1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. NEDEN SUÇLU O GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ (1)
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

NEDEN SUÇLU O GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ (1)

A+A-

NEDEN SUÇLU O GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ (1)

ADANA'DA HAYALİ İHRACAT HORTLADI!

 

Başlayalım mı bir seri vurgun yazısına daha? Seri diyorum çünkü dosya bayağı kalın, bayağı kabarık. Üstelik hem mağduru var, hem de mağdur edeni. Sevgili okurlar cambazlığın geçtiği bölge Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Adana Gümrük Müdürlüğü. Cambazlığın türü ise tanıdık, pek yabancı olmadığımız bir vurgun şekli, hayali ihracat. Sevgili dostlar, saygıdeğer okurlar, ‘Olay nedir’ diye soracak olursanız da 'Bismillah' diyerek başlayalım seri vurgun yazımızın ilk bölümünü sizlere aktarmaya.

6 yıl önce, Adana Gümrük Müdürlüğü'ne bir firma tarafından, İ.. Otomotiv Metal ve Makine Sanayi Limited Şirketi hakkında bir ihbar gönderilir. İddia yenilir, yutulur tarzdan değildir! İhbarda adı geçen firmanın ihracatçı ve imalatçı olarak yaptığı ihracat işlemlerinde usulsüzlük yaptığı belirtilmektedir. İhbar 12.06.2012 tarih ve 17006 sayı numarası ile işleme konulur. Tabi durum bağlı bölge Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne de bildirilir.
 

KIYMET FARKI HEMEN GÖZE ÇARPAR

Gümrük Bölge Müdürlüğü de üzerine düşen görevi yerine getirir. İhbarla ilgili olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne 18.06.2012 tarih ve 171-1699-7861 sayılı yazıyla bilgi verir. İnceleme bir süre sonra ivme kazanır. Yapılan araştırmada ihbarda dillendirilen şirketin yapmış olduğu ihracatlarla ilgili, Adana Sanayi Odası'ndan gelen ekspertiz raporu tam bir şok etkisi yaratır. Rapora göre şirketin ihracat işlemleri sırasında ihracat kıymetlerinin oldukça yüksel olduğu görülür. Tabi bunun üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 25.06.2012 günlü ve 2012/58 sayılı onayıyla olayın derinlemesine soruşturulması için müfettiş görevlendirilir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişi Hasan Yaldız tarafından yapılan soruşturma kapsamında değerlendirilmeyen ve sayıları 17 olan firmalar hakkında da denetim elemanlarınca inceleme yapılması için, bölge müdürlüğü 01.07.2015 tarih ve 8981563 sayılı yazı yazarak talebini Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne gönderir.

17 FİRMA İÇİN MÜFETTİŞE GÖREV VERİLİR!

Yazının Genel Müdürlüğe ulaşması ile birlikte, o dönemin Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı imzasıyla 01.07.2015 tarih ve 8996043 sayılı yazı ve ekleri için bakanlık makamının 25.06.2012 günlü 2012/58 sayılı onayına konu firmalara ek olarak Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın 02.07.2015 günlü 9022450 sayılı yazıları kapsamında 17 ihracatçı firmanın incelenmesi ve soruşturulması konusunda işin başındaki Gümrük Müfettişi Hasan Yaldız görevlendirilir. Müfettiş Yaldız uzun süren inceleme ve araştırmasının ardından 21.03.2017 tarih ve

424-B/02 sayılı soruşturma raporunu başkanlığa teslim eder. Dönemin Rehberlik ve Teftiş Başkanı Zafer Yıldırımlı imzasıyla söz konusu soruşturma raporu,

30.03.2017 tarihinde Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na gereği yapılmak üzere gönderilir.
 

PEKİ, O RAPORDA NELER VARDIR?

Rapor aynen şöyledir sevgili okurlar: Yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda başta ihbar konusu olan şirket olmak üzere daha sonra soruşturmaya dâhil edilen 14 şirketin haksız KDV almak için beyannameye yazılan eşya cinsinin kıymetlerinden oldukça yüksek beyan edildiği ve bu nedenle soruşturmaya tabi 14 şirketin teşekkül oluşturarak kaçakçılık suçu işledikleri, bu suçu işlerken de gümrüklere çok sayıda yanıltıcı, sahte belge düzenleyip ibraz ettikleri yani resmi belgede sahtecilik suçu işledikleri, soruşturma çerçevesindeki İ.. Otomotiv Metal İnşaat ve Makine Sanayi Limited Şirketi, S…T Motor Limited Şirketi ve F..A Otomotiv Sanayi Ticaret Şti.tarafından gerçekleştirilen ihracatlar dolayısıyla haksız KDV alarak kaçakçılık suçuna iştirak ettikleri anlaşılmıştır. Rapor bununla da bitmez! Raporun sonuç bölümünde bunun dışında 11 şirketin de sahte fatura düzenlemek yoluyla ihracatçı firmaların haksız bir şekilde KDV iadesi almasına neden olarak söz konusu kaçakçılık suçuna ortak oldukları bu nedenle bu şirketlerinde soruşturmanın özündeki şirketler gibi 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun ilgili maddelerinin uygulanması istenir. Yine aynı raporda, bahse konu şirketlerin işlemlerini takip eden gümrük müşavirleri hakkında da TCK'nın 257. maddesinin uygulanması talep edilir. Müfettiş ihracat işlemlerini kırmızı hattan kapatan gümrük muayene memurları için ise takibata mahal olmadığını raporuna ekler.
 

İYİ DE KARDEŞİM
 

Kusura bakmayın ama tüm bu gelişmelerle ilgili yıllarını bu camiaya ayırmış biri olarak kafama takılan bazı sorular var.

Bakın yazayım da görün.
 

Birrr - İhracatçı firmaların gümrüğe verdiği evraklar tescil işleminden geçmiyor mu?
 

İkiii - Kırmızı Hattan işlemleri yapılan ihracat eşyalarına neden el konulmak yerine güle güle denilmiş?
 

Üççç – Hayali ihracata konu olan eşyalarla ilgili yurt dışı araştırması yapılmış mı?

 

Dörtt - Yahu malı sallayan suçsuz da niye her zaman olduğu gibi gümrük müşavirleri yine bu işin tek suçlusu. Yapmayın kocaman bir meslek grubunu çok ama çok üzüyor ve sıkıntıya düşürüyorsunuz.

 

TOP ARTIK MAHKEMEDE!

Sorularımızı sorduktan sonra devam edelim soruşturmanın geldiği noktaya. Rapor Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştıktan sonra savcılık Kaçakçılık Suçları Soruşturma Bürosu soruşturma numarası 2012/19840, iddianame numarası 2017/2740 ile Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi yani kaçakçılık suçlarına bakan Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilir. Kısacası iddianame kabul edilir. 71 şüpheliyle ilgili ihracatı gerçekleşmediği halde gerçekleşmiş gibi göstermek ya da gerçekleşen ihracata konu olan ürünün cins, miktar ve kıymetini yüksek göstermek, resmi belgede sahtecilik suçu işlemek amacıyla kurulan örgüt oluşturmak ve bu örgüte üye olmaktan yargılanacak!..

 

- YAZAR NOTU -

BU KONUDA GÜMRÜK MÜFETTİŞİ TARAFINDAN SUÇLANAN GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİYLE İLGİLİ YAZIMI, ÇOK KISA SÜREDE SİZ DEĞERLİ OKURLARIMLA PAYLAŞACAĞIM. BEKLEYİN!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum