1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. O DA CENNETE GİTTİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

O DA CENNETE GİTTİ

A+A-

O DA CENNETE GİTTİ!

MUMCU VE OKKAN'I ANARKEN...

MÜŞAVİRİN MESLEĞE BAKIŞI

2019'DA 'YOL'LUK REZALETİ TAMGAZ

BİLGE SİSTEMİ'Nİ PARMAKLAYAN KİMLER?


Önce annesi Adile (Naşit) sonrada
Kemal (Sunal) abisi gitti..
Pek üzülmüş, pek sıkılmıştı,
Ardından babası Münir (Özkul) de gidince..
Neyse ama Tarık (Akan) vardı ya..
Bir süre böyle devam etti..
Mavi gözlü de yumunca gözlerini dünyaya
O da dayanamadı artlarından.

CENNETE GİTTİ

Ruhun şad, mekanın cennet olsun..
AYŞEN GRUDA...
Sevgi, saygı ve tüm özlemimle...

 

***

 

Katillerin uyumadığı günmüş o gün
Arkalarında karanlık güçler,yüzlerinde maskeler..
Sokağa çıktılar 24 Ocak günü
Gaffar ile Uğur'u, iki vatan sevdalısını katlettiler
Hani korkuturuz, sindiririz zannettiler 
Koca milleti, YANILDILAR..!

Sokaklara döküldük binlerimiz, milyonlarımız ardınızdan
Hani unuttuk zannetmeyin aradan yıllar geçtiyse de
Hala sevginiz yüreklerimizde..

 

ENDİŞELERİM VAR KORKULARIM VAR

Ziyaretlerimin sayısını artırdım bu günlerde. Özellikle de gümrük müşavirleriyle hani sokak diliyle kanka olduk desem yeri var. Ne yapayım her biri ayrı bir dert küpü. Dokunduğun başlıyor dert yanmaya. Haksızlar mı? Bana göre hepsi sonuna kadar haklı..! Bakın neler anlatıyor gümrük müşavirleri? Mesleklerine şu sıralar nasıl bakıyorlar? Özellikle de bana gönderdikleri yazılarda tam anlamıyla bir karamsarlık, umutsuzluk hakim. Başlayalım mı?

Ne yazık ki öyle endişelerim var, korkularım var. Önüme tabloyu koyunca gümrük mesleğinin gelecekte nasıl şekil alacağı, varlığını koruyup koruyamayacağı endişelendiriyor beni.. Üstüne üslük korkularım var. Hem de hat safhada.. 2019'a merhaba derken gümrük mevzuatının kendi içerisinde nasıl bir evrim geçireceğinin belirsizliği karamsar da yapıyor beni.

110 yıllık tarihsel süreç içerisinde meslekle ilgili hukuki düzenlemelerin günümüze gelene dek kırpıldığı, bilmekle sorumlu tutulduğumuz sınırsız mevzuata karşın mesleğimizin kaynağı olan Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde sayılı madde ile sınırlı olduğu en önemli konu olan disiplinle ilgili kısım 2000 yılından bu yana kanunun geçmeyen maddesinde varlığını korumaya devam etmekte..

İYİ Mİ KÖTÜ MÜ DÜŞÜNÜRKEN BEN...

Peki mevzuat olarak bu denli geniş kapsamlı sınırsız düzenlemeden sorumlu olarak icra edilen mesleğin kurallarının düzenlenmemesi iyi mi kötü mü? Diye düşünürken, Bakanlık Teşkilat yapısında... Resmi Gazete'de yayınlanan Karar'da Risk Yönetimi Kont. Tasfiye bağlanmamız konusu daha da endişelendirdi. Kurallar belli olsa hangi çatı altında barındığımız sorun değil, en küçük bir sorunda Gümrük Sistemi üzerinde Riskli Müşavir olarak damgalandığımız, beyanda bulunurken kırmızı hat kriterine yönlendirildiğimiz risk analizine tabi tutulduğumuz da onlarca dilekçe yazsan da Bakanlıkta hakkında neden gizli tedbir uygulandığının açıklamasını alamadığımızı düşündüğümüzde bu sistemin kime göre neye göre çalıştığını anlamakta güçlük çekmekteyim.

NEDİR BU BLOG ZİNCİR?

Bakanlığımızın sayfasında "Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracat ve ithalat işlemlerinin blok zincir teknolojisiyle hiç olmadığı kadar hızlı gerçekleşmesini sağlayacak yeni bir sistem üzerinde çalışmalara başladıklarını belirterek, bu kapsamda Bakanlığın blok zincir Türkiye Platformunun ilk kamu üyesi olacağını bildirdi." gi haberi beni ziyadesi ile memnun etti. Nedir bu blokzincir? Yeni nesil teknoloji, aşırı belgesel izleme alışkanlığım var özellikle geleceğe yönelik fütüristlerin kurguladıkları dünyalar çok ilgimi çekmekte ama böyle bir haberle ilgilenmemek ve araştırmamak olmazdı. Mesleğimiz ya yeni nesil teknoloji içerisinde e-müşavir olarak yerini alır ya da öyle bir mesleğin varlığı çok değil üç beş sene içerisinde unutulur gider.

UYGUN FORMALİTE

15.01.2016 tarihinde 6662 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 2016/8570 Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasının 10.Maddesi” 1.1 ithalat, ihracat ve transite ilişkin formalitelerin sayısının ve karmaşıklığının en aza indirilmesi ve ithalat, ihracat ve transite ilişkin belge gerekliliklerinin azaltılması ve basitleştirilmesi amaçlarıyla, her üye, meşru politika hedefleri ile değişen koşullar, ilgili yeni bilgiler, ticari uygulamalar, yöntem ve teknolojilerin uygulanabilirliği, en iyi uluslararası uygulamalar ve ilgili tarafların katkıları gibi diğer faktörleri dikkate alarak formalite ve belge şartlarını gözden geçirir ve gözden geçirmenin sonuçlarına dayalı olarak, uygun şekilde, söz konusu formalite temin eder. Aynı maddenin 6.1 halihazırda gümrük müşavirlerine özel bir rol veren bazı Üyelerin önemli politika mülahazalarına halel getirmeksizin, bu anlaşmanın yürürlüğe girişinden itibaren üyeler, gümrük müşavirleri kullanım zorunluluğu getiremezler.

SORUNSUZ YÖNETİR

Yani Blok zincir Bakanlığımız, Kurumlar ve adlarına Dolaylı temsil sıfatıyla işlem yaptığımız Firmalarımız Blok zincir sayesinde bizlere ihtiyaç duymadan e-gümrükle ihracat, ithalat ve diğer işlemlerini çevirimiçi teknoloji ile sorunsuz yürütebilecek. Bu projenin ilk ayağının İhracat işlemleri olacağını düşünüyorum. Tek pencere sistemi ile Tüm Kurumların e-devlete bağlanması ve işlemlerin e-devlet şifresi ile yapılmasını bir bakıma alt yapı çalışması olduğu. E-fatura ile başlayan E-İhracat sürecinde ilk senaryom; firma e faturasına onayı Ticaret Bakanlığının verdiği E-faturanın hali hazırda zaten tüm bilgileri içermekte olduğu, bunu E-ihracata dönüştürmesi zor değil, e ihracat işlemleri için firmanın gümrüğe eşyasını göndermesi yeterli, kalan tüm işlemler elektronik olarak yürütülecek. Tabi senaryonun üzerine ekleme yapabilirsiniz.

'YOL' LUK

2019'u gördüğümüz bu günlerde 'YOL'luk yazmaya devam etmek canımı iyice sıkıyor. Üstelik bir de mide bulantısı anlatamam sizlere. Yani her mail gelişinde, her telefon gelişinde kimlerin 'YOL' bulduğunu görmek ve ne yazıktır ve ne yazıktır ki, bu konuda hala bir şeylerin yapılmaması içimi acıtıyor. Aha alın size yeni gelen mailler. Yani 'YOL' alanlar.

"Aykut Abi Merhaba,
Gümrük Muhafaza personelleri olarak seni severiz, sayarız. Yıllardır da gerçekleri yazarak biz devletin memurlarını bu kötü niyetli idarecilere karşı korudun, kolladın. Ama şimdi iş başka, iş artık ekmeğimize kadar sirayet etti. Açık ve net konuşacağım seninle, çok da uzatmayacağım.
....... Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü .... (Adını yetkililere araştırması için vereceğim) kaşını gözünü beğenmediği, ceza verdiği, mevzuatı istediği gibi kullanmayan tüm personeli yolluk ile terbiye etmeye çalışıyor. 
Daha önce yollukların kesildiğini yazmıştınız. Kendisi bundan vazgeçti ancak şuan da yollukları kesmek yerine ilgili personelleri 1-2 ay tüm gümrük iş ve işlemlerinde görevlendirilmesini yasaklıyor. Doğal olarak söz konusu memur da 1-2 ay yolluk alamıyor. Bununla birlikte ...bölge müdürü.... memurlardan kestiği yolluklar ile kendisine fon oluşturmuş durumda. Ve bu fonlarla yurtdışı gezileri dahil hayatını zevk ve sefa içerisinde sürdürüyor.
Lütfen ama lütfen bu ayıbı yazın. Sevgi ve saygılarımızla..."

 

YA MAĞDURİYETLERE NE DEMELİ?

Ne yazıktır ki, teşkilatta sadece yolluk ile mağduriyetler veya haksızlıklar yaşanmıyor. Kangren olmuş bir sorun da tayinler atamalar ile ilgili Bu konuda da sıkça şikayetler alır ve yazılarımla ilgililere aktarmaya çalışırım. Tabii bu konuda bir de sözüm var siz okuyucularıma verdiğim. 'Bu konuda bana ulaşan her çalışanın derdini elimden geldiğince yazacağım, paylaşacağım' diye. Şimdi verdiğimiz sözü bir kez daha yerine getirelim...

"Merhaba Aykut Bey,
Öncelikle teşkilatımızın sorunlarını yakından ilgilenip bizlerle paylaştığınız için sonsuz tesekkürler. Ben 10 yıllık muayene memuru olarak çalışmaktayım. Eşim ise, uzun zamandır karneli gümrük müşaviri Eşimin bulunduğu yerde kalma talebim tüm şartlar sağlandığı halde kabul edilmedi. Ancak eşini göstermelik SSK'lı yapanların talebi kabul edildi.Yetkili kişilerle görüştüm. Bana teşkilat eşlerinin gümrük firmasında çalışmasına olumlu bakmıyor denildi. Eşim bu işin okulunu okumuş ve sınavla karne almaya hak kazanmış. Ayrıca karneyi veren kurumda aynı. Daha sonra devletimiz kabul etmiyorsa, gider çalışırım dedim 5.bölgede ve şu an da çalışıyorum. Asıl zoruma giden esleri 20 yıldır ev hanımı olanların birden bire çalışıyor olarak kabul edilirken, bizler neden mağdur oluyoruz? Bir duyuma göre de zorunlu hizmetin geleceği yönünde. Bu konuda görüşlerinize ve bir yol göstermenize ihtiyacımız var. Dua ve teşekkürlerimle..."

 

BİLGE SİSTEMİ'NDE MESAİLER NEDEN GÖZÜKMÜYOR?

Bilge Sistemi'nde Gümrük Kanunu 221. maddesine göre; hesaplanan mesai beyanname gibi beyan edilecek hale getirildi. Acaba neden aktif olarak kullanılmıyor? Birileri mi engelliyor? Global mesaisi olanlar mı yoksa protokolle mesai ödeyenler mi engelliyor? Global ve protokol yetkisini kim hangi mevzuata göre kullanıyor? Böyle bir mevzuat olmadığı halde kim protokol yapıyor? Engelleyenler bu gruplar mıdır?

 

- YAZARDAN FLAŞŞŞ FLAŞŞŞ NOT -

HANGİ GÜMRÜKTE, BİR KONTEYNIR DOLUSU SİGARA YAKALANDI? AYRINTILAR YENİ YAZIMDA!..

.............................................................................................

 

- YAZARDAN ÖNEMLİ NOTLAR -

1-) İSTANBUL İL TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ'NDE GÖREVLİ SAYIN İHSAN TOPÇU, TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN'IN 1 ŞUBAT 2019 TARİHLİ ONAYIYLA İSTANBUL GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NE MÜDÜR OLARAK VEKALETEN GÖREVLENDİRİLDİ.

2-) 2016 YILINDA İSTANBUL'DA ORTAYA ÇIKARTILAN SURİYELİ SIĞINMACILARA VERİLMEK ÜZERE 'SIFIR GÜMRÜKLE İTHAL İŞLEMİ YAPILAN 17 KONTEYNIR TEKSTİL ÜRÜNLERİNİN' İÇ PİYASAYA SÜRÜLMESİ İLE İLGİLİ KÜÇÜKÇEKMECE 1. ASLİYE CEZA MAHKEMESİNİN DE 2016/94 ESAS NOLU DOSYA İLE İLGİLİ 9 CELSE SONUNDA MAHKEME BUNDAN SONRAKİ DURUŞMANIN 12-03-2019 GÜNÜ SAAT 10.50'YE BIRAKILMASINA KARAR VERDİ. BU KONUNUN AYRINTILARI VE ÇOK DAHA FAZLASI YENİ YAZIMDA!

3-) BAKANLIK A.B. DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDE GÖREVLİ İKİ DAİRE BAŞKANI YENİ KURULAN HUKUK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDE BAŞKAN OLARAK GÖREVLENDİRİLDİ.

AYRICA BAKANLIĞIN TİCARET BÖLÜMÜNDE GÖREVLİ BİR DAİRE BAŞKANI DA, GÜMRÜK MUHAFAZA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NARKOTİK ŞUBESİNDE BAŞKAN OLARAK GÖREVLENDİRİLDİ.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
49 Yorum