1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Muğla'da 35. Uluslararası Kazı, Araştırma Ve Arkeometri Sempozyumu Başladı
Muğlada 35. Uluslararası Kazı, Araştırma Ve Arkeometri Sempozyumu Başladı

Muğla'da 35. Uluslararası Kazı, Araştırma Ve Arkeometri Sempozyumu Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen '35.

A+A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen '35. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu' başladı.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sempozyuma Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, daire müdürleri, yerli ve yabancı akademisyen katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özaslan yaptığı açılış konuşmasında, Anadolu coğrafyasının dünyada, arkeolojik kazıların en yoğun yapıldığı bölge olması dolayısıyla cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Türkiye'nin farklı kentlerinde yürütülen kazı çalışmalarında son yıllarda önemli bulgulara rastlandığına dikkat çeken Özaslan, "Bakanlığımızın son yıllarda yürütülen kazı çalışmalarına verdiği destek önemli ölçüde arttı. Bu, yürütülen çalışmalara ve bu işlere kamunun verdiği önemi gösteriyor." dedi.

Özaslan, kazı alanında heyetlerin bazen yaşadıkları sıkıntı ve imkânsızlıklara rağmen özveriyle çalıştıklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Son yıllarda kültürel değerleri ayağa kaldırmaya, ülkemizde önemli projeler yapılmaya başladı. Özellikle açığa çıkarılan eserlerin sergilenmesi anlamında önemli projeler hazırlanarak müzeler yapılıyor. Yaptığımız bazı düzenlemeler geleceğimiz, gelecekte daha iyi koruma modelleri oluşturulması için. Kazı alanlarında bulunan eserlerin korunup sergilenmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Yasa dışılığı hangi sebeple olursa olsun kabullenmiyoruz. Sahip olduğumuz eserler sesimizi dünyaya duyuruyor."

Vali Vekili Kurt ise Muğla'da turizme çok önem verdiklerini kaydederek, "Muğla'da bir an önce tarihî kalıntılarımızı gün yüzüne çıkarma ve insanların hizmetine sunmalıyız, onun zenginliğinden yararlanmalıyız. Valilik olarak Muğla'da tarihî ve kültürel eserlerin korunmasına çok önem veriyoruz. Bölgemizdeki tarihî kalıntıların gün yüzüne çıkarılıp bölgeye gelen turist sayısının artmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

Rektör Harmandar da kültür şehri Muğla'da 35. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'na ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

31 Mayıs'a kadar devam edecek sempozyumda 116 Türk, 40 yabancı kazı, 19 müze kurtarma kazısı, 11 baraj kazı ve araştırmaları, 74 Türk, 19 yabancı yüzey araştırması ile 49 adet arkeometri çalışması ve diğer konularla ilgili 314 sunum yapılacak. Sempozyumda 368 araştırmaya dair bildiri de sunulacak. CİHAN

Muğla'da 35. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu başladı

Muğla'da 35. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu başladı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.