1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Modern semt pazarları geliyor
Modern semt pazarları geliyor

Modern semt pazarları geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, semt pazarına alternatif alanların oluşturulmasına yönelik düzenleme getirdiklerini ve bunun birkaç gün içinde Resmi Gazete'de yayımlanmasının beklendiğini söyledi.

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, semt pazarına alternatif alanların oluşturulmasına yönelik düzenleme getirdiklerini ve bunun birkaç gün içinde RESMİ GAZETE'de yayımlanmasının beklendiğini ifade ederek, "Pazar yerlerinin belediyelerin yüzde 50'sinden fazlasına sahip oldukları iştiraklerince de kurulup işletilebilmesine imkan sağlıyoruz" dedi.

Yazıcı yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık binin üzerinde pazar yeri, 300 bine yakın pazarcı esnafının olduğunu kaydederek, kamuoyunda "Hal Kanunu" olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" ile sebze ve meyve ticareti sektöründe köklü dönüşümler öngörüldüğünü belirtti.

Türkiye'deki pazar yerlerinin yüksek standartlara kavuşturulacağına işaret eden Yazıcı, geleneksel semt pazarlarını alışverişin daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılacağı alanlara dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bu kapsamda, pazar yerlerinin belirli standartlara yükseltilmesini teşvik eden bazı düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Yazıcı, "Pazar yeriyle ilgili düzenlemeler, Türkiye'de ilk defa getirildi. Söz konusu değişikliklerle pazar yerlerinin imar planında belirlenmiş alanların yanı sıra asıl tahsis amacını engellememek kaydıyla ayrılmış diğer alanlarda da kurulabilecek. Ticari anlamda alternatif alanlar oluşsun istiyoruz. Pazar yerlerinin belediyelerin yüzde 50'sinden fazlasına sahip oldukları iştiraklerince de kurulup işletilebilmesine imkan sağlıyoruz" diye konuştu.

Kapalı pazar yerleri için yeni bir işletim modelinin öngörüldüğünü bildiren Yazıcı, şunları kaydetti:

"Kapalı pazar yerlerindeki satış yerleri, belirli süreli sınırlı ayni hak tesisi yöntemi kullanılarak kiralama yoluyla da işletilebilecek, tesis edilen bu sınırlı ayni hak tapu kütüğüne tescil edilecek ve süresi 10 yılı geçemeyecek. Bunun yanında, lehine sınırlı ayni hak tesis edilen kişilere, satış yerlerini yapılacak sözleşmeler çerçevesinde üçüncü kişilere kiralayabilmesi ya da kendilerinin de kullanabilmesi imkanını tanıdık. Sınırlı ayni hak tesis edilen satış yerlerini kullananların da tahsis sahiplerinde aranılan şartları taşıması gerekiyor."

Pazarcıların zorunlu haller dışında da satış yerlerini üçüncü kişilere devredebilmelerine imkan tanıdıklarına dikkati çeken Yazıcı, "Pazarcılarımız Bakanlığımızca belirlenen şartlar dahilinde bundan böyle satış yerlerini devredilebilecek" ifadesini kullandı.

Geleneksel semt pazarları daha modernleştirmek istediklerini vurgulayan Yazıcı, "Pazarcılar, kendilerini tanıtan yaka kartları takacaklar. Fiyat etiketlerine de standart getiriyoruz. Yaptırımları da çok net belirledik. Vatandaşları rahatsız edecek şekilde bağırarak satış yapılamayacak. Hazırladığımız elektronik altyapı sayesinde kurallara uymayan pazarcılara cezalar elektronik ortamda kesilecek. Hatalarını yineleyen pazarcımızın cezası, duruma göre ağırlaşabilecek" diye konuştu.

Bakan Yazıcı, söz konusu düzenlemelerin Başbakanlığa gönderildiğini ve birkaç gün içinde de yayımlanmasının beklendiğini bildirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.