1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Moroğlu: Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Devlet Kararlı Olmalı
Moroğlu: Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Devlet Kararlı Olmalı

Moroğlu: Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Devlet Kararlı Olmalı

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Avukat Nazan Moroğlu, “Kadın cinayetleri ve şiddetin her geçen gün arttığı günümüzde, özellikle kadınlara uygulanan şiddetin önlenmesi için kararlı bir devlet politikası gereklidir.

A+A-

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Avukat Nazan Moroğlu, “Kadın cinayetleri ve şiddetin her geçen gün arttığı günümüzde, özellikle kadınlara uygulanan şiddetin önlenmesi için kararlı bir devlet politikası gereklidir.” dedi.

Avukat Nazan Moroğlu, Bursa Barosu’nun Kadın Hukuku Komisyonu’nun katkılarıyla düzenlediği ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede 6284 Sayılı Yasa ve Uygulama’ panelinde sorunun çözüm yollarını anlattı.

Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde gerçekleşen panele Vali Yardımcısı Mustafa Güney, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Pehlivan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanını temsilen Muhsin Özlükurt ve kadına karşı şiddetle mücadelede görev alan kamu görevlilerinin yanında, ilgili yasanın uygulanmasına destek veren, uygulamada yaşanan sorunların giderilmesine yönelik çalışmalar yapan ve çözüm yolları arayan Bursa Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Aytaç Toker ile birçok STK temsilcisi ve üyesi katıldı.

Şiddetin önlenmesine yönelik yasa ve uygulamalarını anlatan Moroğlu, 6284 Sayılı Yasanın çok kapsamlı ve gerçekten aile bireylerini koruyucu nitelikte olduğunu söyledi. Yönetmeliğin henüz belirlenmemesi nedeniyle sıkıntı yaşandığını ifade eden Moroğlu, “Şiddete en çok maruz kalan kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi için kararlı bir devlet politikasıyla esaslar belirlenmeli, hazırlanacak yönetmelikle şiddet önleme ve izleme merkezinin çalışması da mutlaka yaşama geçirilmelidir.” şeklinde konuştu.

        Toplumda şiddetin önlemesi konusunda farkındalık yaratılması gerektiğini vurgulayan Moroğlu, çözümün eğitimden ve yasalardan geçtiğine dikkat çekti.

        Çözümün uzun soluklu bir iş olduğunu belirten Moroğlu, şunları söyledi: “Sadece yasa çıkarmakla maalesef şiddeti önlemek mümkün değil. Bir yandan şiddet mağdurunu korumak gerekirken bir yandan da şiddeti önleyici eğitim programlarının mutlaka uygulanması gerekiyor. Uzun vadeli olarak, eğitim sürecini anaokullarından başlatarak toplumsal cinsiyet eşitliği dediğimiz rol modeline göre davranış biçimi değil, kadın ve erkeğe insan hakları bağlamında eşit davranış biçimini öğretmeliyiz. En azından bundan 20 yıl sonra şiddetsiz bir toplum olmayı hedef koymalıyız.”

        Aile içindeki şiddet konusunda farkındalığın artması gerektiğini söyleyen Moroğlu, “Aile içindeki şiddet aile içinde kalır. Hiç kimse ilgilenmez anlayışı fark edilmemişti. Şiddetin kadını ne denli sindirdiği bastırdığı konusunda bilinç yoktu. Şiddetle mücadele hukuken başladı. Toplumun tüm kesimlerine bu konuda görev düşüyor.” şeklinde konuştu.

        Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz ise toplumda ne çözüm olmadığı halde bir çözümmüş gibi görülen şiddetin bir davranış bozukluğu olduğunu ve öncelikle şiddet kültürünün değişmesi gerektiğini söyledi. Şiddete başvuran kişinin zavallı olduğunu anlatmaya çalıştıklarını kaydeden Demiröz, “Şiddete başvuranların utanç nedeni olduğu bir kültüre ulaşalım.” dedi.

        Bursa Barosu Kadın Hukuku Komisyonu’nun kadına karşı şiddetle mücadelede yasa ve uygulamada sorunların aşılmasında, amaca ulaşılmasında ve farkındalık yaratılmasında çalışmalarına hiç ara vermeden devam ettiğini belirten Komisyon Başkanı Av.Sibel Özbudak, da “bilinçli ve duyarlı bir toplum için tüm komisyon üyelerimiz olağanüstü özveri ile çalışmalarına devam etmektedir.” dedi.

CİHAN

Moroğlu: Kadına şiddetin önlenmesi için devlet kararlı olmalı

Moroğlu: Kadına şiddetin önlenmesi için devlet kararlı olmalı

Moroğlu: Kadına şiddetin önlenmesi için devlet kararlı olmalı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.