1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Müsteşar koltuğunun sırrı
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Müsteşar koltuğunun sırrı

A+A-

MÜSTEŞAR KOLTUĞUNUN SIRRI

SAHİP ÇIKIN ALTUNYALDIZ’A!

-Altunyaldız Gümrüğe Lazım-

Önceki gün www.etkihaber.comda önemli bir kulis habere imza atmıştık. Haberimize geçmeden önce de olayın duyum ve iddialara dayandığını da belirtip gazetecilik görevimizi yapmıştık. Kulis haberimizde, çiçeği burnunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Sayın Ziya Altunyaldız’ın bu görevinden alınıp başka bir göreve ricada bulunduğunun altını çizmiştik. Sonra da devam edip sizlere dedikoduların detaylarını anlatmıştık!..

Gerçekten de zor zanaat şu gazetecilik. Bir olayı, bilgiyi duyuyor ama doğrulatamadığınız ya da eksik bilgileri tamamlayamadığınız için ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Yazsanız olmaz yazmasanız hiç olmaz!.. Onun için okuyucuya bu haberin kulis bilgilerine ve iddialara dayandığını belirtip kaleme alıyorsunuz. Sevgili okurlar doğru mudur? Yalan mıdır bu söylenti bilemem ama size bu yazımda Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın bizzat atadığı Müsteşar Ziya Altunyaldız’dan söz etmek istiyorum.

Bilgi Küpü

Memleketim Konya’da 1965 yılında doğan Müsteşar Ziya Altunyaldız’ın parlak bir eğitim hayatı var. Altunyaldız öğrenim hayatındaki detaylar nedeniyle adeta bir bilgi küpü.. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1987 yılında bitiren Ziya Altunyaldız, 1995 yılında Amerika Birleşik Devleri Kaliforniya Eyaleti Los Angeles’da bulunan West Coast Üniversitesi’nden Uluslararası İşletme İdaresi konusunda yüksek lisans derecesi almış. Altunyaldız bununla da yetinmemiş eğitimine devam demiş. Müsteşarın eğitimdeki sonraki durağı İngiltere olmuş. Altunyaldız İngiltere’de Londra Metropolitan Üniversitesi’nde Uluslararası Karşılaştırmalı Ticaret Hukuku konusunda diploma sonrası programa katılmış. Ziya Altunyaldız’ın daha sonra da Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden de Avrupa Topluluğu Temel Eğitim ve Uluslararası ilişkiler konusunda uzmanlık derecesi almış.

Önemli kurum ve mevkiler

Eğitim hayatını tamamlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın müsteşarı Ziya Altunyaldız, eğitim sonrası atıldığı çalışma hayatında da kamu kurum ve kuruluşlarında önemli mevkilerde bulunmuş. Çalışma hayatına 1989 yılında DPT Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü’nde uzman yardımcısı olarak başlayan müsteşar, bilahare Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda uzman olarak görev yapmış. Altunyaldız sırasıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nde Devlet Yardımları Dairesinde Şube Müdürlüğü, 1999–2002 yılları arasında Londra Büyükelçiliği’nde Ticaret Müşavirliği, 2003 yılında DTM İhracat Genel Müdürlüğü Devlet yardımları Dairesi Başkanlığı ve aynı yıl DTM İhracat Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür yardımcısı olarak çalışmıştır.

Müsteşar Altunyaldız bu görevi sırasında Türkiye’nin, Türk sanayicisinin, çiftçisinin ürettiği malların uluslar arası pazarlarda daha güçlü markalaşmasını desteklemek amacı ile yürütülmekte olan TURQUALITY Projesi kapsamında proje faaliyetlerinin yönetilmesi, AB fonlarından sağlanan finansman ile DTM ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birliklerinin koordinasyonunda yürütülen Moda ve Tekstil İş Kümesi Projesi İcra ve Takip Komitesi ve Proje Danışma Kurulu üyelikleri, Deri Tanıtım Grubu Başkanlığı, Uluslar arası pamuk istişare Kurulu Türk Heyeti Başkanlığı, Devlet yardımları Değerlendirme Özel İhtisas Komisyonu İhracatta Devlet yardımları Alt Komisyon Başkanlığı olmak üzere önemli görevlerde bulunmuş.

2009 Aralık ayından itibaren Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda Müsteşar yardımcılığı görevini yürüten Altunyaldız, 12.11.2010 tarihinde de Gümrük Müsteşarı olarak atanmıştır. Altunyaldız’ın son durağı ise, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın açıkladığı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmuştur.

Sahip çıkın Altunyaldız’a..

Peki! Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız hakkındaki bu ansiklopedik bilgiyi niye yazdık? Sevgili okurlar, yol arkadaşlarım, kolay mı yetişiyor Ziya Altunyaldız gibi devlet adamları.. Şöyle arkanıza dayanarak Altunyaldız’ın kariyerine bir defa daha bakın. Eğitim üzerine eğitim yapmış hem de tam bir gümrük ve ticaret eğitimi. Ticaret hukukundan tutun uluslar arası ilişkilere kadar geniş bir yelpazesi, deneyimi var Altunyaldız’ın. Ama şimdi neler konuşuluyor; Altunyaldız’ın kendisini bu görevden alınması için ricada bulunduğu.. Doğruysa çok yazık! Yazık olduğu kadar da aslında düşündürücü.. Düşündürücü tarafı da şu şüphesiz.. ‘Allah aşkına bu koltuktan niye insanlar oturamaz’  Eskiye bir dönün bakın müsteşar koltuğunda oturanlara ya 6 ay ya 10 bilemedin bir yıl sonra ya alın benim bu koltuktan diye haykırıyor ya da kendisinin demesine gerek kalmadan apar topar makamdan uzaklaştırılıyor; isteklerden, kayırmalardan, partizanlıktan bıkıp hadi bana eyvallah diyor. İşte size son örnek Ziya Altunyaldız. Yazık! Bu kulis doğruysa hem de çok yazık..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum