1. HABERLER

  2. SAĞLIK-YAŞAM

  3. Necip Fazıl Ödülleri kazananları!
Necip Fazıl Ödülleri kazananları!

Necip Fazıl Ödülleri kazananları!

Yeni Türkiye’nin gazetesi Star Gazetesi'nin üstlendiği Necip Fazıl Ödülleri kazananları belli oldu!..

A+A-

NECİP FAZIL ÖDÜLLERİ 2014 KAZANANLARI:

1. Saygı Ödülü: Nuri Pakdil

2. Şiir Ödülü: Hüseyin Atlansoy

3. Hikaye Ödülü: Güray Süngü

4. Fikir-Araştırma: Prof.Gülru Necipoğlu ve Prof.İsmail E.Erünsal

Star Gazetesi olarak, entelektüel verimliliğe Türkiye'de kültür sanat, edebiyat ve fikir hayatının zenginleşmesi ve rekabetin artması açısından önemli bir girişim olduğuna inandığımız "Necip Fazıl Kısakürek” Ödüllerinin gelenekselleştirerek kurumsal devamlılığını sağlamak, görevimiz olacak.

Gazetemiz önceki yıllarda Necip Fazıl'ın en büyük eseriolarak gösterilen Büyük Doğu'nun tıpkı basımlarını da kültür sanata verdiğimiz önem ile birlikte, üstadın hatırasına saygı olarak okurlarımızla buluşturmuştuk.

NECİP FAZIL ŞİİR ÖDÜLÜ

HÜSEYİN ATLANSOY

Hüseyin Atlansoy, Türk Şiirinde ana akıma mensup kurduğu yeni şiir diliyle Modern Türk Şiiri'nde yerini almış bir şairdir."Şiir olmasaydı bir hayatım olmazdı" diyecek kadar şiiri hayatının en önemli meselesi olduğunu ifade etmektedir. İlk kitabı, “İntihar İlacı”ndan son kitabı “Karşılama Töreni”ne kadar, 30 yıldır Türk Şiirii'nin burçlarından biri olarak eser vermeyi sürdürmektedir. "Balkon Çıkmazında Efendilik Tarihi"nin şairi, çıkmazlardan büyük bir eser ortaya koyan Hüseyin Atlansoy’a Necip Fazıl Şiir Ödülü verilmesine karar verilmiştir.

NECİP FAZIL HİKÂYE ÖDÜLÜ

GÜRAY SÜNGÜ

“Deli Gömleği” ve “Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi” kitaplarında yer alan öykülerinde yerli hayata çevrilen dikkatiyle ve tüketip durduğumuz yaşamalar içinde ihmal ettiğimiz insani yanımıza ışık düşüren; kendi kuşağı içinde belirginleşen; farklı anlatma tekniği arayışlarıyla ve dili ayrıntılara inen bir biçimde kullanma titizliğiyle Türk öyküsüne yeni imkanlar sunan Güray Süngü’ye “Necip Fazıl Hikaye Ödülü” verilmesine karar verilmiştir.

NECİP FAZIL SAYGI ÖDÜLÜ

NURİ PAKDİL

Çıkardığı Edebiyat dergisiyle, on yıllarca yazıp yayımladığı Biat, Batı Notları, Bir Yazarın Notları, Bağlanma gibi etkileyici düşünce hayatına taze bir soluk getiren, yeni edebi oluşumların doğmasına kaynaklık eden; bir neslin uyanışına, yetişmesine, bilinç kazanmasına öncülük eden; çıktığı düşünce ve edebiyat yolculuğundaki yürüyüşünü, temsil ettiği düşünsel duruşunu bozmadan sürdüren Nuri Pakdil’e “Necip Fazıl Saygı Ödülü” verilmesine karar verilmiştir.

NECİP FAZIL FİKİR-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ

İSMAİL E. ERÜNSAL

Osmanlılarda entelektüel hayat üzerine arşiv kaynaklarına dayalı son derece önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. İsmail Erünsal, 2013 yılının sonlarında yayımlanan Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar adlı son eserinde sahaflığın XVI. asırdan başlayarak yaklaşık dört asırlık tarihini ele almıştır. İstanbul, Bursa ve Edirne’ye ait üç bin civarında mahkeme defteri taranarak elde edilen iki yüz civarında sahaf terekesi ve binlerce arşiv belgesinin kullanıldığı eser, Osmanlı kültüründe sahaflığın yeri, sahafların kitap temin etme süreçleri, ekonomik durumları, müşterileri, kitap fiyatları, kitap müzayedeleri, kitap kültürünün yaygınlaşmasında hattat, müstensih ve mücellitlerin rolleri, yabancılara yapılan kitap satışları gibi konularda benzersiz bir kaynaktır. İslâm Ansiklopedisi’nin hayata geçirilmesinde de önemli bir rol üstlenen müellif, hem bu eseri, hem de daha önce yayımlanmış eserleriyle Türk kültür tarihine yaptığı ciddi katkılarda bulunduğu için ödüllendirilmiştir.

NECİP FAZIL FİKİR-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ

GÜLRU NECİPOĞLU

Harvard Üniversitesi Sanat ve Mimarlık Tarihi Bölümü’nden doktorasını alan ve halen aynı üniversitede Ağa Han İslam Sanatı Kürsüsü profesörü ve Ağa Han İslam Mimarisi Programı’nın direktörü olarak görev yapan Gülru Necipoğlu, genel olarak İslam sanatı, özel olarak Osmanlı Sanatı üzerine yaptığı önemli çalışmalarla milletlerarası ilim çevrelerinde haklı bir şöhrete sahiptir. Türkçeye Sinan Çağı: Osmanlı İmparatorluğu’nda Mimari Kültür adıyla çevrilen son eserinde, birincil kaynakları kullanmak suretiyle Sinan’ı ve sanatını, kendi çağının şartları, süreçleri ve bağlamları içinde yeniden değerlendiren Necipoğlu, Osmanlı dünyasının daha iyi anlaşılmasını sağlayan eserleriyle kültür ve sanat tarihimize yeni ışıklar düşürdüğü için ödüllendirilmiştir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.