1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Muradiye Ve Hamza Bey Camileri Görkemli Günlerine Dönüyor
Muradiye Ve Hamza Bey Camileri Görkemli Günlerine Dönüyor

Muradiye Ve Hamza Bey Camileri Görkemli Günlerine Dönüyor

Osmanlı döneminin en ihtişamlı camilerinden Muradiye ve Hamza Bey camileri ibadete kapatılarak restorasyon başlatıldı. Eski ihtişamlı günlerine geri d...

A+A-

Osmanlı döneminin en ihtişamlı camilerinden Muradiye ve Hamza Bey camileri ibadete kapatılarak restorasyon başlatıldı. Eski ihtişamlı günlerine geri döndürülecek her iki caminin yıl sonuna kadar ibadete açılacağı belirtildi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, camileri gezerek restorasyon çalışmalarını inceledi. İlk önce Muradiye Külliyesi’nin içinde yer alan Muradiye Camii’ni gezen Harput, caminin dışında başlayan restorasyonun kısa sürede tamamlanacağını ifade etti. Muradiye Camii'nin Türkiye'deki en ihtişamlı külliyelerden biri olduğunu hatırlatan Vali Harput, 2 yıldır proje üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Türbelerin ve camilerin restorasyon projelerini ayrı yaptıklarını vurgulayan Harput, şu bilgileri verdi: “Türbelerin projesini 250 bin TL'ye bitirip Büyükşehir’e devrettik. Camilerin projesini İl Özel İdaremizle birlikte kendi bütçemizle ihaleye çıkarttık. Müteahhit firma caminin restoresini en güzel şekilde yapıyor. Camiyi eski haline getirip kültürümüze yeniden kazandıracağız. Caminin duvarlarında belli çatlamalar oldu. İç dekorasyonunda, yazı, süsleme ve resimlerinde kaybolmalar meydana geldi. Caminin bazı bölümleri kullanamaz hale geldi. Camideki çiniler 600 yıllık ve dünyada benzeri yoktur.”

“HAMZA BEY CAMİİ RAMAZAN’A YETİŞECEK”

Muradiye’deki incelemelerin ardından Hamza Bey Camii'ne geçen Harput, Kara Mustafa Bey ve Hamza Bey türbelerindeki çalışmaları inceledi. Ardından camiyi gezen Vali Harput, şunları dile getirdi: “Camileri restore ederken hüzün ile karşılaştığımız bir şey var. O da, camilerimiz yıllar önce sıva ile kapatılmış. Cami herhangi riske düşmemesi için emniyete alıyoruz. Süslemesi ve fonksiyon bakımından tahrip olan kesimlerinin yeniden tamir edilmesi söz konusudur. Hızlı şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Camiyi Ramazan ayında açmak istiyoruz.”

MURADİYE KÜLLİYESİ

Bursa’da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliye olan Muradiye Külliyesi, Sultan 2. Murat tarafından 1425-1426 yılları arasında inşa ettirildi. Külliyede cami, hamam, medrese, imaret ve 12 türbe yer alıyor. 2. Murad türbesinin yanı sıra, oğlu Alaaddin, 2. Beyazid’in oğlu Alaaddin, kızları Fatma ve Hatice’ye ait sandukalar külliyeyi oluşturuyor. Külliyede ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in annesi Hüma Hatun, ebesi Ebe Hatun, ilk eşi Mükrime Hatun, Fatih’in oğulları Şehzade Mustafa ve Cem Sultan, Şehzade Mustafa’nın annesi ve Fatih’in eşi Gülşah Hatun, İkinci Bayezıd’ın eşi Gülruh Sultan, oğlu Şehzade Mahmud, Kanuni’nin büyük oğlu Şehzade Ahmed, Kanuni’nin küçük oğlu Şehzade Mustafa'nın türbeleri yer alıyor. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.