. Karayolları ve lastik tekerlekli sistemler olmak üzere yatırımlarımızı ulaşıma yapıyoruz. 8 yılda 24.4 milyar lira ulaşıma yaptığımız yatırım. Dünyada metroları merkezi yönetimler yapar. Biz bugüne kadar metroya 7 milyar lira civarında yatırım yapmışız. Bizim ulaşımla ilgili yaptığımız yatırımlar 2013 yılı sonunda 28.4 milyar lirayı bulacak.“ diye konuştu.

İstanbul’a yapılacak yeni metro hatlarıyla ilgili de bilgi veren Topbaş şöyle devam etti: “22 km’lik Üsküdar - Ümraniye metro hattı 38 ayda bitirilerek 2016 yılında devreye girecek. Otogar - Bağcılar hattı 2013’ ün ortalarında devreye girecek. Sanayi Mahallesi - Seyrantepe üçüncü tüpünün 20 aylık bir sürede devreye girmesini bekliyoruz. Kartal - Pendik - Kaynarca hattı var. Bunu da Tuzla’daki tersaneye uzatma işlemini yapmaktayız. İhale aşamasına getirdiğimiz ve çok önemsediğimiz Kabataş’ tan başlayacak olan Beşiktaş - Mahmutbey metrosunun ihale aşamasına geldiğini ve 2013 Mayıs’ ta ihalesini yapmayı düşünüyoruz. Diğeri de Bahçelievler - Beylikdüzü ile ilgili bir metro hattımızı var. Bunu da Ulaştırma Bakanlığımız yapacak.”

Metrobüs’e beklediklerinin üzerinde yolcu akını olduğunu belirten Topbaş, “400 bin civarında yolcu beklerken 800 binleri yakaladı. Saatte 34 bin tek yönde yolcunun lastik tekerleklilerle taşınması mümkün değil. Burasını rahatlatmak için önemli çalışmalarımız var. Bir de Kabataş’taki tramvayı Beşiktaş’a uzatabilir miyiz diye bir çalışmamız var.” dedi.

Haliç Metro geçiş köprüsüyle ilgili tartışmaları anlatan Başkan Topbaş, medyada büyük eleştiri alan köprünün, taşıyıcı ayakların olmaması halinde kalınlığının 9 ila 13 metre arasında olacağını söyledi. Topbaş, “Altını da dikkate aldığınız zaman kütlesel etkisi ciddi bir çözümsüzlük. Çok çalışıldı 18-19 yıldan beri üzerinde durduğumuz bir köprü ve başka bir çözüm yok. Çelik sanayinin en gelişmiş olduğu bir dönemde, Eyfel’in yapıldığı dönemde boğaza köprü yapmayı planlarken Haliç’e yüzer köprü yapmış neden? Altı bataklık olduğu için. Metroda yüzer köprü yapamazsınız titreşimden metroyu raydan çıkarsınız. Bu konuda çok çalışma yaptık. UNESCO ile çok yakın görüştük. Başka bir çözüm yoktu.” ifadesini kullandı.

Köprünün yapılmasının zorunluluk olduğunu aktaran Başkan Topbaş, IPAD’inden açtığı bir Paris fotoğrafını gösterdi. UNESCO’nun merkezindeki Eyfel Kulesi'nin hemen yanında yüksek binalar bulunduğunu dile getiren Topbaş şöyle konuştu: “1 milyon yolcu Maslak’tan Yenikapı’ya inecekse, Marmaray ile buluşacaksa. Başka türlü geçemiyorsanız, bu köprü 19 yıldan beri kurullarda devamlı tartışılıyorsa, bizler bu kente karşı hassasiyeti olan insanlar olarak kente saygımız sonsuz ama bir şey yaparken hassasiyetle yaptığımızı söylüyorum. Galata Köprüsü bile şu anda yeni köprü yılda 1-2 santim batıyor. Bir müddet sonra açılmayacak diye söyleniyor. Böyle bir sistem altı balçık. 13 metre kalınlığında bir köprü düşünününüz, baktığınız zaman koskoca bir yapı olacaktı.”

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.