1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyarlık Rusya fırsatına TIR engeli
Milyarlık Rusya fırsatına TIR engeli

Milyarlık Rusya fırsatına TIR engeli

Putin'in Batı'dan mal alımını yasaklamasıyla oluşan yıllık 12 milyar dolarlık ihracat fırsatı TIR kotasına takıldı. UND Başkanı Şener, 9 bin olan kotanın 42 bine yükseltilmesini talep etti.

A+A-

Rusya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki siyasi krizin Türkiye'ye milyar dolarlık fırsat sağlayacağına sevinen iş dünyasının karşısına TIR krizi çıktı. Rusya'nın gıdada yılda 12 milyar doları bulan AB ithalatına son vereceğini açıklamasının ardından Türkiye'ye yönelen talepler, ülkenin koyduğu TIR kotası nedeniyle adrese ulaşamıyor. Türkiye'nin 42 bin âdeti bulan TIR geçiş belgesi talebi 9 binle sınırlanınca karşılıklı ticaret çıkmaza girdi. İki ülkenin Ulaştırma ve Tarım Bakanlığı yetkililerinin acilen toplanması gerektiğini söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, sorun çözülmezse tarihi bir fırsatın da heba olabileceğini belirtti. Rusya'nın toplam gıda ithalatının 42 milyar doları bulduğuna vurgu yapan Şener, şöyle konuştu: "Bu rakamın 12 milyar doları AB ülkelerinden karşılanıyordu. Türkiye'nin ithalatı ise 1.5 milyar dolar civarında. Yani Türkiye için Rusya pazarının 10 kat kadar büyümesi söz konusuyken böyle bir kota sorunu yaşanması kabul edilemez. Rusya'nın talep ettiğimiz 42 bin adetlik TIR kotasını büyütmesi için yetkililerin devreye girmeleri gerekiyor." 

İŞİN KAY MAĞINI BAŞKASI YEMESİN 
Moskova hükümetinin iki ülke arasındaki taşımacılığa ilişkin bu uygulamasından hem Türk ihracatçısının hem de lojistik sektörünün büyük darbe aldığını ifade eden Şener, "Türkiye'den Rusya'ya yılda 6.3 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. Bunun için en az 40 bin TIR seferi yapılması gerekiyor. Ancak Rus hükümeti, hem kendi hem de başka ülkelerin nakliyecilerini koruma bahanesiyle belge sayısımızı sınırladı" dedi. Türk şirketlerin, mallarını kendi ülkesinin TIR'larıyla taşıyamadığına dikkat çeken ve devreye başka ülkelere ait TIR'ların girdiğini söyleyen Şener, "Bu da kazancımızı kendi elimizle başkasına teslim etmek anlamına geliyor" dedi. 

YANIBAŞIMIZDA BÜYÜK FIRSAT DOĞDU
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya'dan et, balık, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri alımını iki hafta önce yasakladı. Rusya'nın açıkladığı ithalat yasağı başta AB olmak üzere, bütün ülkelerin ekonomilerini sarstı. Türk şirketlerine ise yanı başındaki pazarda 12 milyar dolarlık fırsat doğdu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.