1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Türk-Romen İlişkileri Balkan Barışı İçin Bir Şans"
Türk-Romen İlişkileri Balkan Barışı İçin Bir Şans

"Türk-Romen İlişkileri Balkan Barışı İçin Bir Şans"

Doktorasını “1918–1940 dönemdeki Türk–Romen ilişkileri” üzerine yapan Romen tarihçi Dr. Ionut Cojocaru, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin Balkan barışına önemli katkılar sağladığını söyledi.

A+A-

Doktorasını “1918–1940 dönemdeki Türk–Romen ilişkileri” üzerine yapan Romen tarihçi Dr. Ionut Cojocaru, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin Balkan barışına önemli katkılar sağladığını söyledi.

Bükreş Üniversitesi Tarih Fakültesi salonunda düzenlenen törende 210 sayfalık doktora tezini değerlendirme kurul üyeleri; Prof. Dr. Alesandru Dutu, Prof. Dr. Mihai Retegan, Prof. Dr. Ioan Scurtu, Prof. Dr. Ion Calafetanu ve Prof. Dr. Ecaterina Lung'un önünde okuyan Cojocaru, üç senede hazırladığı doktora tezi için hem Romanya hem de Türkiye'deki Arşivler Genel Müdürlüğü'nde önemli çalışmalar yapmış..

Romanya'nın Büyük Birleşme kuruluşu tarihi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun aynı döneme denk geldiğine işaret eden Cojocaru, 1940'lı yıllara kadarki dönemde iki ülke arasında önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti. Cojocaru, “İki ülke arasındaki ilişkiler Balkan barışına da önemli katkılar sağladı.” tespitinde bulundu. Daha sonra doktorayı değerlendirme kurulu üyesi bilim adamları Cojocaru'nun tezi konusunda tek tek görüşlerini dile getirdi. Bilim adamları, Cojocaru'nun zengin bilimsel çalışmasıyla 1918–1940 dönemindeki Türk–Romen tarihine ışık tutacak önemli bir çalışma ortaya koyduğuna dikkat çektiler. Kurul üyeleri daha sonra yaptıkları değerlendirme sonucunda tarihçi Ionut Cojocaru'yu kazandığı doktorasından dolayı tebrik etti. Dr. Ionut Cojocaru, yaptığı çalışmayı en kısa sürede kitap olarak bastırmayı planladığını kaydetti.

Cojocaru'nun tezinde geçen önemli bazı başlıklar şöyle: Türk – Romen ilişkilerinin bölgeye ve uluslararası alandaki etkileri, Lozan Anlaşması, Türk–Romen ilişkilerinde rol oynayan önemli aktörler, Montro Boğazlar Sözleşmesi, Balkan Barışı için Türk– Romen devlet adamlarının çabaları, Türk– Yunan Savaşında Romanya'nın pozisyonu..

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.