1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Nevzat Er ve İstanbul Gümrükleri
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Nevzat Er ve İstanbul Gümrükleri

A+A-

-NEVZAT ER VE İSTANBUL GÜMRÜKLERİ-

Biliyorsunuz, İstanbul Gümrükleri’nin başına bölge müdürü olarak müfettiş kökenli Sayın Nevzat Er vekâleten getirildi. Etki Haber de sıcağı sıcağına takip ettiğiniz gibi, gümrüğün başta bazı bölge müdürlükleri olmak üzere kritik mevkilerine bayram öncesi atamalar yapıldı.

Nevzat Er’in İstanbul’a vekâleten atanmasını duyunca yıllarını bu büyük camia içerisinde geçirmiş biri olarak ister istemez şöyle bir eskiye, Sayın Er’in müfettişlik yaptığı yıllara doğru gittim. 2000’li yılların başıydı. O zamanlar Ankara Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Şubesi’nde çalışıyordum. İşte o görevim sırasında tanıdım şimdiki çiçeği burnunda İstanbul Bölge Müdürü Nevzat Er’i.

“ER’i tanıma fırsatı buldum”

Hırslı ve çalışkan biriydi. Tabiri caizse gözünü budaktan da esirgemeyen biriydi. Israrla kaçakçılık ve yolsuzluk olaylarının üzerine gidiyor, art arda soruşturmalar yapıyor, kaçakçılara aman vermiyordu. Ben ve arkadaşlarıma vermiş olduğu ilk görev ise, başta İstanbul ve Ankara firmalarını ilgilendiren transit süt tozu kaçakçılığı idi. Konuyla ilgili ekip olarak iyi çalışmış, müdürlükte yaptığımız çalışmaları rapor haline getirmiş ve ben kendi ellerimle Ankara’dan İstanbul’a giderek İstanbul Gümrük Teftişine dosyamızı teslim etmiştim. Sayın Er, süt tozu kaçakçılığı ile ilgili hazırlamış olduğumuz raporu beğenerek bana ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür etmişti..

Kritik görevlere atandı!

Gerçektende azimli, dürüst ve çalışkan bir isimdi Nevzat Er. Çalışmalarını, işine sadakatini gördüğümde ta o yıllar başta camiadan tanıdığım isimlere ve arkadaşlarıma ‘bu müfettişi ilerideki dönemlerde teşkilat içerisinde mutlaka üst düzey yönetici olarak görürüm’ diye söylemiştim. Yıllar sonra, yani 05.01.2004 tarihinde Nevzat Er’e ilk önce Edirne Gümrük Muhafaza Başmüdürü görevi verildi. Kendisi bu görevi, 05.08.2004’e kadar sürdürdü. Daha sonra, çok önemli gümrüklerden biri olan İzmit Gümrükleri Muhafaza Başmüdürlüğü’ne 09.08.2004 tarihinde atandı. Er bu görevi de başarıyla 17.02.2006 tarihine kadar sürdürdü. Er, daha sonra Ankara’ya Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine ve ardından İzmir Gümrük Başmüfettişliği’ne en sonunda da İstanbul Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne vekâleten getirildi.

Kaçakçılara göz açtırmadı!..

Kim ne derse desin Nevzat Er’in özellikle, İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü yaptığı 18 aylık sürede başta akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelesi takdire şayandır. Ancak dönemin Bakanı Kürşad Tüzmen ile müsteşar vekili rahmetli Cihat Ancın’ın başmüdürlük değişikliğinde görüş ayrılığına düşmeleri neticesinde Sayın Er başmüdürlüğünü kaybedenlerden biri durumuna düştü.  Er İzmit’ten ayrıldıktan sonra yerine ise Şükrü Keleş geldi. Çok kısa bir süre sonra da ulusal basında sıkça yer alan bir akaryakıt kaçakçılığı olayı patlayıverdi.

Başta müsteşar vekili dönemin başmüdürü Şükrü Keleş kaçakçılık iddiasıyla yargılanıyorlar. Hatta olayın başlarında, takipsizlik bile alıyorlar. Ancak yine dönemin müsteşar vekili kaçakçılık olayı ile ilgili olarak ‘itiraz etmeyin’ diyerek telkinde de bulunuyor ve daha da ileri giderek yazı yazıyor ama Maliye Bakanlığı bu kaçakçılık iddiasının arkasında durarak ilgili mahkemeye itirazda bulunuyor, mahkemede itirazı yerinde görerek olaya adları karışanlarla ilgili bir iddianame hazırlıyor!

Er’in İzmit’te görev yaptığı 18 ay 15 gün süreç zarfında, başta kaçakçılık şubesi ve muayene kurulu görevlerini titizlikle yerine getiriyorlar. Bu mevcut kadronun, yeni gelen başmüdürle çalışmaya devam ettikleri süre içerisinde patlak veren akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili olarak üç muayene memurunun müzekkere vermesi bardağı taşırıveriyor.. Bu konuyu merak edenler o dönemde de yayın hayatında olan SÖZCÜ Gazetesi’nin yazarı Sayın Saygı Öztürk’ün 29 Ağustos 2000 günlü ‘Gümrüğü Sarsan Memurlar anlatıyor’ başlıklı yazısını okursanız benim ne demek istediğimi çok daha iyi anlarsınız!

Günümüze gelecek olursak…

Evet! Bugüne gelecek olursak… Sayın Er, sizi İstanbul Gümrükleri ile ilgili bir sürü sorun karşılayacak, bunun herhalde sizde farkındasınızdır. Gümrükleri yazan bir gazeteci yazar olarak, yine gazeteci yazar Sayın Ali Tarakçı ile bu konularda televizyonda programları da yapıyoruz. Naçizane size birkaç uyarım olacaktır; yani sizden önceki dönemde yaşandığı iddia edilen olaylar ama sizi de ilgilendirecek olaylarla ilgili uyarılarım.

1)    Ambarlı-AHL Kargo-Halkalı gümrüklerindeki üçgenden çıkmayan muayene memurları kimlerdir?

2)    Yine İstanbul gümrüklerindeki özellikle yukarıda bahsettiğim gümrüklerle ilgili olarak, antrepolarda görev yapan muayene memurlarının hiç değişmediği iddia ediliyor..

3)    Kırmızı Hatta çalıştırılan muayene memurlarının, sizden önceki dönemlerde nasıl tespit edildiklerini de araştırmanızı öneririm.

4)    Özellikle Ambarlı Gümrüğü’nde başka eşya olarak beyan edilmek suretiyle yapılan kaçakçılıklara, özelliklede sigara yine bu gümrüklerdeki elektronik eşya, oyuncak kaçakçılığı, Ambarlı gümrüğündeki dâhilde işleme ile yapılan hayali kaçakçılıklar,

Tabii İstanbul Gümrükleri bunlardan ibaret değil! Özellikle de, Erenköy Gümrüğü’nde yaşanan bir büfe olayı var ki sormayın gitsin. İşletmeci Ferhat Beran adlı şahsı, bir dinlemenizi öneririm. Sabiha Gökçen’den Zeyport’ta yapılan ihracatlara da dikkat çekmek isterim. En önemlisi, İstanbul’daki antrepoların artık ciddi bir şekilde mercek altına alınmasını; dürüst namuslu ve çalışkan gümrük müşavirlerine sahip çıkmanızı ve de bazı gümrük görevlilerinin yukarıda bahsetmiş olduğum görevini layıkıyla yapan gümrük müşavir firmalarının işlerini alarak kendilerine yakın bir takım gümrük müşavirlerine yönlendirdikleri de ortaya çıkacaktır elbette.

Unutmadan geçemeyeceğim bir konu da, bölge müdürlüğünüzün içerisinde yer alan şubelerde görev yapan, özellikle bölge müdürlüğü dışına çıkarılmayan muayene memurlarının da durumunu bir gözden geçirmenizi, sizden önceki yetkililerin eş durumundan sağlık nedeniyle bakmaya yükümlü oldukları kişilerden dolayı görev yerleri hiç değişmeyen bu görevlilerin başmüdürlükte tutmaları ne kadar etiktir? Sizin takdirinize bırakıyorum.

Sayın ER, benim diyeceklerim şimdilik bu kadar. İleride siz başta olmak üzere bakanlığın ilgili kişilerini ilgilendiren yazılarım mutlaka devam edecektir. Ben şimdilik size görevinizde başarılar diliyor ve Allah Yardımcınız Olsun Diyorum!..

YAZARIN NOTU

Değerli okurlarım, çarpıcı raporun son bölümünü ve bu konuyla ilgili olarak çok önemli bir takım bilgi-belgeleri de yine bu sütunlarda en kısa sürede görebilirsiniz!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum