1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. MÜFETTİŞE BAK HİZAYA GEL
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

MÜFETTİŞE BAK HİZAYA GEL

A+A-

MÜFETTİŞE BAK HİZAYA GEL!

Bakın şimdi sizlere bir hikâye anlatayım da ister gülün, ister ağlayın. İster ağzınızla ister nerenizle isterseniz gülün. Hikâyemizin kahramanı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda bir müfettiş. Yaptığı ise artık adını hata mı dersiniz, yoksa başka bir şey mi bilemem, buyurun ben yazayım siz okuyun ve kararı yine siz verin!

İhbar Mektubu

Hikâye yaklaşık 2,5 3 yıl önce başta o zaman ki adı Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı olan ve İstanbul’da da bazı Cumhuriyet Başsavcılıkları ile devletin ilgili birimlerine bir ihbar mektubu ile başlar. Mektupta aynen şu satırlara yer verilir:

“İstanbul’da gümrükleme işlemi yapan A…t adlı şirket, İstanbul’un önemli gümrüklerinde hayali ihracatlar gerçekleştirmektedir. Bu hayali ihracat organizasyonları yapılırken, şirket gümrük başmüfettişliği yapan daha sonra da teşkilattan ayrılan ve şuanda halen gümrük müşavirliği yapan N.C.’den yardım almaktadır”

İhbarı yapan ise, başta müfettişlerin yabancısı olmadığı ve bu tip ihbarları sıkça yapan Ahmet B. adlı şahıstır.

İhbar müfettişe verilir!

Ahmet B.’den gelen ihbar mektubu, adı şimdilik bende saklı olan gümrük müfettişine verilir. Başta müfettişe görev veren bürokratlar ne olacağını beklerken, bay müfettiş yaptığı çalışma sonucunu yani hazırlamış olduğu raporu, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderiverir. İddiaya göre ama ne rapor ne rapor! Raporda, hayali ihracatla suçlanan kişilerin ifadelerine bile başvurulmamıştır. Yani müfettiş topu aynen savcılığa atıverir. Peki! Efendiler, beyler, bayanlar savcılık ne yapar? Onu da ibretle okuyuverin lütfen.

Koç gibi iddianame hazırlanır!

Savcılık işi tabiri caizse sallamaz! Müfettişten gelen rapor doğrultusunda, 30 kişi hakkında iddianame hazırlar. Bakın siz şu işe. Nasıl çelişki ama değil mi? Bir yandan alınmayan ifadeler, diğer yandan devletin savcısının hazırladığı iddianame. Evraklar elimde olduğu için bende şahsen dosyayı inceledim. Yukarıda bahsettiğim eski gümrük başmüfettişi ile ilgili 30 yıla yakın gümrük teşkilatında çalıştığından söz ediliyor ama hiç te öyle değil! Kendisi 20 küsur yıldır müfettiş değil!

Konunun Üzerine Gidilmesi Gerekli

İhbar mektubunu yazan kişinin kimliği sahte de olabilir. Ancak anlattıkları doğruysa konunun üzerine hassasiyetle gidilmeli.. Gidilirse bende teşkilatta mutlu olur. Müfettişin yaptığı da araştırılmalı! Yani ihbar doğru mudur? Yanlış mıdır? diye bakılmadan rapor hazırlanıp savcılığa gönderilmesi oldukça saçma. Bence bunun adı gümrük teftiş kurulundaki skandaldır. Kısaca, müfettişin yaptıkları tam manasıyla soru işaretleriyle dolu. Skandalın adresi de belli, yapılacak şey de.. Son olarak yukarıda kodlayarak ismini verdiğim şirket ile eski gümrük başmüfettişinin hiçbir şekilde ticari bir bağlantısı söz konusu olmadığını da öğrenmiş bulunmaktaydım.

Taze kulis bilgileri

Etkihaber.com sitesinde, ‘Ankara’da gümrükte kulis haberi’ diye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın müsteşarının kısa bir zaman içerisinde değişeceğinden söz etmiştik. Dedik ya adı kulis haber diye. Bu konuyla ilgili son duyduğum bilgiler ise şöyle: Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Sayın Ziya Altunyaldız’ın yerinde kalacağı ve kalması gerektiğini de yine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söylemiştir. Onun içindir ki, müsteşarın değişikliği şuan için söz konusu değildir. Müsteşarlığa getirileceği söylenen Tevfik Usta’nın ise, İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde kalıp kalmayacağı ve de Ankara’da boş bulunan Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne getirileceği de yine sıkça söz ediliyor.

USTA’NIN ARKADAŞLARI

Söz Tevfik Usta’dan açılmışken, önemli bir bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. Tevfik Usta’nın yanında çalışan yardımcıları şuanda nerelerdeler biliyor musunuz? Hepsi bir bir bölge müdürü oluvermişler. Bunlar kim diye soracak olursanız da hemen söyleyeyim: Doğu Marmara Ticaret Bölge Müdürü / Uludağ (Bursa) Ticaret Bölge Müdürü / Doğu Akdeniz (İskenderun) Ticaret Bölge Müdürü / Batı Marmara (Tekirdağ) Ticaret Bölge Müdürü / Doğu Karadeniz (Trabzon) Bölge Müdürü / Batı Akdeniz (Antalya) Ticaret Bölge Müdürü

Bunu niye mi anlattım; bence Bölge Müdürlüğü özlemi duyan kişiler, ilk önce Sayın Usta’nın yanında çıraklıklarını bitirerek ve öyle bu görevlere atanabilirler diye düşünüyorum. Örnek tabloyu da yukarıda yazdım zaten.

YAZARIN NOTU

Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün taşra teşkilatında kanayan bir yara var!! O da Yolluk Meselesi.. Bu konuda tarafıma çokça bilgi ve belge gelmekte ve bende bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ankara tır gümrüğünde bir bayan, aynı gün Sivas-Kayseri-Elazığ ve Van’a refakatle gittiği iddia edilmekte.. Hatta bu konuyla ilgili olarak Gümrük Müfettişlerinin geldiği bir rapor tanzim ederekte gittiklerinden söz ediliyor..

Bu yolluk meselesinde, bölge müdürlüğüne bağlı gümrük müdürlüğünde çalışan personelin faydalanması noktasına gidilmesinin çok daha iyi olacağı kanaatindeyim. Nedenine gelirsek, bazı müdürlüklerde çalışan personel ne yazık ki yolluk alamamaktadır. Ankara’nın dikkatine..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum