1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. NATEK iddianamesindeki ilişkiler ağı
NATEK iddianamesindeki ilişkiler ağı

NATEK iddianamesindeki ilişkiler ağı

Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gelen e-posta ihbarında, sahipleri Muhammed Tolga Erpolat ve kardeşi Ahmet Timuçin Erpolat ile ortakları Necati Ertuğrul olan NATEK adlı bilişim firmasında FETÖ’nün kriptolu haberleşme sistemi ByLock’un hazırlandığı öne sürüldü

A+A-

MİLLİYET'TEN TOLGA ŞARDAN ÖZEL HABERİDİR!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişimi ve FETÖ’yle mücadele kapsamında önemli bir soruşturmayı tamamlayıp iddianameye dönüştürdü.

Savcılığın bir yıla yakın yaptığı araştırmalar sonucunda geçen nisan ayının sonunda tamamladığı iddianamenin konusu, NATEK adlı bir bilişim firmasının etrafındaki ilginç ve dikkat çekici ilişkiler.

Aslında bu dosya, FETÖ ile bağlantılı diğer holdingler ve şirketlere yönelik adli soruşturmalardan farklı.

Kozmik bağlantılar

Hem NATEK’in kamudan aldığı bilişim ihaleleri ve bilişim sistemlerindeki verilerin güvenliği, hem de firma sahiplerinin FETÖ dönemi de dahil bürokrasideki bağlantılarının tespit edilmesi, dosyayı önemli hale getirdi. Gerek içeriğindeki konular, gerekse adı geçen kişilere bakıldığında “el yakacak” türden bir soruşturma dosyası.

Zira, 17-25 Aralık öncesi ve sonrasından günümüze değin önemli kamu kurumlarının bilişim konusundaki ihtiyaçlarını karşılayan NATEK firmasının sahiplerinin FETÖ ile bağlantılarının mercek altına alındığı soruşturmanın yürütülmesiyle önemli bulgulara ulaşıldı.

NATEK firması, FETÖ sürecini takip edenler için yabancı değil.

15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminden bir ay sonra, 22 Ağustos 2016’da Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gelen bir e-posta ihbarında sahipleri Muhammed Tolga Erpolat ve kardeşi Ahmet Timuçin Erpolat ile ortakları Necati Ertuğrul olan NATEK adlı bilişim firmasında, FETÖ’nün kriptolu haberleşme sistemi ByLock’un hazırlandığı öne sürüldü.

İhbarla birlikte Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, harekete geçti.

Firmaya inceleme

NATEK dosyası, aynı zamanda Ankara Başsavcılığı’nca yürütülen “Hacettepe Üniversitesi’ne ait Beytepe yerleşkesinde konuşlu Teknokent’teki FETÖ faaliyetleri”nin soruşturulduğu dosya ile bağlantılı. Çünkü, NATEK’in faaliyet yürüttüğü bina, Hacettepe Teknokent içinde.

Burada bir parantez açıp Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki teknokentin ne anlam taşıdığını açıklamak gerekiyor.

Hacettepe Teknokent, yazılım ve donanım alanında Türkiye’de çalışma yapmak isteyen firmaların faaliyet gösterdiği bir alan. Bu şirketlerin piyasaya sürmek için hazırladıkları yazılım projeleri, teknokent yönetimince inceleniyor. Böylelikle teknokent firmaları kamu kurumlarından ve özel sektörden iş alabiliyor, teşviklerden yararlanabiliyor.

Araştırmalar sırasında, ByLock işletim sistemine ait yazılımın NATEK’deki bilişim uzmanlarınca hazırlandığı yönünde somut delile ulaşılamadı. Ancak, firmanın sahibi olarak görülen Erpolat kardeşlerin aynı firma üzerinden yürüttükleri ticari faaliyetler savcılığın dikkatini çekti.

Bu aşamadan sonra savcılık, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne verdiği talimatlarla Erpolat kardeşlerin bağlantılarını mercek altına aldı.

Erpolat kardeşler

Erpolat’ın, hem FETÖ hem de bürokrasideki bağlantılarını kullanarak NATEK firmasının ürettiği “log kayıtlarının bir merkezde saklanması”nı sağlayan bilgisayar programını sattığı anlaşıldı.

Anayasal Suçlar Bürosu Savcısı Zafer Ergün’ün hazırladığı NATEK firmasıyla ilgili iddianamede, Muhammed Tolga Erpolat ve kardeşi Ahmet Timuçin Erpolat’ın, FETÖ’yle bağlantılı olduğu yönünde iddialar yer aldı.

Savcı Ergün, iddianamade iki kardeşin bağlantılarını ayrı ayrı inceledi. Buna göre, Muhammed Tolga Erpolat’la ilgili özetle şu değerlendirmeler yapıldı:

* Bürokrasiye ilk olarak Enerji Bakanı Hilmi Güler’in danışmanı olarak adım atan Muhammed Tolga Erpolat, 2011’deki milletvekili seçimlerinde Ak Parti’den aday olduğunda, halen FETÖ yöneticisi olarak aranan Hüseyin Kara’yı referans gösterdi. Savcılık, Erpolat’ın bu yakınlığı anlatırken verdiği savunmaya itibar edildiğini açıkladı.

FETÖ bağlantıları

Erpolat’ın, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer’in danışmanı olan, halen FETÖ üyeliğinden aranan, ABD’de olduğu belirlenen ve FETÖ lideri Fetullah Gülen’in özel doktoru olduğu ifade edilen Tuncay Delibaşı’yla yoğun temasları tespit edildi.

- Alınan tanık ifadeleri ve HTS analiz raporlarından Erpolat’ın, FETÖ tepe yöneticileri Kara ve Delibaşı’yla “mahiyetini açıklayamadığı” çok sayıda irtibatının bulunduğu belirlendi. Erpolat’ın Kara ile 2011-2013 arasında 55 kez, Delibaşı ile 2012-2015 arasında 155 kez telefonla görüştüğü belirlendi.

- Ayrıca, Kara’nın yardımcısı olduğu belirlenen soruşturmadaki tutuklu Mehmet Avni Terzioğlu ile 2011-2014 arasında 636 telefon görüşmesi tespit edilen Erpolat’ın, FETÖ’nün Türkiye Kömür İşletmeleri’nde düzenlediği iftar yemeğini finanse ettiği iddia edildi. Ayrıca, Terzioğlu’nun 2010-2015 arasında 558 kez FETÖ tepe yöneticisi Kara ile görüşme yaptığı ortaya çıktı. Terzioğlu ByLock kullanıcısı çıktı.

- Hacettepe Teknokent merkezinde yürütülen faliyetler kapsamında Erpolat’ın, kendi firmasında genel müdür yardımcısı olarak görev yapan ve soruşturmada tutuklu bulunan Abdurrahman Güngör’ü, Teknokent’e genel müdür yaptırdığı, Güngör’ün FETÖ’yle bağlantılı olduğu ve siyasi ayağının organizatörlerinden olduğu anlaşıldı. Erpolat, ifadesinde Güngör’ün Ensar Vakfı üzerinden kendisine geldiğini iddia etti.

- Erpolat, SGK’dan aldığı bir ihalede yolsuzluk yaptığını iddia eden haberleri kasıtlı biçimde FETÖ medyasındaki bağlantılarıyla kendisi aleyhine haber yaptırdığı ve böylelikle kendisinin FETÖ’yle bağının olmadığı yönünde kamuoyu yaratmaya çalıştığı belirlendi.

Kemal Batmaz’ın adı var

- Daha önce kendisinin yanında çalışan Abdurrahman Güngör ve Ayşe Yıldız’ı Hacettepe Teknokent’te işe başlatıp diğer firmalara ait gizli ve özel bilgileri edindiği değerlendirilen Erpolat’ın, KHK ile kamudan ihraç edilen Mustafa Karacan’ın, Delibaş ve Tuncer’le olan yakınlığını kullanıp Hacettepe Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi’ne atanmasını sağladığı, böylelikle Erpolat’ın bu birimi kontrol altında tuttuğu saptandı.

- Erpolat’ın, Murat Tuncer’in Hacettepe Üniversitesi Rektörü olmasında etkisi bulunan ve Hacettepe Teknokent soruşturmasından tutuklu Tolga Sungur’la yakın görüştüğü belirlendi. Erpolat’a ait NATEK ile Sungur’un ortağı olduğu Geogen Madikal adlı firma arasında para transferlerini belirleyen savcılık, Geogen firmasının daha sonra, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmalarının önemli isimlerinden tutuklu Kemal Batmaz’ın ortağı olduğu, Gürmed adlı firmayla “şirket birleşmesi” yaptığı ortaya çıkarıldı.

Yarın kaldığımız yerden devam edeceğim.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.