1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Nevşehirli Çiftçiler Macar Fiği İle Üç Katı Verim Yakaladı
Nevşehirli Çiftçiler Macar Fiği İle Üç Katı Verim Yakaladı

Nevşehirli Çiftçiler Macar Fiği İle Üç Katı Verim Yakaladı

Nevşehir’de tarlasına adi fiğ yerine Macar fiği eken üreticilerin üç kata varan verim elde ettiği bildirildi.

A+A-

Nevşehir’de tarlasına adi fiğ yerine Macar fiği eken üreticilerin üç kata varan verim elde ettiği bildirildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından merkez ilçeye bağlı Basansarnıç köyünde, 'Macar Fiği Tarla Günü' düzenlendi.

Tarla gününe; Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Recep Eroğlu, Acıgöl, Avanos, Gülşehir, Derinkuyu, Hacıbektaş, Kozaklı ve Ürgüp İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, teknik personelleri ve köylüler katıldı.

Macar fiği üretimi yapan Mustafa Tekin isimli çiftçinin tarlasında yapılan etkinlikte, katılanlar incelemelerde bulundu. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Recep Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, Macar Fiğ Projesi'ni il genelinde uygulanması planlanan ekonomik tarımsal getiriye sahip, alternatif ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, hayvancılığın ve yem bitkilerinin geliştirilmesi amacıyla başlattıklarını söyledi. Eroğlu, bu kapsamda 50 çiftçiye verilen 4 bin kilogram Macar fiğinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanarak dağıtıldığını kaydetti.

Bu fiğe ilk kültür formlarının Macaristan’dan alındığı için bu isim verildiğini kaydeden Eroğlu, şöyle konuştu: "Yurdumuzun Doğu Anadolu’dan başka diğer bölgelerde kıştan önce ekilebileceği denenmiş olduğu için bu bölgelerde yetiştirilmesine, gelişmesine çalışılmaktadır. Macar fiği, kaliteli yüksek kaba ot verimi ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslenmesinde çok değerli bir baklagil yem bitkisidir. Yıllık yağış miktarı uygun olduğu zamanlarda bölgemizde Macar fiği yem bitkisinden dekara 600 ila 900 kilogram arası kuru ot verimi elde edilebilmektedir. Oysaki karşılaştırma yapılan adi fiğin ise verimi 250–500 kilogram civarındadır. Bu vesileyle üreticilerimiz Macar fiği yetiştirilmesi konusunda teşvik edilmekte ve bu sayede hayvanlarımızın da kaliteli kaba yem ihtiyacı giderilmeye çalışılmaktadır. Zaten arazi üzerinde görülen manzara da bu durumu açıklar nitelikte olup, yetişen Macar fiğleri adi fiğin en az 3 katı gelişim sağlamıştır. Macar fiği yeşil ve kuru ot kaynağı olarak kullanıldığı gibi daneleri de kırma yapılarak rasyonlara girmektedir. Bitkisel üretimde ekim nöbeti sisteminde kökleriyle havanın azotunu toprakta tutarak toprağın verimliliğini artırmakta, tarla faydalı rutubetini ekonomik düzeyde kullanmakta ve tarlayı yormamaktadır. Bu nedenle kıraç ve kumsal arazilerde, kışlık olarak ekim nöbetine girdiğinde, kuvvetli kök sistemi ve yeşil bitki örtüsüyle toprağı erozyondan korumaktadır. Macar fiği yatmaya karşı, buğday, arpa, yulaf ve tritikale gibi tahıllarla üçte bir oranında karıştırılarak ekilmek suretiyle de üretilmektedir."

Eroğlu’nun konuşmasının ardından tarla sahibi Mustafa Tekin tarafından tamburlu ot biçme makinesiyle ürün hasadı yapıldı.
CİHAN

Nevşehirli çiftçiler Macar fiği ile üç katı verim yakaladı

Nevşehirli çiftçiler Macar fiği ile üç katı verim yakaladı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.