1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Nursultan Nazarbayev'i Anlatan Kitabın Tanıtımını Eski Bakanlar Yaptı
Nursultan Nazarbayevi Anlatan Kitabın Tanıtımını Eski Bakanlar Yaptı

Nursultan Nazarbayev'i Anlatan Kitabın Tanıtımını Eski Bakanlar Yaptı

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev için hazırlanan bibliyografik kitabın tanıtımı Ankara'da yapıldı.

A+A-

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev için hazırlanan bibliyografik kitabın tanıtımı Ankara'da yapıldı. Kitapda, Nazarbayev'in bölgesel ve küresel barış işbirliğinin geliştirilmesine yönelik üstün girişimleri anlatılıyor.

Kazakistan Büyükelçiliği'nin, Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev için hazırladığı ‘Nursultan Nazarbayev- Avrasya'nın Parlayan Yıldızı, Kazakistan'ın Kurucu Devlet Başkanı’ isimli kitabın tanıtımı dün yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da makale yazdığı kitapta Nazarbayev’in, çok etnisiteli ve çok dinli bir toplumdan oluşan Kazakistan’daki başarılı devlet yönetimi ile bölgesel ve küresel barışçı-işbirliğinin geliştirilmesine yönelik olarak örnek gösterilen üstün girişimleri anlatılıyor. Kitap bazıları vefat etmiş olan Türk devlet adamları ile yüksek bürokrat, akademisyen ve araştırmacıların kaleme almış olduğu yazı ve röportajlardan oluşuyor. Kitapta makalesi bulunan isimlerden Dışişleri eski Bakanı ve eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Namık Kemal Zeybek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil ve Ortadoğu Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Hasan Canbolat toplantıda hazır bulundu.

Toplantıda konuşan Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymenbayev, Kazakistan ile Türkiye'nin ilişkilerinin kardeşçe bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Kazakistan'ın, bağımsızlığını kazanmasından bu yana dünyada çok önemli bir noktaya geldiğini belirten Tüymenbayev, bu gelişimde Nazarbayev'in en önemli rolü olduğunu belirtti.

"TÜM DÜNYANIN BİLGE İNSANI"

Hikmet Çetin, Nursultan Nazarbayev'in sadece Kazakistan'ın değil tüm dünyanın bilge kişisi, ak sakallı adamı olduğunu kaydetti. Türkiye ile Kazakistan'ın tarihsel bağlarının yanı sıra ekonomik bağlarının da bugün çok güçlü olduğuna işaret eden Çetin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin sıfırlardan 5 milyara kadar çıktığını, yine yaklaşık 400 bin Kazak turistin Türkiye’ye geldiğine dikkat çekti. Çetin, bu ilişkilerin gelişmesinde emeği geçen devlet başkanlarına teşekkürlerinin dile getirdi.

"ABİLİK DEĞİL, KARDEŞLİK DİYORUZ"

Nursultan Nazarbayev'in parçalanmış Türk dünyasını tekrar biraraya getirdiğini aktaran Hasan Celal Güzel ise Nazarbayev’in Türk dünyasının yıldızı olduğunu söyledi. Kazakistan'ın 21 yılda geldiği noktaya dikkat çeken Güzel, Kazakistan’ın geldiği konum dolayısıyla Türkiye’ye örnek olabileceğini kaydetti. Güzel, birilerinin iddia ettiği gibi Türkiye’nin Kazakistan’a 'abilik' gösterişinde bulunmadığını fakat kardeşliğin dillendirildiğini ifade etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil de, son yıllarda çeşitli toplantılar dolayısı ile Kazakistan'a gittiğini ve Kazakistan'ın dünya çapında önemli bir ülke konumuna yükselmiş olduğuna tanıklık ettiğini dile getirdi. Erbil, Kazakistan Başsavcısı ile hukuksal alanlarda çalıştıklarını da ifade etti.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.